Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petar Pranjić
  • 13.03.2016. 10:30

U pripravnosti za malo drugačije prosvjede

Poljoprivrednici bi se, kako se priča, samoinicijativno mogli okupiti pred Ministarstvom poljoprivrede, ali ne kao na klasičnim seljačkim prosvjedima.

Foto: Pixabay
  • 8.681
  • 1.246
  • 0

Umjesto klasičnih masovnih seljačkih prosvjeda s traktorima i blokadom cesta, poljoprivrednici bi se mogli, priča se, samoinicijativno okupiti pred Ministarstvom poljoprivrede kako bi zatražili svoja prava, poput poticaja i novca iz EU.

"Krajem ožujka izići ćemo na prosvjede, ali ne traktorima. Nećemo više nikoga provocirati, visiti po cestama, nego će iz svake županije po jedan ili dva čovjeka doći pred ministarstvo jer kada je novi ministar preuzeo funkciju najavio je da će nas pozvati kako bi se upoznao s problematikom, a to se još nije dogodilo", kaže Petar Pranjić, predsjednik Udruge Baranjska brazda.

Očekivali smo da nas novi ministar pozove na razgovor

Novac iz EU, smatra, njima je nedostižan jer kada dođe, pokupe ga velike kompanije protiv kojih nemaju ništa, ali s njima ne mogu biti u istoj konkurenciji. Takva je utrka za poljoprivrednike,objašnjava, neravnopravna jer kada se nalaze uz sam bok s velikima nemaju šanse povući niti jedan euro. Sa svojim programima velikim tvrtkama teško mogu konkurirati budući oni imaju programe kojima je obuhvaćeno sve, od polja preko proizvodnje do police.

"To je kao da se u boksačkom ringu sukobe teška i perolaka kategorija i očekujete da perolaka pobijedi, što je nemoguće", ukazuje na problem Pranjić.

Natjecanja mora biti - ali u kategoriji

Problem se može riješiti, dodaje, odvajanjem velikih kompanija od malih OPG-ova i omogućavanjem da se svatko natječe u svojoj kategoriji i resoru. Kada su u pitanju poticaji, nastavlja, ne vidi razloga zašto bi se trebao čekati proračun jer to nije ništa novo, niti neka izvanredna mjera nego ona mora teći normalno kao isplata mirovina ili dječjeg doplatka.

"Nekome baš nije u interesu da se poljoprivredu pomogne. Rok za isplatu poticaja je kraj lipnja, ali prisjetimo se kako smo 2012. godine pokradeni za 38%. Ne znam koliko je to milijuna, a o tome se nitko ne očituje, svi se oglušuju", poručuje ovaj Baranjac napominjući kako je nova Vlada pridobila glasove poljoprivrednika jer je obećala sve to ispraviti, nadoknaditi, a sada nema ni onoga redovitog.

Mljekari i ratari u pripravnosti

Dodaje i kako su sve članice EU u hrvatskom okruženju isplatile svoje seljake, stoga mole da se i njih uzme u obzir te da ih se isplati. "Među seljacima vlada nervoza. Nedavno smo se okupili na neformalnom sastanku gdje smo razgovarali o svemu što se događa. Stanje je konfuzno. Čuo sam i da se mljekari organiziraju. U nekim smo međusobnim kontaktima, pričekat ćemo kako bismo vidjeli što će oni, a što mi, ratari napraviti", priča Pranjić.

Razočarani su, dodaje, i Vladom te resornim ministarstvom jer su u njemu očekivali barem dva čovjeka iz Slavonije.

Nije isto imati praktično i figurativno iskustvo

"Nisam sklon političkim igrama, ali očekivali smo da će barem kao pomoćnik ministra završiti Miroslav Kovač iz Udruge Život, Ružica Vukovac ili Matija Brlošić, ljudi koji su upućeni u problematiku. Ministar Romić je stručnjak, profesor, ali nama treba čovjek koji se razumije u probleme poljoprivrede. Nije isto sjediti tamo figurativno i imati iskustvo u malom prstu kao naši članovi. No, i od toga ništa jer politika radi svoje i ne osvrće se na probleme kao da je sve u najboljem redu, a ništa nije", zaključuje prvi čovjek Baranjske brazde.

Foto: Pixabay


Tagovi

Petar Pranjić Baranjska brazda Prosvjed Ministarstvo poljoprivrede Samoinicijativno Poticaj Novac Davor Romić Ministar OPG


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.