Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listopad 2018.
  • 01.11.2018. 10:30

Neobrane jabuke i mandarine, podbacile masline, a i vrijeme ne ide na ruku

Iza voćara je težak mjesec, ratari gledaju u nebo i nadaju se kiši. Kakav je bio vaš listopad?

Foto: Bigstockphoto/nito
  • 232
  • 25
  • 0

Iako smo zagazili u studeni, vrijeme vani nas više asocira na proljetno nego sredinu jeseno. Nažalost, toplo vrijeme zbunilo je i brojne kulture pa nam cvjetaju trešnje, procvale su ruže, a dok nam je Jadran pod vodom, slavonska i baranjska polja pucaju zbog suše. Protekli mjesec obilježila je i nemogućnost plasiranja, prije svega, voća na tržište - nikad veći urod jabuka dobrim dijelom nije ni obran, isto je s našim, na europskoj razini zaštićenim, neretvanskim mandarinama. Maslinari strahuju da ulja neće biti ni za salatu. 

Što je to što ste najviše čitali u proteklom mjesecu, prisjetimo se zajedno. 

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj, a možeš ostati i bez poticaja!

Živo tlo je osnovica poljoprivredne proizvodnje i razvija se samo brižljivim gospodarenjem te je ključ uspjeha svakog dobrog poljoprivrednog gospodarstva. Paljenjem žetvenih ostataka ugrožavate mikrofloru i faunu u dijelu oraničnog sloja te se na taj način gubi potencijalna organska masa.

Frane Ivković: Kraljica voća postala je prosjakinja, dođe mi da poberem jabuke i odvezem pred Ministarstvo

Naše je voćarstvo 80-tih i po kvaliteti i po proizvodnji bilo na 20. katu, dok je poljsko bilo u podrumu. Danas je naše duboko pod zemljom, a njihovo na 100. katu, kaže Frane Ivković i otkriva kako su Poljaci postali najveći proizvođači jabuka na svijetu. Zašto domaći otkupljivači neće hrvatsku jabuku i kako nekažnjeno krše Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi? Zašto je propalo udruživanje u proizvođačke organizacije?

Kapi maslinovog ulja ove će godine stajati kao da su od zlata. A ulja neće biti ni za salatu?

Od prosječne hrvatske proizvodnje od oko 6,5 milijuna litara, maslinari ove godine neće iscijediti niti 20 do 30 posto. To već utječe na cijenu pa valja izdvojiti i po 100 kuna za litru. Kapi maslinovog ulja ove godine će stajati kao da su stvarno od zlata. A ulja neće biti ni za salatu, kaže agronom mr. sc. Marijan Tomac.

Škole postale spremišta za balirano sijeno, većina OPG-ova bez ijednog člana, kvalitetna zemlja tek je pašnjak

Kakvo je stanje poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje na ratom stradalim i opustošenim područjima Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije? Statistika jasno kaže: poražavajuće.

Matija Andrašević zagrebački je dečko, računalni tehničar, a već s 19 se upustio u - poljoprivredu!

Mladi Zagrepčanin u uzgoj bobičastog voća upustio se s jedva 19 godina. Danas kad mu je 21, ima kompletnu ponudu bobičastog voća i ne posustaje!


Tagovi

Agroklub Najčitanije Listopad 2018


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!