Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proračun EU
  • 25.06.2020. 12:00

Predložen novi proračun EU: Za ZPP 55,2 milijarde eura 

Osim 55,2 milijarde eura za Zajedničku poljoprivrednu politiku, predloženo je i 813 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Foto: Karolina Rastija
  • 286
  • 26
  • 0

Europska komisija predložila je novi proračun EU-a u iznosu od 166,7 milijardi eura za 2021., koji će se dopuniti bespovratnim sredstvima u iznosu od 211 milijardi eura i zajmovima u iznosu od oko 133 milijarde eura u okviru privremenog instrumenta za oporavak Next Generation EU, čija je svrha mobilizirati ulaganja i pokrenuti europsko gospodarstvo. 

"U okviru godišnjeg proračuna i instrumenta Next Generation mobilizirat će se znatna ulaganja u 2021. kako bi se ublažila neposredna gospodarska i socijalna šteta uzrokovana pandemijom koronavirusa, pokrenuo održiv oporavak te zaštitila postojeća i otvorila nova radna mjesta. Proračun je također potpuno u skladu s obvezom ulaganja u budućnost kako bi se ostvarila zelenija, digitalnija i otpornija Europa“, navodi se u priopćenju EK. 

Pomoći će poduzećima i stotinama tisuća ljudi

Nakon što se donese, to će biti prvi proračun u novom višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. i prvi godišnji proračun koji je predložila Komisija predsjednice von der Leyen.

"Godišnjim proračunom za 2021. pomoći će se stotinama tisuća ljudi, poduzećima i regijama da prevladaju krizu i iz nje izađu jači nego prije. Kako bismo to ostvarili, potreban nam je dogovor o dugoročnom proračunu i instrumentu Nove generacije EU kojim će se cijeloj Europi poručiti da u nas može imati povjerenja“, izjavio je povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun EU-a.

Za ZPP 55,2 milijarde eura 

U proračunu su uzeti u obzir europski prioriteti koji su važni za osiguravanje održivog oporavka. Tako je za program Digitalna Europa za kiberobranu Unije i potporu digitalnoj tranziciji namijenjeno 1,34 milijarde eura, dok je za izgradnju moderne visokoučinkovite prometne infrastrukture izdvojeno 3 milijarde eura. 

Za ulaganje u mlade u programu Erasmus Plus ide 2,89 milijarde eura i 306 milijuna kuna za kulturni i kreativni sektor u okviru programa Kreativna Europa. Također mislilo se i na migrante i azilante, a na njih je izdvojeno 1,1, milijarda eura, a u  Fond za integrirano upravljanje granicama radi jačanja suradnje na upravljanju vanjskim granicama i u području migracijske politike i politike azila izdvojilo se milijarda eura.

Najveće iznose izdvojili su ipak za ono najbitnije. Tako je za Zajedničku poljoprivrednu politiku namijenjeno 55,2 milijarde eura i 813 milijuna eura za Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, za europske poljoprivrednike i ribare, ali i za jačanje otpornosti poljoprivredno-prehrambenog sektora i sektora ribarstva i radi osiguravanja dovoljno sredstava za upravljanje krizama.

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Programu jedinstvenog tržišta dodijeljeno je 575 milijuna eura, a za programe kojima se podupire suradnja u području oporezivanja i carine 127 milijuna kuna. Fond za unutarnju sigurnost treba dobiti 228 milijuna eura dok 1,05 milijuna eura ide u Europski fond za obranu za potporu europskoj strateškoj autonomiji i sigurnosti. Također, 1,9 milijuna izdvojeno je za pretpristupnu pomoć našim susjedima, među ostalim na zapadnom Balkanu.

Osim ovih uobičajenih, veliki dio sredstava dodijelit će se za prioritetne mjere utvrđene u vezi s instrumentom Next Generation EU. Najveći iznos izdvojen za Kohezijsku politiku, 47,15 milijardi eura uz 42,45 milijardi eura u okviru programa REACT-EU. Ta će se sredstva izdvojiti za subvencije za zapošljavanje, programe rada u skraćenom radnom vremenu i mjere za zapošljavanje mladih te za potporu likvidnosti i solventnosti MSP-ova.

Što prije donijeti proračun

Nacrt proračuna za 2021. temelji se na prijedlogu Komisije za sljedeći dugoročni proračun Unije, predstavljen 27. svibnja 2020. Nakon što Europski parlament i Vijeće postignu dogovor o VFO-u za razdoblje 2021. – 2027. i instrumentu Next Generation EU, Komisija će pismom izmjene prilagoditi svoj prijedlog.

Financijski instrument: Što je fi-kompas i kako pomaže poljoprivrednicima?

Sredstva se usmjeravaju na područja u kojima mogu donijeti najviše koristi, uzimajući u obzir najvažnije potrebe za oporavkom država članica EU-a i njezinih partnera u svijetu. Također, pridonijet će ponovnoj izgradnji i modernizaciji Unije poticanjem zelene i digitalne tranzicije, otvaranjem radnih mjesta i jačanjem uloge Europe u svijetu.

"Ključno je da se nacrt proračuna donese brzo kako bi stotine tisuća poduzetnika, istraživača, poljoprivrednika i općina diljem Europe mogle iskoristiti sredstva i ulagati u bolju budućnost za sljedeće generacije“, poručuju iz Komisije.


Tagovi

Proračun Europska unija ZPP Next Generation EU Sredstva Infrastruktura Europski fond za pomorstvo i ribarstvo Tržište Nova generacija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]