Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fi-kompas
  • 21.06.2020. 12:00

Financijski instrument: Što je fi-kompas i kako pomaže poljoprivrednicima?

Poljoprivrednici se često suočavaju sa značajnim poteškoćama u pristupu razvojnim investicijama, zbog nedostatka imovine koja bi se koristila kao jamstvo i potrebnih vještina u pripremi poslovnih planova.

Foto: JumpStory
  • 446
  • 47
  • 0

Iako se čini da velika poljoprivredna gospodarstva imaju prilično lagan pristup financiranju, mladi poljoprivrednici i novi poduzetnici spadaju u skupine koje su najviše pogođene i često nemaju odgovarajuće novčane mogućnosti. Osim toga, suočavaju se sa značajnim poteškoćama u pristupu razvojnim investicijama, zbog nedostatka imovine koja bi se koristila kao jamstvo i potrebnih vještina u pripremi poslovnih planova.

Svi ti problemi, naveli su Europsku komisiju i Europsku investicijsku banku (EIB) da osmisle servis, odnosno neku vrstu platforme za savjetodavne usluge o financijskim instrumentima u okviru Europskog strukturnog i investicijskog fonda (ESIF), pod nazivom fi-kompas.

Nova platforma pokrenuta je tijekom dvodnevne konferencije kojoj su prisustvovali potpredsjednik EK za radna mjesta, rast i konkurentnost Jirki Katainen, povjerenik za regionalnu politiku Korina Krecu i potpredsjednik EIB-a Vilhem Molterer.

Financijske potrebe u poljoprivredi i poljoprivredno-prehrambenom sektoru u državama članicama pogledajte ovdje

Govoreći o projektu, Katainen je izjavio da"postoje sredstva, ali investitori imaju potrebu informirati se o projektima s dobrom strukturom i dobiti točne informacije kako bi se spojile investicije s tokovima provjerenih projekata. Ubrzano radimo na rješenju koje će nuditi savjete i pomoć investitorima na jednom mjestu”.

Jaz u financiranju poljoprivrede EU

Platforma istražuje potrebe za financiranjem poljoprivrede i poljoprivredno-prehrambenog sektora u 24 države članice, a temelji se na povratnim informacijama dvaju provedenih istraživanja na 7.600 poljoprivrednika i 2.200 poljoprivredno-prehrambenih kompanija od strane EU. Detaljno je analizirano okruženje u kojem djeluju poljoprivrednici i prerađivači u svakoj zemlji, a uključeni su bili bankarski sustavi kao i glavni financijski sudionici.  

Provedena izvješća procijenila su jaz u financiranju poljoprivrede i to između 19,8 i 46,6 milijardi eura, dok je za poljoprivredno-prehrambeni sektor on veći za 12,8 milijardi eura. Otkrili su i kako većina europskih zemalja u financiranju poljoprivrede podliježe višim kamatnim stopama i nepovoljnim uvjetima u usporedbi s drugim sektorima, ali i da nema dovoljno fleksibilnosti u uvjetima zajma i otplate.  

Moderni feudalizam: Predložen zakon kojim bi se mali poljoprivrednici štitili od oligarha

Također, ustanovili su kako u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, startup-ovi i inovativne tvrtke imaju najviše poteškoća u pronalaženju potrebnog kapitala za pokretanje ili proširenje poslovanja.

I sam Janusz Wojciechowski podržao fi-kompas

"Financijski instrumenti koji se sufinanciraju iz EAFRD-a su održiv i učinkovit način ulaganja u rast i razvoj poljoprivrednika, posebno onih mladih. Posebno sam ponosan što mogu objaviti da su fi-kompas, GD AGRI i Savjetodavne službe EIB-a udružile snage kako bi objavile 24 izvješća zemalja, koja će upravljačkim tijelima pružiti sveobuhvatan skup informacija za poboljšanje korištenja financijskih instrumenata u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021-2027. godine“, rekao je Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a.

S njim se složio i povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski. "Prijelaz prema održivim prehrambenim sustavima donijet će nove mogućnosti poljoprivrednicima i ostalim subjektima u lancu opskrbe hranom. Međutim, da bi se to omogućilo, ključan je pristup financijama. Zbog toga pozdravljam objavljena 24 izvješća fi kompasa koji će sigurno pomoći nacionalnim vlastima da poboljšaju pristup financiranju. Iako će koronakriza povećati novčane potrebe za poljoprivredu i prehrambeni sektor, ova platforma će uveliko pomoći u toj borbi", zaključio je.


Tagovi

Fi-kompas Europska unija ESIF Financiranje Poljoprivrednici Zajam Kamate


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije