Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrar i Covid-19
  • 03.04.2020. 11:30

Kakve god bile, propusnice nam trebaju, ali najveći nam je strah da se radnici ne zaraze

Ministarstvo poljoprivrede je, podsjećamo, upozorilo da propusnice i dalje izdaje po dosadašnjem principu, temeljem ispunjenog zahtjeva. Provjerili smo kakvo je stanje na terenu.

Foto: Marinko Petković
  • 4.132
  • 267
  • 0

Iako su se oko izdavanja propusnica, posebice objavom o potrebi ishođenja e-propusnica, pojavile nove nedoumice, Ministarstvo poljoprivrede i dalje ih izdaje po dosadašnjem principu, temeljem ispunjenog zahtjeva.

"Poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a te nisu u registru poreznih obveznika i dalje podnose zahtjeve na način na koji su i do sada. Također, sve izdane propusnice vrijede do navedenog isteka. Sustav E-građani će se koristiti za kontrolu izdanih propusnica. Poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede po županijama", objasnili su i umirili javnost.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje izdaje propusnice po dosadašnjem principu!

Kakvo je stanje na terenu, provjerili smo i s korisnicima iz tri kontinentalne županije. Stanko Šarac, član uprave Korina-proizvodnje iz Lipovljana kod  Novske, kaže da se njihovih 1.300 ha oranica, ali i dvije velike tovne farme, nalaze ne samo između više općina nego i gradova, od Novske do Lipika, a imaju i radnike koji dolaze iz Orahovice. 

Radnici moraju u polje i na farme hraniti 500 grla stoke   

Prema njegovim riječima, uprava i administracija može, i radi od kuće već neko vrijeme, ali blizu 40 radnika mora dolaziti u polje, zbog pripremnih radova za sjetvu, ali i svakodnevnog posla na farmama, jer 500 grla stoke u tovu ne možete ostaviti bez barem dva izbalasirana obroka dnevno. Osim toga, kaže, sve će biti dobro, ako pandemija koronavirusa ne zahvati i radnike na farmama. U slučaju da se razbole, neće ih imati tko zamijeniti, a već sada ih 'nema  dovoljno'.

S druge strane, u 'Korini' su još na početku krize s koronavirusom i u Hrvatskoj, obustavljeni već započeti radovi na postavljanju zaštitne ograde, koju je izvodila tvrtka iz Mađarske na 700 ha usjeva u jednom komadu, od autoceste Slavonike do šume, a koja graniči s Lonjskim poljem od kuda dolaze krda divljih svinja. Uz to, obustavljeni su sada i višegodišnji sudski postupci za nadoknadu milijunskih  šteta od divljači na usjevima, o čemu smo već pisali.

Usjeve uništavaju krda divljih svinja, predugo traje i sudski spor - ima li rješenja?

No, i u krizi valja raditi i naći načina kako preživjeti u teškim vremenima za poljoprivredne proizvođače, koji žive od svoga rada. Tako se OPG eko Hujić iz Donje Zeline, koji ima i dva prodajna mjesta na zagrebačkim tržnicama Dolac i Jarun, a koje su sada zatvorene za prodaju, osim poljoprivrednih ljekarni i mesnica, okrenuo dostavi povrća. "Radimo to dva puta tjedno, a iako se radi o svega šest, sedam stalnih kupaca i to je bolje nego ništa", kaže Senad Hujić.

Hujić: Preprodavači nam kvare posao i kod online dostave povrća

Na tržnicama su, kaže, imali po 50, 60 kupaca dnevno, ali i sada im posao kvare razni preprodavači uvozne robe. "Oni već nude online rajčice, krastavce i paprike, čije flance mi tek sadimo u plastenike", kazuje. 

Hujići imaju i 5,2 ha zemljišta kod Zeline, a vode i e-dnevnik eko poljoprivrede na internetu, koji je poduzetna obitelj pokrenula kako bi stala na kraj  'omalovažavanju ekološke poljoprivrede, koja više traži, ali i puno daje'. Ipak, domaći potrošači, nakon svega što su prošli na neuređenom domaćem  tržištu, nemaju povjerenja u oznake i certifikate domaćih eko proizvoda, koji su se pomalo izgubili u tržišnoj utakmici. Premda, ima ljudi koji znaju i više cijene povrće koje je nutritativno bogatija hrana, bez pesticida i herbicida, ističe on. Tu je i zimnica po sustavu HACCAP, a eko certifikat OPG Hujić ima od 2008. godiine.

Zbog omalovažavanja eko proizvodnje Senad Hujić vodi javni dnevnik proizvodnje

Što se tiče propusnica pa i e-propusnica, kaže, podržava sve što donosi Krizni stožer. "Nas je u Zelini, posebno u Banje Selu, gdje imamo obiteljsko gospodarstvo, jako malo, ali svi se moramo pridržavati propisa, ma kako oni bili strogi i dugotrajni želimo li pobijediti koronavirus, koji nas je sve skupa 'teško pogodio", dodaje.   

Međutim, nakon što je državna uprava predstavila novi projekt e-propusnica, pokazalo se da teško funkcionira u praksi za veći broj korisnika. Poslodavci su već izdali 8.740 komada, stožer civilne zaštite još 3.578, liječnici primarne zdravstvene zaštite njih 215, a tijela državne uprave 193 e-propusnica. Zbog toga je Varaždinska županija izvijestila da je do daljnjeg obustavljeno odobravanje propusnica zatraženih putem sustava 'e-Propusnice'.

Šipek: Propusnice, bilo kakve, nam nužno trebaju da možemo raditi  

OPG Darka Šipeka iz Nove Vesi Petrijanečke kod Čakovca, se također morao okrenuti nedavno, dva puta tjedno, dostavi 'eko povrća u prijelaznoj fazi'  kupcima s varaždinske tržnice, gdje rade već 20 godina pa imaju i veći broj 'stalnih kupaca'. Dodaje da su papirnate propusnice, bez kojih ne mogu raditi, odnosno napuštati veliko obiteljsko imanje gdje imaju plastenike i zemlju, nabavili preko bivše Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

Darko Šipek: Nepovjerenje potrošača u domaće eko proizvode i dalje je veliko

"Propusnice, bilo kakve, nam nužno trebaju da možemo raditi," navodi i dodaje da je nešto hladnije vrijeme, kao i jači mrazevi, malo zaustavilo sadnju rajčica, nakon zelene salate, u plastenicima.


Fotoprilog


Tagovi

Propusnice Radovi na farmi Proljetna sjetva Dostava Online prodaja


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]