Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 24.01.2017. 12:00

Dezinfekcija sjemena kalij permanganatom

Otopina kalij pemanganata se koristi za dezinfekciju sjemena, lukovica, gomolja, tla. Ova otopina uništava brojne patogene na površini sjemena, u sjemenu i zemljištu.

Foto: Pixabay.com
  • 7.730
  • 416
  • 0

Kalij permanganat zahvaljujući svom dezinfekcijskom svojstvu može se koristiti u poljoprivredi za dezinfekciju sjemena, lučica, lukovica. Osim za dezinfekciju sadnog materijala može se upotrebljavati i za dezinfekciju zemljišta, alata, u zaštiti biljaka. Otopina kalij permanganata ne djeluje na štetnike, samo na uzročnike bolesti.

Kada se kalij permanganat koristi za dezinfekciju sjemena i drugog sadnog materijala koristi se kao slaba otopina, odnosno otopina male koncentracije. Primjenjuje se otopina koji ima koncentraciju 0,5% i koja se odlikuje svijetlorozom (blijedo roze) bojom.

Dezinfekcija sjemena

Sjeme se potapa u ovu otopinu u trajanju od 20 minuta do nekoliko sati ovisno o krupnoći sjemena, vrsti i sorti. Sjeme svake vrste, svake sorte u okviru vrste, može različito reagirati na procese kojima ih podvrgavamo u postupku dezinfekcije i na to treba obratiti pažnju kako ne bi uništili klijavost sjemena. Sjeme rajčice, paprike, lukovice crvenog luka potapa se u trajanju od 20 minuta.

Dezinfekcija sjemena slabom otopinom kalij permanganata uništit će bakterije i gljivice koje se nalaze na površini sjemena, ali i u sjemenu. Natapanje sjemana omekšat će sjemenu ovojnicu što će rezultirati bržim klijanjem i nicanjem, mlada biljka bit će opskrbljena mineralom manganom (što je važno za ciklu), povećat će se imunitet mladih biljaka koje će biti otpornije na uzročnike oboljenja, biljke će biti otpornije na promjene vremenskih uvjeta.

Nakon tretmana otopinom kalij permanganata sjeme je potrebno dobro isprati u čistoj vodi i osušiti prije sjetve.

Dezinfekcija tla

Otopina kalij permanganata može se koristiti za dezinfekciju tla na otvorenom i u plastenicima. Primijenjena otopina uništit će brojne zemljišne patogene. Za ovu namjenu koristi se otopina koncetracije 0,2%, a dezinfekcija se obavlja zalijevanjem. Potrebno je 1,5 do 2g kalij permanganata na 10l vode.

Prije sadnje paprike, rajčice, patlidžana, kupusa dobro je sadne rupe zaliti otopinom kalij permanganata nekoliko dana prije sadnje u količini od 1l. Ulaz u plastenik se može dezinficirati otopinom kalij permanganata.

Zaštita biljaka

Kalij permanganat se može koristiti u zaštiti biljnih kultura. Vrlo dobro se pokazao u zaštiti krastavca od pepelnice. Koristi se 3% otopina kalij permanganata. Međutim, zbog reakcije pojedinih sorata bolje je koristiti slabiju koncentraciju. U zaštiti dinje i jagode od pepelnice koristiti otopinu koncentracije od 1,5%.

Gomolji krumpira tretirane otopinom kalijum permanganata postaju otpornije na pojavu krastavosti. Otopina se može koristiti i u zaštiti sobnog bilja i ukrasnog cvijeća. Posebno ljubičice dobro reagiraju na primjenu slabe otopine kalij permanganata.

Oprez!

Sa kalij permanganatom treba postupati pažljivo, poštovati doze i čuvati ga van dosega djece. Otopinu čuvati u tamnoj staklenoj ambalaži na tamnom mjestu, jer se pod utjecajem sunčeve svjetlosti razlaže i gubi svoju djelotvornost. U kontaktu sa kožom kristali kalij pemanganata mogu djelovati nagrizajuće.

U poljoprivredi ga treba pažljivo koristiti, u manjim koncetracijama, jer može izazvati i oštećenja biljaka. Ukoliko se za zalijevanje koristi otopina veće koncentracije (tamno obojena) može spaliti korijenje biljaka. Koristi se za dezinfekciju sjemena, zemlje, nije gnojivo.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Kalij permanganat Dezinfekcija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]