Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mulj u poljoprivredi
  • 15.02.2020. 07:30

Korištenje mulja u poljoprivredi ima štetne posljedice?

Istraživanja su pokazala kako je mulj uzet s poljoprivrednog zemljišta sadržavao mikroplastiku koja zagađuje zemlju. Zaključeno je kako bi ju nakon nekog razdoblja učinila neplodnom za uzgoj.

Foto: Pixabay/schauhi
  • 3.958
  • 227
  • 0

Mulj s komunalnih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda primjenjuje se na poljoprivrednim površinama kao dodatak gnojivima jer se zna da sadrži hranjive tvari primjenjive u uzgoju usjeva. Ali, talog iz kanalizacije dolazi i s visokom razinom nepoželjnih tvari. Svake godine pročišćivanjem iz otpadnih voda nastaje oko 3,6 milijuna tona mulja koji se koristi na poljoprivrednim zemljištima kao gnojivo diljem Velike Britanije, piše bbc.

Britanska Agencija za zaštitu okoliša provela je studiju kojom je ispitano koliko je mulj koji se koristi na poljoprivrednim zemljištima laboratorijski ispravan. Naime, kako oni tvrde, trenutni zakoni o korištenju ovakve vrste gnojiva u poljoprivredi ne sadrže propise za kontaminate koji se ne bi smijeli koristiti i koji, kako tvrde iz agencije, predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje budući da su pravila koja se koriste za njegovu upotrebu stara više od 30 godina. 

Mulj - prava mješavina tvari

Studija naziva "Materijali za zemlju", napravljena je još 2017. godine, a istraživanja su pokazala kako je mulj uzet s poljoprivrednog zemljišta sadržavao mikroplastiku koja zagađuje zemlju. Zaključeno je kako bi ju nakon nekog razdoblja učinila neplodnom za uzgoj. "Iako korištenje ove vrste otpada može imati blagotvoran utjecaj na zemlju ako se koristi kao zamjena za gnojivo, tada takva praksa ne smije naštetiti okolišu", izjavio je glasnogovornik Agencije.

Trenutni zakoni o korištenju ovakve vrste gnojiva u poljoprivredi ne sadrže propise za kontaminate koji se ne bi smijeli koristiti i koji predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje.

Profesor Alistair Boxall, znanstvenik za okoliš na Sveučilištu York, rekao je da talog iz kanalizacije sadrži pravu mješavinu tvari. "Mulj koji se koristi može sadržavati mikroplastiku, organski onečišćene tvari, metale, ostatke famaceutskih lijekova, a mi ne znamo kako oni djeluju u tlu u kombinaciji raznih pesticida i drugih gnojiva. Vjerojatno u takvoj kombinaciji utječu na ekosustav i zdravlje čovjeka." Dodao je i kako u kanalizaciju ulaze i razne tvari s ceste, pa se nerijetko dogodi da mulj sadrži i čestice gume od automobila.

I Skandinavci zabrinuti zbog sadržaja mikroplastike

"Podaci iz Skandinavskih zemalja upućuju na to da veliki dio sve mikroplastike koja se stvara u zapadnom društvu ima tendenciju da završi u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda", kaže Luka Nizzetto, znanstvenik s Norveškog instituta za istraživanje vode (NIVA).

Kako piše downtoearth, u Europi i Sjevernoj Americi se u prosjeku oko 50% mulja iz kanalizacije ponovo koristi kao gnojivo. Prema studiji koju je Nizzetto napravio sa suradnicima, između 110.000 i 730.000 tona mikroplastike svake je godine rasuto na poljoprivrednom zemljištu Europe i Sjeverne Amerike. To je više od procijenjenog ukupnog opterećenja mikroplastike (93.000-236.000 tona) u oceanskoj vodi. Brojke su još više prijeteće jer je utjecaj mikroplastike na organizme tla, produktivnost farmi i sigurnost hrane nepoznat.

U Europi i Sjevernoj Americi se u prosjeku oko 50% mulja iz kanalizacije ponovo koristi kao gnojivo.

Ima više korisnih, nego štetnih svojstava ukoliko je laboratorijski ispravan

Upotreba mulja u poljoprivredi je ekološki i ekonomski najprihvatljivija, a ukoliko se kontrolira njegov sastav prije odlaganja na tlo ne može imati nikakve štetne posljedice za okoliš.  Ukoliko je mulj nepovoljan za poljoprivredu  zbog sadržaja opasnih tvari, on se najčešće, u većini zemalja EU spaljuje ili odlaže na odlagališta.

Zbrinjavanje mulja na poljoprivredu u Hrvatskoj nije definirano i ne postoje iskustva u praksi. Iako postoji dovoljno poljoprivrednog zemljišta na kojem se može odlagati, postavlja se pitanje jesu li poljoprivrednici spremni prihvatiti ovaj vid gnojidbe i imaju li potrebno znanje za integraciju mulja u praksi.


Tagovi

Mulj u poljoprivredi Agencija za zaštitu okoliša Velika Britanija Kontaminacija Mikroplastika Hranjive tvari Kanalizacijski mulj Gnojidba


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/