Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnica paprike
  • 21.01.2021. 09:00

Što je sve potrebno obaviti prije sjetve presadnica paprike?

Sami možemo uzgojiti kvalitetne presadnice različitih sorti paprike. Potrebno je osigurati klijavo sjeme, dobar supstrat, toplo mjesto s odgovarajućim osvjetljenjem, optimalnu vlagu i naravno - strpljenje.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 1.952
  • 499
  • 0

Uskoro nam slijedi sjetva presadnica paprike. Ukoliko se uzgojem povrća bavite amaterski, možete i sami posijati rasad sorti koje želite, ne morate imati skupu opremu i plastenik sa sustavom za grijanje. Dovoljno je da imate toplo i sunčano mjesto u svom stanu ili kući i da se naoružate strpljenjem.

Budući da je paprika toploljubiva kultura, ona se u našem klimatskom području uzgaja na ovakav način kao jednogodišnja vrsta. Osim toga, mlade biljke su osjetljive na promjene temperature, ali i na štetnike i bolesti. Može se reći da je ona dama među povrćem.

Sjeme mora biti dezinficirano

Za klijanje njenog sjemena, nicanje, rast i razvoj mladih usjeva potrebno je osigurati kvalitetan supstrat, toplo mjesto s dobrim osvjetljenjem, umjerenu vlažnost podloge i zraka.

Prije sjetve potrebno je osigurati kvalitetno i klijavo sjeme koje će se dezinficirati. Samo takvo će dati jako i visokorodno povrće. Prije samog sijanja, vrši se dezinfekcija i naklijavanje. Na taj način će se omogućiti brže klijanje sjemenki jer će opna omekšati. Kada su dobro pripremljene, niknu već za tri do četiri dana. Treba znati da neke čili paprike traže nešto veću temperaturu i potrebno im je malo više vremena da klijaju.

Temperatura i vlaga ključni su faktori za rast i razvoj. Sjemenu paprike trebalo bi osigurati vrijednosti iznad 20°C kako bi se uspješno razvijalo. Ni previsoka mu ne odgovara. Ona optimalna za klijanje i nicanje ovog povrća kreće se oko 25°C.

Pikiranje pri visini biljke 5 - 6cm

Kvaliteta supstrata također je od izuzetne važnosti. Što je on veći, to će proizvodnja presadnica biti jednostavnija. Lakše je održavati optimalnu vlažnost, a biljke će pritom biti zdravije.

Prilikom sjetve, posude napuniti supstratom do jednog centimetra ispod ruba posude i nježno ga pritisnuti kako bi se istisnuli zračni džepovi. Nije potrebno jako ga zbijati. Neophodno je zaliti ga, a zatim posijati sjemenke paprike koje se prekriju tanjim slojem supsrtata. Prskalicom navlažiti površinski sloj.

Proizvodnja presadnica paprike ima svoje zahtjeve

Ukoliko je posijano više sjemenki u jednu posudu i u planu je pikiranje pojedinačnih biljaka, to će se učiniti kada mlade biljčice dostignu visinu od pet do šest cantimetara. Ovo je visina kvalitetno uzgojenih presadnica, koje osim kotiledonih listića imaju dobro razvijene listove prve etaže.

Termin sjetve se određuje prema roku sadnje. Od sjetve do presadnica spremnih za sadnju potrebno je da prođe najviše dva mjeseca. Dužina ovog perioda ovisi od sorte i uvjeta tijekom uzgoja.

Prvo 'kaljenje' pa presađivanje

Presadnice paprike prije sadnje trebaju proći kroz period privikavanja na vanjske uvjete ili jačanje (kaljenje). Ukoliko bi ga direktno posadili na otvoreno polje bez prethodnog jačanja veliki broj mladih biljčica bi propao.

Stablo presadnica spremnih za rasađivanje treba biti visoko do 20cm i imati od šest do deset dobro razvijenih listova.

Kvalitetan rasad prepoznaje se po prisutnosti kotiledonih listova. Njihov nedostatak ukazuje da je biljka prošla kroz neki stres.


Tagovi

Sjetva presadnica Presadnice paprike Pikiranje Klijanje i nicanje Kvaliteta supstrata Dezinfekcija sjemena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]