Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidrogel
  • 05.07.2020. 13:30

Organski hidrogel - štedi vodu za navodnjavanje i služi kao zaštita usjeva od suše

Hidrogel rješava problem suše, štedi vodu za navodnjavanje, ali i smanjuje gubitak agrokemijskih sredstava poput gnojiva, pesticida i herbicida. To znači ne samo da smanjuje poljoprivredne troškove, već pomaže i u sprječavanju onečišćenja okoliša.

Foto: Depositphotos/dechevm
  • 423
  • 30
  • 0

Na globalnoj razini tri četvrtine poljoprivrednika u potpunosti je ovisno o padalinama, a globalno zagrijavanje predstavlja sve veći problem jer nastaju sušna razdoblja s kojima se poljoprivrednici sve teže bore. Također, dolazi i do stvaranja većeg broja pustinja i gubitaka obradivog zemljišta, što ugrožava sredstva za život poljoprivrednika ali i nas samih jer bez poljoprivredne proizvodnje nema ni hrane, a stanovnika na svijetu je sve više.

Naime, vrlo korisno sredstvo koje nije naišlo na značajniju upotrebu od strane poljoprivrednih proizvođača je hidrogel. Iako ga često koriste proizvođači cvijeća gdje osim svoje prvobitne uloge upijanja vlage ima i dekorativnu svrhu, u poljoprivrednoj proizvodnji još uvijek nije zaživjela.

Hidrogel: Sredstvo kojim rješavamo nedostatak vlage u zemljištu

Riječ je o bijelom kristalu ili prahu koji može biti različite granulacije, a njegovo glavno obilježje je sposobnost upijanja velike količine vlage s čime se može riješiti nedostatak vlage. Ovo sredstvo se unosi u tlo ili miješa sa supstratom, a upija vlagu iz zraka i onu kapilarnu iz zemljišta. Također, održava vlagu u zemlju i ne dozvoljava njen gubitak, a višak vode propušta u dublje slojeve tla i akumulira za kasnije upotrebu. Naime, vodu otpušta samo onoliko koliko je biljkama potrebno što je poželjno.

Znanstvenici razvili organski hidrogel 

Bečki su istraživači nedavno razvili hidrogel koji se zasniva na organskom materijalu izrade, odnosno drvetu. Naime, hidrogelovi su inače napravljeni od polimernih materijala koji se sastoje od ogromnih molekula.

Sada su Gibson Nyanhongo i tim stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Beču dobili tvar koja se u potpunosti sastoji od prirodnih sirovina. "Hidrogel se sintetizira iz lignina kojeg ima u svim drvenastim biljkama. Radi se o organskim polimerima koji se sakupljaju u staničnu membranu biljke i tako dovode do lignifikacije, odnosno odrvenjivanja membrane", objašnjava Nyanhongo.

Kako piše innovationorigins, hidrogel pomiješan sa zemljom može upiti do 95% vode i tako uštedjeti i do 40% navodnjavanja. Tako što tvar upija kišnicu može se djelovati protiv suše i riješiti neredovito snabdijevanje vodom. Čak se pomoću hidrogela i pješčana podloga može iskoristiti i obrađivati.

Može li hidrogel biti promjena za poljoprivredu?

"Drugačije nego standardni hidrogelovi, naš inovativni proizvod je potpuno organski razgradiv i poboljšava kvalitetu tla tako što ono postaje propusnije, bolje gustoće, strukture, teksture i sadrži više humusa", govori Nyanhongo.

Također može upijati gnojivo ili zaštitna sredstva i tako omogućiti poljoprivrednicima, vrtlarima, uzgajivačima voća i povrća, vinogradarima, ali i cvjećarima i ljubiteljima ukrasnih biljaka da efikasno i učinkovito iskoriste pesticide, herbicide i slična sredstva te na taj način smanje onečišćenje okoliša.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

Kako kažu istraživači hidrogel ima potencijal u čitavom svijetu promijeniti poljoprivredu i riješiti problem suše. Naime, oni su ga patentirali u organskom obliku i raspoloživ je u suhom obliku kao granulat ili prah, a trenutno traže zainteresirana poduzeća za izlazak na tržište.    

Više o proizvodnji organskog hidrogela pogledajte u videoprilogu: 

Foto: Youtube/Universität für Bodenkultur Wien


Tagovi

Hidrogel Beč Znanstvenici Organski hidrogel Suša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]