Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema sjemena
  • 28.12.2020. 09:00

Kako utjecati na brzinu klijanja i nicanja sjemena povrća i cvijeća?

Brzina klijanja i nicanja sjemena povrća i cvijeća ovisi od više faktora: kvalitete, temperature supstrata i zraka, opskrbljenosti vodom, uvjeta osvjetljenja.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 6.277
  • 255
  • 1

Prvi korak svake sezone uzgoja povrća je nabava kvalitetnog i klijavog sjemena. Brzina njegovog rasta i razvoja ovisi od više faktora: kvalitete, temperature supstrata i zraka, opskrbljenosti vodom, uvjeta osvjetljenja. Suho sjeme neće krenuti s procesom klijanja.

Za početak, potrebno je da usvoji vodu i nabubri. Pod utjecajem vlage omekšava sjemeni omotač i aktiviraju se uvjeti neophodni za klijanje i nicanje. Uspješnost klijanja kod povrća, cvijeća i drugih biljnih vrsta najviše je pod utjecajem sposobnosti usvajanja vode, odnosno, bubrenja i topline.

Mladim usjevima treba kisik

Za različite vrste pa čak i sorte karakteristična je različita brzina klijanja i nicanja. Općenito, može se reći da kod onih biljaka čiji je omotač ploda bogat eteričnim uljima, teže usvaja vodu, sporo bubri i niče. Takvo sjeme imaju celer, mrkva, peršin. Odlika ovih vrsta je da im treba dugo vremena da proklijaju. Patlidžan je još jedna vrsta povrća koje vrlo sporo niče zbog čvrstog omotača sjemena.

Kako bi osigurali uspješan rast, sjeme je prethodno potrebno dezinficirati i namočiti.

Paprika i rajčica poslije namakanja veoma brzo niču, kada im se osigura odgovarajuća temperatura. Bez obzira o kojoj vrsti se radi, nikada ga ne treba ostaviti dugo u vlažnoj sredini jer će propasti. Razlog tome je što klica i mlada biljka trebaju disati, potreban im je kisik za rast i razvoj.

Svjetlost, temperatura i vlaga

Većina povća bolje niče kada se dezinficirano i nabubreno sjeme poslije sjetve prekrije tankim slojem supstrata, zalije i obloži folijom koja spriječava isušivanje površinskog sloja i klice. Međutim, neke vrste bolje će i brži klijati kada su izložene svjetlosti. 

Celer i zelena salata prije niknu kada su prekriveni sa što tanjim slojem supstrata, a za bosiljak je najbolje kada ostane nepokriven. Za sjeme ovih vrsta preporuka je da se zalije, obavi se sjetva i navlaži prskalicom. Posuda s njim prekrije se prozirnom folijom i ostavi na prozorskoj dasci. Tu će biti dovoljno svjetlosti koja će ubrzati potrebne procese. Naravno, poželjno je da se nalazi u prostoriji koja se grije. Za hobi vrtlare ovo je najlakši način da uzgoje presadnice bosiljka. Profesionalci imaju posebne objekte za proizvodnju presadnica, opremljene sustavom za grijanje i dopunskim osvjetljenjem.

Za dobar imunitet presadnica obratiti pažnju na način i učestalost zalijevanja

Peršinu je potrebno puno vremena za klijanje - do 24 dana, bamiji od dva do tri tjedna, a šparogama i do četiri.

Najsporije niče celer. Cijeli proces od sjetve do dobivanja gotove presadnice traje 10 tjedana. Kako bi ovo ubrzali, sjeme je potrebno prije sjetve potopiti u vodu sobne temperature i ostaviti jedan do dva dana na osvjetljenom mjestu. Posijani kontejneri se drže u toplom prostoru, a supstrat uvijek treba biti vlažan.

Provjeriti klijavost postojećeg sjemena

Naklijavanje se može obaviti prije sjetve. Ono ima nekoliko prednosti u odnosu na direktno sijanje. Prije svega može osigurati bolje uvjete koji su potrebni za klijanje, a zatim koristi se samo sjeme koje je proklijalo. Najednostavniji način naklijavanja je kada se nabubrene sjemenke stave između slojeva papirnatih ubrusa koji se zatim namoče i prekriju folijom.

Ubrusi se mogu staviti na tanjur ili u neku posudu sa poklopcem. Ovisno od vrste, posuda se drži na toplom ili u hladnjaku. Samo sjeme koje treba proći kroz period stratifikacije drži se u hladnjaku. Povrće i cvijeće treba biti na toplom mjestu. Dok ne proklija potrebno je redovno pregledati stanje i po potrebi održavati vlažnost papirnatih ubrusa.

Uskoro slijedi sjetva presadnica - na što obratiti pažnju?

Klice ne trebaju biti prevelike jer će se lomiti prilikom sjetve. Ukoliko nema vremena za optimalni rok, posuda sa sjemenom koje klija može se premjestiti u prostoriju s nižom temperaturom ili u hladnjak (ovisi od biljne vrste) i na taj način će se usporiti rast klica. Za jedan do dva dana, može se odgoditi sijanje.

Ovu tehniku nije preporučljivo koristiti za vrste popout celera, zelena salata, raznih vrsta cvijeća. Kako je sitno, najbolje ga je direktno posijati.

Osim toga, na ovaj način može se utvrditi klijavost sjemena kojeg već imamo.


Tagovi

Uzgoj povrća Sjeme povrća Klijavost sjemena Sjemeni omotač Klijanje i nicanje Direktna sjetva Sloj supstrata Posijani kontejneri


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.