Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Voda
 • 08.07.2020. 07:30

Potrošnja vode: Očuvanje kvalitete i količine glavna zadaća ZPP-a

U prosjeku, 44% ukupne količine koristi se u poljoprivredi, a prema zadnjim podacima Europske komisije taj će se broj svakako nastaviti povećavati zbog navodnjavanja sve većeg broja poljoprivrednih površina, posebno u zemljama južne Europe.

Foto: JumpStory
 • 263
 • 42
 • 0

Zaštita voda jedna je od glavnih tema u većini planova javnih politika, ne samo u Europskoj uniji nego i diljem svijeta te na nacionalnim, regionalnim i lokalnim razinama.

Putem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), EU nastoji utjecati na poljoprivredne djelatnosti, a glavni sveobuhvatni cilj je svim građanima osigurati pristup dovoljnim količinama kvalitetne vode te na čitavom kontinentu zajamčiti dobro stanje svih vodnih tijela.

44% vode odlazi na poljoprivredu

Voda je važna komponenta proizvodnje poljoprivrednih kultura i hrane. Bez dovoljno kvalitetne i lako dostupne vode, ona bi u Europi mogla biti ugrožena.

U prosjeku, 44% ukupne količine koristi se u poljoprivredi, a prema zadnjim podacima Europske komisije taj će se broj svakako nastaviti povećavati zbog navodnjavanja sve većeg broja poljoprivrednih površina, posebno u zemljama na jugu.

Sustavi navodnjavanja povrća – rajčica i paprika trebaju "kap po kap", a kupusnjače kišenje

Iako se navodnjava samo 9 % ukupnih poljoprivrednih površina ono svejedno čini otprilike 50 % ukupne uporabe vode u Europi. Taj se postotak u proljeće može povećati na čak 60 % kako bi se pomoglo usjevima nakon sadnje, posebno u slučaju voća i povrća za kojima postoji velika potražnja i koje drži visoke cijene.

No, prema informacijama Europske agencije za okoliš (EEA), očekuje se povećanje troškova navodnjavanja sljedećih godina u slučaju da su točna predviđanja u pogledu manje količine oborina i duljeg toplog razdoblja.

Dva instrumenta za vodnu politiku

Trenutno postoje dva instrumenta koja se koriste za uključivanje ciljeva vodne politike. Riječ je o uvjetu višestruke sukladnosti, mehanizmu koji određena plaćanja iz ZPP-a povezuje s pravilima koja se odnose na okoliš, i o Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj (EPFRR) kojim se osiguravaju financijski poticaji za aktivnosti koje prelaze okvire zakonskih obveza.

Nova studija pokazala: Zagađenje nitratom najviše povezano s uzgojem svinja?

Uvjet višestruke sukladnosti je mehanizam koji izravna plaćanja poljoprivrednicima (i određena plaćanja za ruralni razvoj) povezuje s nizom pravila koja se odnose na okoliš, sigurnost hrane, zdravlje životinja i bilja te dobrobit životinja kao i na održavanje dobrih poljoprivrednih i ekoloških uvjeta na poljoprivrednim zemljištima.

Šest obveza ovog mehanizma ima izravan učinak na kvalitetu i količinu vode, a to su:

 • Zaštita podzemnih voda od onečišćenja
 • Uporaba kanalizacijskog mulja u poljoprivredi
 • Zaštita voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima iz poljoprivrednih izvora
 • Stavljanje sredstava za zaštitu bilja na tržište
 • Ako je za uporabu vode za navodnjavanje potrebno odobrenje, trebaju se poštovati postupci za njegovu dodjelu
 • Uspostavljanje graničnih pojaseva uzduž vodotoka 

Plavo gospodarstvo-ključan faktor u zaštiti

Europski napori nisu ograničeni na unutarnje i obalne vode. Održivo korištenje vodnih i morskih resursa u središtu je novih inicijativa EU-a i Ujedinjenih naroda pod nazivom Plavo gospodarstvo i plavi rast. 

Ideja je osigurati dugoročnu održivost ribarstva ili gospodarskih djelatnosti kao što su pomorski prijevoz, obalni turizam ili morsko rudarstvo te istodobno osigurati najmanje narušavanje ekosustava u smislu onečišćenja ili otpada. 

Organski hidrogel - štedi vodu za navodnjavanje i služi kao zaštita usjeva od suše

Samo u Europi plavo gospodarstvo već osigurava 5 milijuna radnih mjesta i pridonosi približno s 550 milijardi EUR gospodarstvu EU-a. Europska komisija pozvala je na snažnije upravljanje u cilju potpore gospodarskih planova za poboljšanje zaštite morskog okoliša.


Tagovi

ZPP Europska unija Voda Očuvanje Zaštita Kvaliteta Navodnjavanje Poljoprivreda Višestruka sukladnost Plavo gospodarstvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

652


Glasova: 238

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 36,5%

Glasova: 335

Šanse su im male. 51,4%

Glasova: 79

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako milo gleda i kako je prekrasan! 🥰