Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 03.07.2020. 07:30

Poljoprivrednici na sigurnom: ZPP se nakon 2020. odgađa na još dvije godine

Produljenje postojećih pravila za još dvije godine daje prijeko potrebnu sigurnost svim poljoprivrednicima diljem Europe tijekom krize Covid-19, izjavila je ministrica Marija Vučković

Foto: Depositphotos/tomwang
  • 1.278
  • 73
  • 0

Na zadnjem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva te Europskog parlamenta, održanom pod hrvatskim predsjedanjem, donesena je odluka kojom će se subvencije za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), ipak odgoditi na još dvije godine.

Podsjećamo, ovo je bila tema nedavno održanog sastanka članova Europskog vijeća i Europskog parlamenta te je dogovoren privremeni plan kojim će se omogućiti dvogodišnje subvencioniranje. Međutim, Komisiji se to nije svidjelo jer smatra kako će nastati jaz između trenutnog programa i onog sljedećeg te se zalagala da se subvencije provode kroz jednu godinu.

Nastavak izravnih plaćanja i financiranje novih projekata

Osigurati sporazum o prijelaznim regulativama ZPP-a bio je ključni prioritet hrvatskog presjedanja Vijećem EU. S obzirom na iznimne okolnosti u kojima su radili u posljednjih par mjeseci, svejedno su uspješno izvršili svoje zadatke te bi se moglo reći kako su uspjeli ostvariti cilj.

"Produljenje postojećih pravila za još dvije godine daje prijeko potrebnu sigurnost svim poljoprivrednicima diljem Europe tijekom krize Covid-19", poručila je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

ZPP: Subvencije za poljoprivredu - Parlament i Vijeće traže jedno, Komisija drugo

Čak i bez dogovora o reformi ZPP-a, koji je odgođen za neke druge sastanke, odlučeno je da će prijelazni zakon osigurati nastavak izravnih plaćanja kao i financiranje novih projekata u programu ruralnog razvoja. 

Potreban dogovor o budućem dugoročnom proračunu EU-a

"Zatvaranje sporazuma prije kraja hrvatskog presjedanja bio je važan korak“, izjavio je za Euractiv predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (AGRI) Norbert Lins, te dodao: "kako bismo dovršili posao i ubrzali naš rad na reformi nakon 2022. godine potreban nam je dogovor o budućem dugoročnom proračunu EU-a."

Predložen novi proračun EU: Za ZPP 55,2 milijarde eura 

S njim se složila i finska europarlamentarka Elsi Katainen koja je također naglasila kako se o novim odlukama treba posavjetovati i s poljoprivrednicima te im dati mogućnost da i oni planiraju daljnju budućnost ZPP-a.


Tagovi

ZPP Reforma Subvencije Produljenje Proračun Komisija Parlament


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]