Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 2016
  • 01.04.2016. 12:30

10 najčitanijih u ožujku!

Ožujak je bio mjesec eskalacije - i za mljekarsku krizu i za odluku o isplati potpora!

  • 788
  • 41
  • 0

Živimo u vremenu u kojem imamo veće strojeve, ali kraće živce, šire puteve, ali uže vidike, trošimo više, a imamo manje. Imamo i više diploma, ali manje razuma, više znanja, a manje rasuđivanja, više stručnjaka, a još više problema.

Ovo su, kažu, vremena brze prehrane i spore probave, velikih ljudi, a malih karaktera. Isto tako, ovo su vremena kada je voda skuplja od mlijeka. To je postao pravi primjer paradoksa vremena u kojem živimo.

Zatvaranje farmi i isplata potpora

Samo ova je činjenica znak za uzbunu, a trud domaćih poljoprivrednika da proizvedu, prerade i osiguraju svom narodu osnovnu prehrambenu namirnicu očito je nešto s čime se danas kocka politika. To je postalo očigledno i na policama trgovačkih lanaca gdje mlijeko često ima oznaku "sniženje", "akcija". No, mlijeko je samo jedan od simbola propadanja domaće proizvodnje.

10 najčitanijih u veljači!

U ožujku ste tako čitali o mljekarskoj krizi, zatvaranju mliječnih farmi i kasnijoj isplati potpora, što često ide jedno s drugim. Nekako, nisu stigle na vrijeme kako bi se spasilo što se spasiti da. No, ipak smo nakon donošenja Državnog proračuna za 2016, uspjeli doći do konkretne informacije. Isplata potpora započinje u travnju, a sredstva će se isplatiti na račune do 30. lipnja.

Na sam spomen prosvjeda, mnogi su se digli na noge, a neki europski farmeri u ovim teškim vremenima dižu ruku i na sebe. Obznanila je tu strašnu vijest i Europska komisija. Kao utjeha, tu su i riječi ministra Romića da poljoprivrednici neće biti uskraćeni ni za kunu kada se govori u izravnim plaćanjima. Neki traže izlaz u drugim tržišno isplativijim kulturama, poput crvenog kukuruza, a proizvođači počinju shvaćati što je moć udruživanja.

Čudnih li vremena, čudnih li običaja!


Tagovi

Agroklub Ožujak Najčitaniji Potpore Romić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo