• Krumpirova zlatica
  • 25.08.2017. 13:30

Krumpirova zlatica poharala patlidžan, kako ga zaštititi?

Krumpirova zlatica učinila je velike štete na patlidžanu. Kako je suzbiti?

Foto: Pixabay/rycky
  • 1.473
  • 100
  • 0

Obilaskom terena i pregledom oranica na kojima su posađeni patlidžani utvrđena je velika populacija druge generacije krumpirove zlatice.

Naime, krumpirova zlatica je najznačajniji štetnik koji se javlja na krumpiru i patlidžanu u toku vegetacije. Glavni razlog tome je što patliđan kao i krumpir pripada u botaničku porodicu pomoćnica (Solanaceae).

Krumpirova zlatica latinskog naziva Leptinotarsa decemlineata u našim uvjetima ima dvije generacije. Krumpirova zlatica prezimi u tlu na dubini 20-30 centimetara i zbog toga određeni broj ugine od smrzavanja ili velike vlage u tlu. Odrasli imago krumpirove zlatice izlazi iz tla sredinom mjeseca svibnja kada temperatura tla dostigne 15˚C. Pri tome visoke temperature zraka pogoduju intenzivnijoj ishrani na krumpiru i bržem odlaganju jaja na naličju lista. Razvoj jaja traje ovisno o temperaturi 5 do 16 dana a razvoj ličinki 14 do 22 dana, nakon čega odlaze u tlo na kukuljenje. Na višim temperaturama koje prevladavaju kroz ovo razdoblje, krumpirova zlatica se intenzivnije hrani.

Proždrljive ličinke prve generacije

Prema podacima iz literature jedna jedinka zlatice pri temperaturi od 16˚C proždre oko 260 mm² lisne mase, pri temperaturi od 21 proždre oko 430 mm² a pri temperaturi od 25˚C oko 800 mm², dok svaka zlatica za života proždre oko 120 cm² lisne mase. Odrasle zlatice prve generacije se javljaju u srpnju, dok se druga generacija javlja u kolovozu. Prva generacija se intenzivno hrani na krumpiru, dok druga generacija u potrazi za hranom napada i nasade patlidžana.

Ličinke prve generacije vrlo su proždrljive pri čemu rade mnogo veće štete nego odrasli oblici i ličinke druge generacije. Ličinke viših razvojnih stadija jedu više i nanose veće štete. Odrasle zlatice druge generacije hrane se listovima patlidžana na kojima su vidljivi simptomi u obliku nepravilnih rupa i grizotina, a štete mogu pričinjavati i na stabljikama i plodovima. U kratkom vremenu, intenzivnim hranjenjem mogu obrstiti cijelo lišće. Na napadnutim plodovima patlidžana, izgrizaju pokožicu i meso pa takvi plodovi postaju neprihvatljivi za tržište. Prilikom jakog napada zlatice mogu prouzročiti potpunu defolijaciju biljaka, te na polju ostaju samo stabljike i žile lista, što može značajno umanjiti prinos.

U borbi protiv krumpirove zlatice potrebno je redovito vršiti preglede biljaka, odnosno pratiti kada imago polaže jaja na naličje listova i na taj način pravovremeno odrediti termin suzbijanja. Redovan pregled listova i odstranjivanje listova s jajima krumpirove zlatice najbolja je preventivna mjera koja se primjenjuje na manjim površinama. Mehanički se odrasle zlatice mogu suzbijati u ekološkoj proizvodnji i na manjim površinama ručnim skupljanjem i uništavanjem. Skupljanjem ženki prije odlaganja jaja smanjuje se brojnost ličinki iduće generacije. Također i plodored smanjuje napad prezimljavajuće generacije jer zlatice često prezimljavaju u polju u kojem se uzgaja patlidžan.

Suzbijanje kemijskim putem

Krumpirova zlatica najčešće se suzbija kemijskim putem, pri čemu je sve veći problem pojava rezistentnosti. Zbog toga je potrebno izmjenjivati insekticide sa različitim djelatnim tvarima. Krumpirovu zlaticu potrebno je suzbiti u stadiju ličinke koja je najosjetljivija na insekticide. Prag odlučivanja za suzbijanje zlatice je kada 30-50% ličinki izađe iz jaja ili kada se na svakom busu nađe više od 10 ličinki. Suzbijanje se treba vršiti insekticidima za folijarnu primjenu koja je puno efikasnija i jednostavnija za primjenu. Pripravci koji su u Republici Hrvatskoj registrirani za suzbijanje krumpirove zlatice u patlidžanima su sljedeći: Alverde, Dali, Karate Zeon, Match 050 EC, Deca 25 EC, Novodor 3% i Neemazal T/S uvažavajući pri tome sva ograničenja i principe održive uporabe pesticida.

Autorice: Petra Pozder mag. ing. fitomedicine, Mara Bogović, mag.ing.agr. pročelnica Podružnice Savjetodavne službe Varaždinske županije

Foto: Pixabay/rycky21


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Sinonim: - | Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Tagovi

Krumpirova zlatica Patlidžan Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Godina je na izdahu.
Rekli bismo “neka više”.

- Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?
- Imate li velike planove od 2021. godine?

Foto: Tomislav Januš