Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije u poljoprivredi
  • 15.05.2020. 07:30

Moderni feudalizam: Predložen zakon kojim bi se mali poljoprivrednici štitili od oligarha

Prema EPP-u, novi bi zakon trebao ograničiti subvencije po fizičkoj osobi, uvesti jasan registar stvarnih vlasnika tvrtki i spriječiti krađu zemljišta, izjavila je bivša europarlamentarka Monika Hohlmeier.

Foto: Depositphotos/NataliiaMelnyc
  • 7.426
  • 632
  • 0

Europskom parlamentu je predložen novi zakon koji bi štitio male i srednje poljoprivrednike od oligarha i vlasnika velikih zemljišnih površina koje svoje proizvode prodaju na veliko. Njime bi se, kako ističe predlagatelj, Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), spriječilo iskorištavanje subvencija koje dobivaju, a namijenjeni su isključivo za male poljoprivrednike. 

Hitna nova proračunska pravila za subvenciju

"Novi bi zakon trebao ograničiti subvencije po fizičkoj osobi, uvesti jasan registar stvarnih vlasnika tvrtki i spriječiti krađu zemljišta", izjavila je Monika Hohlmeier, bivša zastupnica u Europskom parlamentu i članica EPP-a te dodala kako se pravila oko toga koliko jedna osoba može dobiti novaca iz EU proračuna moraju pod hitno promijeniti.

"To što nekoliko poduzeća dobiva ogromnu većinu subvencija Unije u nekim zemljama nije fer niti u skladu s namjerama strukturnog financiranja iz EU-a. Većina poreznih obveznika EU trebala bi imati koristi od fondova, a ne gledati kako se njihovi doprinosi isplaćuju nekom bogatašu", naglašava Hohlmeier.

U nadolazećim pregovorima, kako ističe, to će biti jedno od njihovih glavnih zahtjeva od kojih neće odustati. "Europska komisija mora predložiti proračunska pravila kojima se određuje maksimalni iznos koji fizička osoba i velika gospodarstva u vlasništvu neke tvrtke mogu dobiti iz kohezijskog i poljoprivrednog fonda. Ako jedna osoba posjeduje matičnu tvrtku, mora biti vidljivo kako sredstva dobivena od podružnica završe u istim rukama", objasnila je Hohlmeier.

U istočnoj Europi, Bugarskoj, ali i u susjednoj Italiji slični zakoni ovome se već provode. 

Subvencije i poljoprivredna elita

Naime, u Bugarskoj su subvencije postale izvor bogatstva poljoprivredne elite. Bugarska akademija znanosti otkrila je da 75% poljoprivrednih subvencija toj zemlji završava u rukama oko 100 subjekata. Prošle su godine, kako bi tome stali na kraj, vlasti provele racije diljem zemlje, a koje su otkrile korupcijske veze između vladinih dužnosnika i poljoprivrednika. Jedan od najvećih proizvođača brašna u zemlji optužen je za prevaru u vezi sa subvencijama i čeka suđenje.

U Slovačkoj je glavni tužitelj također objavio postojanje "poljoprivredne mafije" dok su u Ukrajini, podsjetimo, farmeri izašli na ulice zbog najave zakona o prodaji zemlje stranim ulagačima i velikim domaćim poljoprivrednicima. 

Na nogama zbog prodaje poljoprivrednog zemljišta - ne daju ga strancima!

Moderni feudalizam: Mali farmeri kao kmetovi

Također, istraga New York Timesa u devet zemalja, tijekom 2019. godine, otkrila je sustav netransparentnog dodjeljivanja subvencija, što grubo narušava ciljeve Europske unije, a oslanja se i pogoduje korupciji.

Dokumentarnu, istražnu priču nazvali su The Money Farmers: How Oligarchs and Populists Milk the EU for Millions što bi u slobodnom prijevodu značilo Novcem motivirani farmeri: Kako oligarsi i populisti muzu milijune iz EU proračuna. 

U priči je prikazano kako potpore za poljoprivrednike iz EU proračuna u iznosu od 65 milijardi eura godišnje, pomažu poduprijeti oblik modernog feudalizma u kojem su mali poljoprivrednici zapravo kmetovi, a vlasnici zemlje, velike tvrtke, poput feudalaca dobivaju najviše novca. 

Opisano je i kako je mađarski premijer Viktor Orbán na aukciji prodao zemljište političkim saveznicima i članovima obitelji, a da stvar bude bolja subvencije su slijedile tek nakon prodaje. Zanimljiva priča je i ona o češkom premijeru Andreju Babisu čija je tvrtka u 2018. godini prikupila najmanje 27 milijuna eura subvencije.

Uljana repica okupirala Češku – građani ljuti, premijer i farmeri trljaju ruke

Sigurno je još primjera sličnih praksi kojima treba stati na kraj, a u čemu bi mogao pomoći novi, predloženi zakon. 


Tagovi

Zakon Subvencije Monika Hohlmeier Potpore Zemljišta Bugarska New York Times The Money Farmers Moderni feudalizam Europska pučka stranka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]