Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osobine hidrogela
  • 03.02.2019. 16:30

Hidrogel: Sredstvo kojim rješavamo nedostatak vlage u zemljištu

Hidrogel se najviše koristi kod sadnje voćki i vinove loze, sjetve travnjaka ili kod proizvodnje presadnica povrća i cvijeća.

Foto: Pixabay/PortalJardin
  • 3.624
  • 110
  • 0

Hidrogel, iako vrlo korisno sredstvo, nije naišlo na značajniju upotrebu od strane poljoprivrednih proizvođača, vjerojatno iz razloga nedovoljne informiranosti. Ipak, posljednjih godina situacija se po tom pitanju nešto izmijenila i značajnije su ga počeli koristiti proizvođači cvijeća, posebno u obliku kuglica. U cvjećarstvu osim svoje prvobitne funkcije upijanja vlage ima i dekorativnu ulogu.

Hidrogel upija veliku količinu vlage

Hidrogel je bijeli kristal ili prah, može biti različite granulacije. Njegov glavni značaj se ogleda u tome što ima sposobnost upijanja velike količine vlage i na taj način možemo rješavati problem s nedostatkom vlage u zemljištu. Unosi se u zemljište ili se miješa sa supstratom. Upija površinsku vlagu iz zraka i kapilarnu iz zemljišta. Održava vlagu u zemljištu i ne dozvoljava njen gubitak. Višak vode propušta u dublje slojeve zemljišta i akumulira za kasniju upotrebu. Moć upijanja je 150 do 200 puta veća u odnosu na čestice zemlje ili gline iste veličine.

Ostaje u zemljištu 4 godine obavljajući svoju funkciju akumuliranja i održavanja vlage. Vodu otpušta samo onoliko koliko je biljkama potrebno. Osim adsorpcije vlage on adsorbira i hranjive tvari koje isporučuje direktno u korijen, dakle utječe i na ishranu biljke.

Od uzgoja povrća do pošumljavanja

Namijenjen  je za sve vrste zemljišta izuzev močvarnog i za uzgoj svih biljnih vrsta. Najviše se upotrebljava na području aridne i semiaridne klime, dakle u području koju karakterizira nedovoljno padalina, zatim na nagnutim terenima. Također za hidrosjetvu trava na nepristupačnim terenima i revitalizaciju terena na jalovištima i pepelištima. Naročito se upotrebljava gdje nije moguće stalno zalijevanje, a područje je s nedovoljnom količinom padalina. Također, dosta se koristi za travnjake vikendica gdje se stalno ne boravi te nije u mogućnosti često zalijevati travnjak.

Namjenu ima u biljnoj proizvodnj, pri zasnivanju travnjaka, revitalizaciji novih voćnjaka, i pošumljavanja. Najviše se koristi kod sadnje voćaka i vinove loze, sjetve travnjaka ili kod proizvodnje presadnica povrća i cvijeća. Prah hidrogel se nanosi na sjeme kulturnog bilja čime se stimulira tzv.amiloproces i povećava energija klijanja, nicanja i ukorjenjivanja biljaka.

Proizvođači loznih cijepova ga najviše koriste za transport istih i u gel smjesi kao i cvjećari. Njegova ph vrijednost je neutralna 7,0 do 7,5 tako da se može dodavati i u kiselo zemljište. Pogodan je i za ekološku proizvodnju t.j za proizvodnju zdrastveno sigurne hrane.

Doze ovise od namjene

Njegova primjena ovisi od namjene. Npr. za revitalizaciju terena inkorporira se, unese se sa površinskom zemljom na dubini od 10 do 15 cm sa količinom od 300 g/m2. Za zasnivanje travnjaka upotrebljava se unošenjem u zemljište na dubinu od 5 - 6 cm u količini od 1 kg/100m2, za proizvodnju presadnica se miješa u supstrat zemljišta 5kg/ m3.

Ako se presađuju biljke tada se korijenov sustav umače u gel smjesu praškastog oblika ili se u rupu gdje će biti zasađena biljka stavlja od 5 do 15 g  što opet ovisi od vrste biljke, radi li se o voćarskim ili povrtnim kulturama. Ako se sredstvo unosi sa sjetvom u redove to se čini sa sijačicama koje imaju depozitore gdje se unosi kristalni oblik sam ili pomiješan s nekim insekticidom, količina se kreće ovisno od kulture. Za rajčicu i papriku ta količina je do 40 kg /ha. Ako je doza povećana ona doprinosi ne samo čuvanju vlage nego i sprječava stvaranje pokorice na zemljištu.

Kod revitalizacije starije zasađenog voća ili vinograda, malinjaka unosi se odgrtanjem zemlje oko biljke na dubinu oko 15 cm  za odrasle biljke se stavlja 30 g po biljci za maline 10 g /biljci kod sadnje krumpira se stavlja ispod krtole 1 g ili se unosi u cijeli red ispod krtole u količini od 40 do 50 kg/ha. Kod proizvodnje presadnica povrća i cvijeća, hidrogel se miješa sa supstratom tj. zemljom kojom se pune rupe u kontejnerima. Optimalna preporučena količina za primjenu u ovom slučaju je 1 do 3 g hidrogela po litri supstrata.

Zbog visoke cijene, neracionalno ga je koristiti na većim površinama, tako da je i to jedan od razloga male upotrebe hidrogela, iako ima izvrsne osobine koje olakšavaju poljoprivrednu proizvodnju.


Tagovi

Hidrogel Zadržavanje vlage Sadnja voćaka Uzgoj povrća Gubitak vode


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/