Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 23.01.2020. 12:00

Vučković: ZPP je ključan za ruralni razvoj Hrvatske

Za Uniju Zajednička poljoprivredna politika jedna je od temeljnih politika, ključna za ruralni razvoj, proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane i zaštitu prirodnih resursa, čime izravno utječe na život svih građana, izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.

Foto: Pixabay/alex_agri
  • 440
  • 41
  • 0

Ministrica Marija Vučković predstavila je u Bruxellesu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na saslušanjima pred Odborom za ribarstvo, Odborom za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te Odborom za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Istaknula je kako će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedništva biti postizanje pravodobnog dogovora oko novog ZPP-a, koji treba pozitivno utjecati na razvoj održive poljoprivrede i kvalitetu života u ruralnim područjima. Poseban naglasak stavit će se na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mlade poljoprivrednike, održivo upravljanje okolišem te osnaživanje koncepta biogospodarstva i tzv. pametnih sela.

"Za Uniju Zajednička poljoprivredna politika jedna je od temeljnih politika, ključna za ruralni razvoj, proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane i zaštitu prirodnih resursa, čime izravno utječe na život svih građana Unije. Iznimno je važno da se zadrži njezina konkurentnost, održivost i odgovarajuća razina  financiranja. Također, osobita pažnja će se posvetiti potrebama ranjivih, ruralnih zajednica i daljnjoj modernizaciji poljoprivrede i ruralnih područja, kako bi se povećala konkurentnost europskih farmi i ruralnih poduzeća, pozitivno utjecalo na kvalitetu života stanovnika te privuklo mlade poljoprivrednike", naglasila je tom prilikom ministrica Vučković.

U okviru područja sigurnosti hrane, veterinarstva i dobrobiti životinja predsjedništvo će nastaviti raspravu o mjerama prevencije, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja na europskoj razini. Pitanje zaštite potrošača i sigurnosti hrane bit će sagledano u kontekstu novog Europskog zelenog sporazuma i nove sektorske strategije "Od farme do stola". Intenzivirat će se pregovori o europskom pomorskom i ribarskom fondu s naglaskom na održivost malog priobalnog ribarstva. Naglasit će se i važnost šumarstva, posebice njegov pozitivan utjecaj na klimatske promjene, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 


Tagovi

Ministartsvo poljoprivrede ZPP Ruralni razvoj Ribarstvo Od farme do stola


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna neko šta je ovo?