• Voda
  • 08.07.2020. 07:30

Potrošnja vode: Očuvanje kvalitete i količine glavna zadaća ZPP-a

U prosjeku, 44% ukupne količine koristi se u poljoprivredi, a prema zadnjim podacima Europske komisije taj će se broj svakako nastaviti povećavati zbog navodnjavanja sve većeg broja poljoprivrednih površina, posebno u zemljama južne Europe.

Foto: JumpStory
  • 135
  • 41
  • 0

Zaštita voda jedna je od glavnih tema u većini planova javnih politika, ne samo u Europskoj uniji nego i diljem svijeta te na nacionalnim, regionalnim i lokalnim razinama.

Putem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), EU nastoji utjecati na poljoprivredne djelatnosti, a glavni sveobuhvatni cilj je svim građanima osigurati pristup dovoljnim količinama kvalitetne vode te na čitavom kontinentu zajamčiti dobro stanje svih vodnih tijela.

44% vode odlazi na poljoprivredu

Voda je važna komponenta proizvodnje poljoprivrednih kultura i hrane. Bez dovoljno kvalitetne i lako dostupne vode, ona bi u Europi mogla biti ugrožena.

U prosjeku, 44% ukupne količine koristi se u poljoprivredi, a prema zadnjim podacima Europske komisije taj će se broj svakako nastaviti povećavati zbog navodnjavanja sve većeg broja poljoprivrednih površina, posebno u zemljama na jugu.

Sustavi navodnjavanja povrća – rajčica i paprika trebaju "kap po kap", a kupusnjače kišenje

Iako se navodnjava samo 9 % ukupnih poljoprivrednih površina ono svejedno čini otprilike 50 % ukupne uporabe vode u Europi. Taj se postotak u proljeće može povećati na čak 60 % kako bi se pomoglo usjevima nakon sadnje, posebno u slučaju voća i povrća za kojima postoji velika potražnja i koje drži visoke cijene.

No, prema informacijama Europske agencije za okoliš (EEA), očekuje se povećanje troškova navodnjavanja sljedećih godina u slučaju da su točna predviđanja u pogledu manje količine oborina i duljeg toplog razdoblja.

Dva instrumenta za vodnu politiku

Trenutno postoje dva instrumenta koja se koriste za uključivanje ciljeva vodne politike. Riječ je o uvjetu višestruke sukladnosti, mehanizmu koji određena plaćanja iz ZPP-a povezuje s pravilima koja se odnose na okoliš, i o Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj (EPFRR) kojim se osiguravaju financijski poticaji za aktivnosti koje prelaze okvire zakonskih obveza.

Nova studija pokazala: Zagađenje nitratom najviše povezano s uzgojem svinja?

Uvjet višestruke sukladnosti je mehanizam koji izravna plaćanja poljoprivrednicima (i određena plaćanja za ruralni razvoj) povezuje s nizom pravila koja se odnose na okoliš, sigurnost hrane, zdravlje životinja i bilja te dobrobit životinja kao i na održavanje dobrih poljoprivrednih i ekoloških uvjeta na poljoprivrednim zemljištima.

Šest obveza ovog mehanizma ima izravan učinak na kvalitetu i količinu vode, a to su:

  • Zaštita podzemnih voda od onečišćenja
  • Uporaba kanalizacijskog mulja u poljoprivredi
  • Zaštita voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima iz poljoprivrednih izvora
  • Stavljanje sredstava za zaštitu bilja na tržište
  • Ako je za uporabu vode za navodnjavanje potrebno odobrenje, trebaju se poštovati postupci za njegovu dodjelu
  • Uspostavljanje graničnih pojaseva uzduž vodotoka 

Plavo gospodarstvo-ključan faktor u zaštiti

Europski napori nisu ograničeni na unutarnje i obalne vode. Održivo korištenje vodnih i morskih resursa u središtu je novih inicijativa EU-a i Ujedinjenih naroda pod nazivom Plavo gospodarstvo i plavi rast. 

Ideja je osigurati dugoročnu održivost ribarstva ili gospodarskih djelatnosti kao što su pomorski prijevoz, obalni turizam ili morsko rudarstvo te istodobno osigurati najmanje narušavanje ekosustava u smislu onečišćenja ili otpada. 

Organski hidrogel - štedi vodu za navodnjavanje i služi kao zaštita usjeva od suše

Samo u Europi plavo gospodarstvo već osigurava 5 milijuna radnih mjesta i pridonosi približno s 550 milijardi EUR gospodarstvu EU-a. Europska komisija pozvala je na snažnije upravljanje u cilju potpore gospodarskih planova za poboljšanje zaštite morskog okoliša.


Tagovi

ZPP Europska unija Voda Očuvanje Zaštita Kvaliteta Navodnjavanje Poljoprivreda Višestruka sukladnost Plavo gospodarstvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Članovi OptiTech kluba, ostvarite popuste na vrijeme!

Syngenta Agro svake godine nagrađuje vjernost članova OptiTech Kluba. Pošaljite na vrijeme račune za Syngentina sredstva za zaštitu bilja i Syngentino sjeme kukuruza. Bli...

Pročitaj cijelu bilješku