Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 01.02.2021. 16:30

Od prvog Valmet traktora do današnje Valtre: Pametna rješenja u fokusu razvoja

Naš se napredak u ovih 70 godina ubrzao u posljednjem desetljeću, koje je bilo prekretnica zahvaljujući velikim ulaganjima u digitalizacija i automatizaciju, ocijenio je Jari Rautjärvi 

Foto: Valtra
  • 1.239
  • 170
  • 0

Jedan od zasigurno najpoznatijih finskih brendova ove godine pali 70. svjećicu na rođendanskoj torti. Naime, 1951. je s tvorničke trake u živopisnom mjestu Jyväskylä sišao prvi Valmet traktor od 15 konjskih snaga. U sedam je desetljeća konstantnog unaprjeđivanja evoluirao u današnju Valtru, po mnogima oličenje legendarnog skandinavskog dizajna - praktičnosti, pouzdanosti, sigurnosti i učinkovitosti, koji je u kombinaciji s najnovijim digitalnim tehnologijama, dorastao različitim izazovima kako poljskih, tako i šumarskih i komunalnih radova, čak i na -30 oC.

Digitalizacija i automatizacija

Čitavo ovo putovanje prešli su ne ispuštajući iz fokusa potrebe svojih kupaca, istaknuo je generalni direktor Jari Rautjärvi na ovih dana održanoj on-line rođendanskoj press konferenciji na kojoj su žestoko započeli obilježavanje ove značajne obljetnice - lansiranjem na tržište pete generacije A serije traktora i posebne edicije 70 traktora T serije. No, ovo je, kažu, tek početak, jer će kako najavljuju, proslava trajati praktično čitave godine, do grand finala na Agritechnici.

Sve je počelo s crvenim Valmetom

"Naš se napredak u ovih 70 godina ubrzao u posljednjem desetljeću, koje je bilo prekretnica zahvaljujući velikim ulaganjima u digitalizacija i automatizaciju. Prošla je godine bila izazovna za sve nas, no i jedna od najuspješnijih za Valtru“, ocijenio je Rautjärvi podsjećajući na prošlogodišnje virtualno lansiranje T serije kao i osvajanje laskave titule 'Tractor of the Year' u kategoriji najboljeg svestranog traktora s modelom Valtra G135 Versu.

Zahvaljujući predanom radu na razvoju proizvoda naši su traktori dočekali petu generaciju. Naši kupci očekuju pametna rješenja od Valtre“, kaže Rautjärvi ističući kako će i u nadolazećim godinama tehnologija digitalizacije i precizne poljoprivrede značajno mijenja lice poljoprivrede. Pokazala je to već i Covid pandemija koja je lani ubrzala digitalizaciju čitave organizacije i pronalaženja načina još boljeg povezivanja s distributerima i kupcima.

Rautjärvi vjeruje da će i 2021. biti odličan start novog velikog desetljeća, u kojem nastavljaju s velikim investicijama u tvornici u Suolahtiju (Finska) u kojoj ovih dana počinje s radom novi logistički centar, te u idući mjesecima postavljaju konstrukcija za najsuvremeniju lakirnicu čije otvorenje najavljuju za kraj iduće godinu.

Novi logistički centar za veću produktivnost

Novi logistički centar na 10.000 četvornih metara površine odnosno s više od 100.000 prostornih metara zapremine.

"Od ove investicije puno očekujemo, jer Valtra uvodi sve više proizvoda koji su istodobno sve kompleksniji i sve sofisticiraniji, sa sve više dijelova za sklapanje, čime se povećavaju zahtjevi prema logistici“, pojasnio je Mikko Torvelainen viši menadžer za strateške projekte ističući kako pri tome nadalje utvrđuju svoju efikasnost, fleksibilnost, sigurnost te povećanje produktivnosti.

Poluautomatizirani logistički centar

Novi logistički centar imat će kapacitet skladišta oko 12.000 europaleta i biti sposoban dostaviti na proizvodnu liniju na dnevnoj bazi oko 7.000 različitih dijelova uzetih s police skladišta za svaki pojedinačni traktor, točno prema njegovoj specifikaciji navedenoj u narudžbi kupca i prema specifičnostima za pojedinu zemlju.

"Zaprimat ćemo do 50 kamiona odnosno 1.000 europaleta te obaviti više oko 30.000 dostava manjih transportera svakoga dana do proizvodne linije, i to optimalnom brzinom zahvaljujući poluautomatiziranom sustavu“, kaže Torvelainen.

No, najveća investicija u ovu tvornicu posljednjeg desetljeća je zapravo potpuno nova automatizirana radionica za bojanje traktorskih šasija, čija je realizacija već u tijeku. I ona će doprinijeti povećanju fleksibilnosti i produktivnosti kao i sve većim zahtjevima kupaca za visokom kvalitetom traktora, naglašavaju podsjećajući da su prvi na svijetu koristili virtualno 3D okruženje za programiranje robota za bojanje.

