Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 18.07.2020. 09:00

Copa Cogeca od premijera Plenkovića zatražila podršku za veći proračun ZPP-a

Unatoč pandemiji Covid-19, poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge u EU se zalažu za održavanje stalne opskrbe sigurnom, kvalitetnom hranom za građane diljem EU, čime se osigurava sigurnost opskrbe, a to zahtijeva naporan rad u cijelom lancu opskrbe hranom u novonastalim okolnostima.

Foto: JumpStory
  • 230
  • 14
  • 0

Čelni ljudi najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, Joachim Rukwied i Ramón Armengol uputili su pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga traže podršku Vlade RH u borbi za osiguravanje većeg i stabilnog proračuna za poljoprivredu u novom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike.

Ističu kako novi ZPP pred EU poljoprivrednike i proizvođače stavlja brojne nove zahtjeve koje će teško biti ostvariti bez snažne financijske injekcije za nastavak ulaganja te se ne bi smjelo zadirati u rezanje proračuna za poljoprivredu posebice u svjetlo korona krize koja je nanijela velike posljedice za poljoprivredu EU.

Poljoprivrednici na sigurnom: ZPP se nakon 2020. odgađa na još dvije godine

"Države članice spremaju se postići dogovor o budućnosti EU proračuna koji se temelji na pregovaračkom okviru koji je pripremio predsjednik Vijeća Charles Michel, a sljedeći revidirani prijedlog Europske Komisije od 27. svibnja. Ovi se pregovori vode u kontekstu korona krize, te je od presudne važnosti slijediti zajednički i koordinirani pristup na razini EU zasnovan na načelima solidarnosti, razumijevanje i fleksibilnost koja će nas odvesti do gospodarskog oporavka EU“, navode u pismu koje je stiglo i na adresu Hrvatske poljoprivredne komore, članice ovog EU udruženja. 

Potrebna stalna opskrba sigurnom i kvalitetnom hranom

Unatoč pandemiji COVID-19, poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge u EU se zalažu za održavanje stalne opskrbe sigurnom, kvalitetnom hranom za građane diljem EU, čime se omogućava sigurnost opskrbe, a to zahtijeva naporan rad u cijelom lancu opskrbe hranom u novonastalim okolnostima.

Međutim, poljoprivrednici i zadruge, navode u ovom udruženju, suočeni su sa sve težim situacijama u poslovanju o čemu svjedoče izvještaji njihovih kolega iz svih država EU. Izbijanje korona krize uzrokovao je dramatičan utjecaj na ruralna područja u EU, s neposrednim posljedicama u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Predložen novi proračun EU: Za ZPP 55,2 milijarde eura 

"S obzirom na gospodarski program oporavka EU te težnje za većom održivošću, a kao odgovor na klimatske promjene i poboljšanu zaštitu biološke raznolikosti, poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja moraju i dalje biti srce EU ambicija. To vrijedi i za poljoprivrednike, vlasnike šuma i njihove zadruge kako bi nastavili proizvoditi i isporučivati ​​hranu građanima EU. U tom je kontekstu ključno osigurati uvjete za nastavak ove aktivnosti, te ni u kom slučaju smanjivati proračun", poručuju iz Copa Cogece.

"Ako će poljoprivrednici dodatno dati doprinos ambicioznim planovima EU, moraju imati odgovarajuću financijsku potporu za prilagodbu i prijelazno razdoblje. Trgovinski ugovori ne bi smjeli dozvoliti uvoz roba ispod zadanih zelenih EU standarda. Potrebna je veća komunikacija s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo“, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Dodaje kako je HPK jasno podržava stav Copa Cogece i zajedno sa ovim udruženjem radi na usuglašavanju svih stavova i prijedloga prema EK.

ZPP temelj Europske unije

Podsjećaju kako je ZPP temelj Europske unije i mora ostati snažna, zajednička i primjereno financirana politika. U proračunu ZPP-a poljoprivrednicima i potrošačima pružaju se znatne i široke prednosti koje se ponekad uzimaju zdravo za gotovo. Stoga ponavljaju svoj poziv na održavanje proračunskih sredstava Unije za ZPP na istoj razini kao i trenutačni u stvarnim uvjetima.

Vučković: ZPP je ključan za ruralni razvoj Hrvatske

"Poljoprivrednici i njihove zadruge sa svoje strane su spremni i voljni učiniti sve kako bi Europsku uniju postavili na čvršći i održiviji ekonomski temelj", poručuju iz najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika.


Tagovi

ZPP Copa Cogeca Andrej Plenković Proračun Koronakriza Poljoprivrednici Opskrba hranom HPK Mladen Jakopović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]