Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 20.12.2020. 10:30

Za dobar imunitet presadnica obratiti pažnju na način i učestalost zalijevanja

Tri su važna faktora kod uzgoja: kvalitetan supstrat, dezinficirano sjeme i optimalna opskrbljenost vodom.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 598
  • 20
  • 0

Uzgoj presadnica je zahtjevan jer se moraju osigurati optimalni uvjeti za rast biljaka tijekog zimskog razdoblja. Bilo kakvo odstupanje od određenih vrijednoosti može dovesti do oštećenja, manjeg rodnog potencijala ili do propadanja. Jedan od važnih faktora svakako je i zalijevanje.

Posijano sjeme prekriti folijom

Mlade biljčice prolaze nekoliko faza razvoja, od sjetve do usjeva spremnog za sadnju. Nije ista količina vode potrebna posijanoj sjemenki, tek iznikloj biljci ili odnjegovanom rasadu.

Da bi posijano sjeme počelo klijati i nicati, potrebno je osigurati vodu koja će ga potaknuti da bubri. Zbog toga se nakon sjetve pristupa zalijevanju. Najbolje je posudu sa sjemenom poslije zalijevanja prekriti folijom u cilju spriječavanja brzog isušivanja površinskog sloja supstrata jer će folija osigurati ujednačenu vlažnost. Sjemenke se neće isušiti, a što može biti vrlo opasno u fazi klijanja i nicanja. Čim se primjeti pojava biljčica, folija se skida.

Okidači za pojavu bolesti

U periodu od sjetve do nicanja trebalo bi obratiti pažnju da nema previše vode jer to može dovesti do truljenja. Suvišna vlaga u supstratu može biti okidač za pojavu niza oboljenja koja dovode do propadanja mladog rasada. Tri važna faktora koja će to spriječiti su:

  • kvalitetan supstrat;
  • dezinficirano sjeme i
  • optimalna opskrbljenost vodom.

Kako uzgojiti dobre presadnice povrća

Osim ova tri uvjeta na pojavu bolesti djelovat će: temperatura zraka i supstrata, vlažnost zraka, ishrana biljnim hranivima i drugo.

Prednost malih kapi

Nakon nicanja, mlade presadnice najbolje je zalijevati u jutarnjim satima. Razlog tome je što će se do večeri tretirana površina osušiti, kao i površina supstrata. Na taj način smanjit će se mogućnost zaraza i bolesti. Zalijevanje obavljati prskalicama koje stvaraju male kapi. Suviše velike bi zbog svoje težine mogle saviti biljke i "zalijepiti" ih za površinu supstrata. To će dovesti do njihovog propadanja.

Za neke vrste povrća bolje je kada se navodnjavanje obavlja preko korijena. Na taj način će se izbjeći vlaženje listova. Takav je slučaj s rajčicom i patlidžanom.

Zamrznuta voda ne stvara pokoricu

Voda koja se koristi za ove svrhe može biti različitog sastava i kvalitete. To će djelovati na učinkovitost i može izazvati određene posljedice. Najčešće hobi uzgajivači koriste vodu iz slavine. Međutim, ona bi se prije upotrebe trebala filtrirati ili je ostaviti nekoliko dana da se slegne talog. Sadrži sredstva za dezinfekciju i često ima visok sadržaj kalcija.

Uskoro slijedi sjetva presadnica - na što obratiti pažnju?

Sve to će rezultirati narušavanjem strukture suptrata i imuniteta rasada. Ukoliko nemamo filter, voda se jednostavno ostavi u posudi tri do četiri dana. Zatim se polako odlije, a donji sloj u kojem je talog izlije. Tijekom tog perioda isparit će i sredstvo za dezinfekciju. Drugi način je zamrznuti u zamrzivaču. Nasipa se u plastičnu bocu, ali ne do kraja kako ne bi došlo do njezina pucanja. Zaleđena voda se otopi. Onu odleđenu odliti, a donji sloj ne koristiti za zalijevanje. Ovako pripremljena neće formirati pokoricu na površini supstrata.

Za vlaženje može se koristiti i voda koja se dobije topljenjem snijega.


Tagovi

Presadnice Uzgoj presadnica Zalijevanje Mlade biljke Površina supstrata Dezinficirano sjeme Kvaliteta vode Struktura supstrata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