Smještena na 1.500 m2 u produžetku zgrade s proizvodnom linijom, nova će lakirnica s četiri robota u dvije komore, omogućiti proces bojanja u kojemu se osnovni i površinski sloj sive boje raspršuje u zasebnoj komori za bojanje, a funkcionalna svojstva premaza poboljšavaju isparavanjem između slojeva boje.

Pametnija rješenja

O putovanju uspjeha fokusiranog na kupca, koje se provlači generacijama govorio je potpredsjednik prodaje i marketinga Mikko Lehikoinen, podsjećajući na jedinstvena rješenja koja daju najbolje iskustvo vozača, među kojima su svakako najponosniji na nagrađivani SmartTouch sustava upravljanja. Ova Valtrina perjanica napredne tehnologije, jednostavna za rukovanje kao mobitel, oduševila je vjerne kupce od kojih, prema podacima iz 2020. godine, čak 44 posto odabire pametne strojeve, naveo je Lehikoinen dodajući kako su njihovi traktori četvrte generacije i SmartTouch bili bestselleri prošle godine, prikupljajući niz nagrada u industriji.  

Nagrađivani SmartTouch, Made in Finland

Kao drugi element uspješnog putovanja ističe Unlimited usluge zahvaljujući kojima kupci imaju mogućnost iskrojiti traktor točno prema svojim specifičnim potrebama. Tako je usluga Unlimited studija rasla u 2020. oborila rekord rasta s 18 posto. Svaki je treći traktor proizveden u finskoj tvornici skrojen prema posebnim specifikacijama kupca.

Treći element poboljšanja iskustva kupaca je po njemu je profesionalan servis, opskrba rezervnim dijelovima i prodaja. Connect - Care - Go (podaci stroja, tvornička garancija, održavanje) temeljena na AGCO strategiji umrežavanja kupaca i distributera u digitalnu platformu, osobito se uspješnom pokazala prošle godine.

Novi digitalni alati tako omogućavaju predviđanje servisnih potreba traktora, daljinsko aktiviranje funkcija precizne poljoprivrede odnosno konfiguriranje stroja s uslugama prema financijskim mogućnostima i točnim potrebama farme. Ovi su alati prošle godine zaživjeli u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a u narednom se razdoblju njihova implementacija očekuju i širom Europe.

"Što dolazi sljedeće? Nove regulative. EU Green Deal je veliki izazov, i zapravo ubrzava sve što smo rekli. Svodi se na prave aplikacije na prava mjesta u pravo vrijeme i mislimo da će digitalizacija i pametni strojevi dati glavni doprinos bržeg postizanja održivosti na farmama“, kaže Lehikoinen ističući kako će rješenja kao SmartTouch, Valtra Guide samonavođenje i Valtra Connect servis pomoći farmerima u ostvarivanju ovih ciljeva. "Udio pametnih rješenja brzo se povećava i Valtra je na čelu pokreta", zaključuje.

Od detekcije kvarova do prevencije

Već nekoliko godina Valtra Connect omogućava vlasnicima i njihovim lokalnim serviserima na da daljinu motre podatke traktora. Do kraja prošle godine zahvaljujući Covidu povećali su 143 posto rast broja ovako umreženih  strojeva. U Italiji i Poljskoj, primjerice, 60 posto je flote povezano, a u Španjolskoj i Norveškoj 70 posto, navodi Jani Rautiainen, direktor postprodaje i servisa. Senzori na stroju mjere desetke varijabli kao što su primjerice brzina, temperatura, tlak, sati rada i dr. Ako se u Monitoring centru otkriju da neke od ovih komponenti  ne rade dobro, šalje se poruka lokalnom servisu ili vlasniku o uputama za otklanjanje greške ili kvara, lista potrebnih dijelova i procjena vremenskog trajanja zamjene. To pak daje mogućnost dogovora oko zakazivanja servisa.

Valtrin Monitoring centar

"Ovaj digitalni alat omogućava kupci potpuni pregled nad svojom flotom. Dobro je došao i u potrazi za ukradenim strojem, kakav smo slučaj također imali“, rekao je Rautiainen i najavio u skoroj budućnosti  i još neke automatizirane digitalne alate u pozadini kojih će biti ekspertni tim za analizu podataka u monitoring centru koji će moći predvidjeti i spriječiti moguće kvarove. U slučajevima gdje će biti potrebna akcija, alarm preko Valtra Connect aplikacije će javiti kupcu što treba napraviti da se riješi problem. 

Kao otvaranje šampanjca na svakoj rođendanskoj proslavi, eksplozivno je na kraju on-line konferencije najavljeno lansiranje na tržište pete generacije popularne i nagrađivane A serije, poznate pod motom "Vaš radni junak", o čemu detaljnije donosimo u narednim objavama. 


Fotoprilog


Tagovi

Valtra Valmet Soulahti 70 godina Traktor Pametna poljoprivreda


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]