Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ružmarin
  • 10.09.2016. 16:30

Ružmarin - jednostavan put do zdravlja

Ružmarin zbog svoje velike djelotvornosti pomaže mnogima i zasigurno je jedna od omiljenih ljekovitih biljaka.

  • 2.815
  • 369
  • 0

Osvježavajući miris ružmarina i višestruka namjena ove ljekovite biljke govori o tome da je važno obratiti pozornost na moć koju daje i pruža.

Ružmarin zbog svoje velike djelotvornosti pomaže mnogima i zasigurno je jedna od omiljenih ljekovitih biljaka. I to s razlogom. Velika se važnost treba pridodati ovoj biljci i po pitanju zdravlja i po pitanju prehrane. Mnogi toga nerijetko nisu svjesni.

Uzgoju ružmarina sasvim očigledno se dodaje oznaka univerzalnosti, a miris i okus njegovog vazdazelenog lišća itekako je dobrodošao u svaki dom, a naročito u kuhinju.

Ova biljka se u divljini najčešće može zamijetiti po stijenama oko Sredozemnog mora, a u prijevodu Rusmarinus znači "morska rosa". Sve vrste ružmarina koji se nude u rasadnicima pripadaju jednoj vrsti, a to je R. officinalis. Poznato da je cvjetovi ružmarina variraju od svjetlijih do tamnijih boja, pa se tako mogu pronaći u plavoj, ljubičastoj, ružičastoj ili bijeloj boji. Postoje okrugli grmovi, puzeći i uspravni.

Biljka koja traži malo vode

Ružmarin zahtijeva sunčano tlo, a podnosi različita kisela tla. Oblikuje se orezivanjem i važno je istaknuti da od previše zalijevanja ružmarinu u posudi korijen trune. Stoga ga je poželjno zalijevati, ali ne pretjerivati.

Glinene posude poželjnije su od plastičnih jer dopuštaju zemlji da se dobro drenira pa je važno u tim posudama smjestiti ružmarin. Lagano šišanje i to redovito sprečava gljivično uvenuće, zato je važno na to obratiti pozornost.

Ružmarin kao lijek za depresiju

Upravo se ružmarin smatra tradicionalnim sredstvom za probavu. Tako kad se uzima kao otopina olakšava grčeve i nadutost. Ružmarin je prepoznatljiv po sprečavanju umora i depresije i za poboljšanje loše cirkulacije. Studenti su u drevnim vremenima nosili kiticu ružmarina na ispite da im poboljšava koncentraciju.

Dotok krvi u mozak kroz poboljšanje koncentracije i pamćenja također je jedan od njegovih glavnih zadataka. Zanimljivo je istaknuti da ružmarin ima snažnu asocijaciju na Djevicu Mariju. Govorilo se kada je Sveta obitelj bježala pred Herodovim vojnicima, Marija je raširila svoj plavi plašt preko bijelih cvjetova ružmarina da se osuši. Ali, kad je maknula plašt cvjetovi su postali plavi njoj u čast.

Ružmarin ne zahtijeva veliku brigu oko održavanja, a višestruko je djelotvoran, ljekovit i poželjan. Ako već niste rezervirajte svoje mjesto u vrtu za uzgoj ove biljke koja zbog mnogobrojnih pozitivnih odlika zaslužuje svoj prostor. Ponekad je potrebno tako malo da čovjek bude sretan, zdrav, ispunjen i bezbrižan.

Izvor: Sve o ljekovitim i začinskim biljkama, Mozaik knjiga


Tagovi

Miris ruzmarina Zdravlja Prehrane Uzgoj ruzmarina Cvjetovi ruzmarina Suncano tlo Kisela tla Korijen Probavu Umora Depresije Kiticu ruzmarina Bijelih cvjetova ruzmarina


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!