Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobri susjedi
  • 22.04.2018. 07:30

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Začinsko bilje može potaknuti rast povrća, dati mu bolji okus te otjerati štetnike koji ga napadaju.

Foto: Bigstockphoto/HalfPoint
  • 12.222
  • 403
  • 0

Kao što nama samima neki ljudi, njihov temperament i karakter odgovaraju, a neki ne, tako je i s biljkama. Neke se nadopunjuju u svom rastu, dobro utječu jedna na drugu, a neke se jednostavno ne podnose. 

Već smo pisali o dobrim i lošim povrtnim susjedima u vrtu. 

Začinskom bilju se pridaje sve više pažnje, a njegova korist u vrtu je višestruka. Tjera određene štetnike, ali i poboljšava okus povrća. Zato ovo proljeće ne propustite posijati ili posaditi nešto od ovoga bilja. Prije toga naučite što se s čim slaže, kako u vrtu, tako i u kuhinji

Bosiljak odbija muhe i komarce. Posadite ga uz paradajz, a u kuhinji ga koristite u jelima od paradajza, umacima, salatama, pestu. 

Vlasac, poput luka, odbija mrkvinu muhu pa ga sadite uz mrkvu. Blagog je okusa pa ga koristite u svim vrstama salata. 

Kopar sijte uz kupusnjače i salatu jer privlači parazitske osice koje mogu pomoći pri napadu gusjenica na to povrće. Neizostavan je začin kod kiseljenja krastavaca, a dobro se slaže s kuhanim krompirom, karfiolom, u sosu, juhi. 

Cvjetove i stabljike kopra ubacite u teglice kada kiselite krastavce (Foto: Pixabay/tortic84)

Menta odvraća bijelog moljca koji napada kupus pa ju sadite uz to povrće. Menta je vrlo invazivna i brzo će preuzeti veće površine. Koristite ju s pečenom janjetinom, pravite od nje sok ili osušite za čaj. 

Origano se odlično slaže sa svim povrćem pa ga posadite u kakvom slobodnom kutku bašče. Osim u pizzi, odličan je u svakom jelu u kojem je i paradajz. 

Peršin se u bašči dobro slaže sa šparogama, kukuruzom i paradajzom. U kuhinji je nezamijenjiv jer je rijetko jelo u koje se ne može staviti. 

Ružmarin u vrtu sadite uz kupus, grah, mrkvu i kadulju. Odbija kupusov moljac, štetnike na grahu i mrkvinu muhu. U kuhinji se odlično slaže sa jelima od ribe i mesa, a varivima će dati poseban okus. 

Kadulja poput ružmarina odbija kupusov moljac i mrkvinu muhu, no ne slaže se sa krastavcima. Odlična je u varivima i jelima od mesa. Od nje se može praviti osvježavajući sok. 

Timijan sadite uz kupus jer odbija kupusnog crva. U kuhinji ga koristite uz ribu, kuhani krumpir i zeleno povrće.

Cvjetići vlasca su vrlo dekorativni (Foto: Pixabay/jhmilard)

Anis u vrtu potiče klijavost i rast biljaka. Sadite ga uz korijander. U kuhinji se najjčešće koristi u pripremi keksa i kolača. 

Borač se sadi uz rajčicu. tikvice i bundeve te jagode. Lišće koristite u salatama, a cvijet u juhama i varivima s mesom. 

Kim posijte tu i tamo jer opušta zemlju. Odlično se slaže sa slanim keksima, ali i u prirpemi ukiseljenog povrća. 

Krasuljica se odlično slaže sa rotkvicom. Koristite ju u juhama, salatama, umacima i jelima od mesa. 

Komorač se ne slaže ni s jednim povrćem ili začinskim biljem pa nađite posebno mjesto samo za njega. Koristi se u pripremi kolača, a dobro se slaže sa svježim i kiselim krastavcima.

Ljupčac kojega mnogi zovu i vegeta posadite gdje god imate mjesta jer poboljšava zdravlje i okus drugog povrća. Odličan je u juhama, salatama i krompirom. 

Mažuran se dobro slaže sa svim povrćem. U kuhinji je odličan začin mesu, ribi i varivima. Dodajte ga pri kraju kuhanja. 

Ljupčac u narodu zovu još i vegeta (Foto: Pixabay/ivabalk)

Čubar posadite uz mahune ili grah te luk. Poboljšava rast i okus povrća. U kuhinji ga koristite u gustim juhama, u jelima od mesa te pecivima. 

Majčina dušica se slaže sa svim biljem. Posadite ju uz rub bašče. Odgovara joj suho, sunčano mjesto, no pripazite jer se brzo širi. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i divljači.

Lavanda tjera komarce i privlači pčele i bumbare. Koristi se u pripremi suhih, slatkih keksa i kolača. 

Kopriva obogaćuje zemlju jer potiče rast dobrih bakterija i biljaka. Od nje pripremite variva, koristite ju u pitama ili kao odličan čaj za čišćenje. 

Matičnjak će privući pčele, stvara povoljno okruženje za rast drugih biljaka, a odlično se slaže sa kaduljom. Njegove listiće ubacite u hladne napitke, a možete ga koristititi i kao čaj za smirenje. 

Kamilica poboljšava kvalitetu tla, sije se uz krompir jer ga štiti od krompirove zlatice te uz kupus jer privlači uši. Nezamjenjiva je u biljnoj ljekarni svakog doma.  

Pelin na sebe privlači uši pa ga sadite uz biljke koje su im sklone. No, od njega možete izraditi pripravak protiv hrđe i protiv ušiju na biljkama. 

Izvor: www.almanac.com


Tagovi

Začinsko bilje Parovi u vrtu Parovi u bašči Dobri susjedi Čubar Ljupčac Slaganje biljaka Parovi biljaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]