Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 28.01.2021. 12:00

Bliži se sjetva povrća na otvorenom - na što obratiti pažnju?

Prije radova napravite plan sjetve. Koje povrće i drugo bilje želite uzgajati u svom vrtu? Kada sijete dvije ili više vrsta na gredici, odaberite one koje štite jedna drugu.

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 1.126
  • 255
  • 0

Bliži nam se sezona sjetve povrća i raznog drugog bilja. Za uspješan novi vegetacijski ciklus potrebno je pripremiti gredice i kvalitetno sjeme. To će dosta olakšati sjetvu i omogućiti dobre uvjete za klijanje i nicanje.

Prije početka, napraviti plan sjetve

Jedna od najčešćih grešaka koju prave početnici je neadekvatna širina gredica. Obično su preširoke ili preuske. U slučaju da ih napravite previše široke, ne može se lako obaviti sjetva, a zatim i kasniji agrotehnički radovi na njima. Kada su preuske, postojat će mnogo staza između gredica i dobar dio površine bit će zauzet njima. Kada je neodgovarajuća širina teško je obaviti plijevljenje korova, prihranjivanje, zalijevanje, primjenu zaštite i brže ćete se umarati prilikom rada.

Teoretski njihova širina trebala bi se kretati od 70 do 120cm. U praksi je najbolje da se prilagodi dužini vaše ruke. Površina treba biti takva da lako, bez gaženja i suvišnog istezanja možete vrhove prstiju zabosti u sredinu zemljišta s obje strane.

Proizvedite presadnice povrća u toplim gredicama

Prije radova napravite plan sjetve. Koje povrće i drugo bilje želite uzgajati u svom vrtu? Želite li proizvoditi u monokulturi ili ćete prednost dati združenim usjevima? Kada sijete dvije ili više vrsta, odaberite one koje štite jedna drugu. Gredice će izgledati ljepše, a biljke biti zdravije. Osim kombiniranja povrtnih vrsta na njih možete posaditi začinsko i ljekovito bilje, kao i razne vrste cvijeća.

Odgovarajuća priprema sjemena

Prije sjetve sjeme je potrebno pripremiti. Kada ga kupujemo u poljoprivrednim ljekarnama, dobivamo ono koje je već kalibrirano, odnosno sve sjemenke u pakiranju iste su veličine.

Međutim, ukoliko ćete koristiti ono iz svog vrta, trebalo bi ga pročistiti, odnosno odstraniti sve koje je šturo. Najlakše će se to učiniti upotrebom pet postotne fiziološke otopine. Dovoljno je da se sjemenke potope u nju, promiješate i pričekate deset minuta. Za to vrijeme, kvalitetno će potonuti, a šturo i oštećeno će isplivati na površinu. Dovoljno je da se odliju ona neupotrebljiva, a koje se nalazi na dnu isperite.

Ukoliko imate staro nemojte primjenjivati ovaj postupak jer će se sva ili većina njih zadržati na površini. O pripremi sjemena namakanjem u čajevima pisali smo ranije. Ovim postupkom omekšat će se njegova ovojnica i istovremeno obaviti dezinfekcija. Na taj način ubrzat će se klijanje i nicanje, a biljke će u startu biti zdravije.

Pokriti ga agrotekstilom

Da bi sjetva na otvorenom bila uspješna, potrebno je obratiti pažnju na temperaturu, vlažnost i dubinu sjetve. Svaka biljna vrsta ima svoje zahtjeve koji moraju biti ispoštivani. Neki usjevi podnose hladnije vrijeme i mogu se sijati ranije dok su drugi toploljubivi i siju se tek kada prođe opasnost od mraza, a temperatura zemljišta bude iznad 10°C.

Za većinu vrsta rokovi sijanja povezani su sa temperaturom zemljišta i zraka. Sjetva je dinamična aktivnost i u najvećoj mjeri proces klijanja je pod utjecajem stanja tla. U previše hladnom, sjeme propada. Bolje je i pričekati nego obaviti ovu agrotehničku operaciju u hladnu i vlažnu zemlju.

Što je sve potrebno odraditi prije sjetve presadnica paprike?

Optimalna temperatura je različita za svaku vrstu povrća. Uobičajeno se smatra da sjetvu kultura koje podnose hladnije vrijeme treba započeti kada su vrijednosti 5°C i više. To su uglavnom bob, grašak, zelena salata, rotkvice, repe, kupusnjače, kiselica. Ove vrste povrća se siju prve. U povoljnim godinama to je već od kraja veljače i početkom ožujka, na otvorenom.

Što se tiče vlažnosti tla, tijekom proljeća ima dovoljno vlage za neometano klijanje i nicanje.

Kako bi ubrzali ove procese, posijano sjeme možemo prekriti agrotekstilom i raznim poljoprivrednim folijama. Zemljište ispod agrotekstila bolje se zagrijava, smanjuju se temperaturne oscilacije i na taj način osiguravaju se bolji uvjete za razvoj sjemena. Temperatura ispod agrotekstila je za 5°C veća nego u okolnoj sredini. Nicanje je ravnomjernije, a period klijanja može se ubrzati.


Tagovi

Sezona sjetve Sjetva na gredicama Sjetva povrća Klijanje Nicanje Kalibrirano sjeme Agrotekstil Vlažnost tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]