Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrar i EU
  • 30.06.2020. 08:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Posljednji Agrifish pod hrvatskim predsjedanjem, palicu preuzima Njemačka

Formaciju Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva vodit će njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner koja je u Zagreb došla kako bismo osobnim susretom obilježile taj trenutak, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Marinko Petković
  • 141
  • 15
  • 0

Četvrtu, ujedno i posljednju AGRIFISH videkonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva EU za vrijeme hrvatskog šestomjesečnog predsjedavanja  Vijećem Europske unije održala je jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Zagrebu.

U jutarnjem dijelu dio video sastanka, na kojem su sudjelovala i dva nadležna povjerenika Europske komisije, Janus Wojciechovski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo, predstavila je izvješće o radu na svim zakonodavnim aktima iz područja poljoprivrede kao i otvorenim pitanjima na kojima će njemački kolege nastaviti rad. Izvješće je prošli tjedan predstavljeno na Posebnom odboru za poljoprivredu, a potom je objavljeno i na mrežnim stranicama Vijeća.

Pandemija COVIDA-19 promijenila prioritete i uvjete rada

U obraćanju medijima u pauzi video konferencije osvrnula se na okolnosti hrvatskog predsjedanja. "Od početka smo znali da je vrijeme u kojem preuzimamo palicu puno izazova i novina. Novi saziv Europskog parlamenta, novi sastav Komisije, vrijeme u kojem treba intenzivirati rad na budućim zajedničkim politikama, posebno u kontekstu novog Europskog zelenog plana, a bez naznaka trenutka u kojem će biti dogovoren novi Višegodišnji financijski okvir. Sve su to bile neizvjesnosti koje smo prihvatili kao izazove. Imali smo jasnu viziju budućnosti i cijeli niz tema o kojima smo željeli potaknuti razmišljanje na razini zajednice", kazala je Vučković.

Prema  njezinim riječima, pandemija bolesti COVID-19 donijela je sasvim novi niz izazova i u potpunosti promijenila prioritete i uvjete rada. Trebalo je osigurati nastavak opskrbe hranom, nastavak proizvodnje i trženja poljoprivrednih i prehrambenim proizvodima, a poljoprivrednicima, ribarima i sektoru akvakulture osigurati potrebnu financijsku pomoć i aktivaciju dostupnih tržišnih mehanizama kako bi im se pomoglo u prevladavanju krize uzrokovane pandemijom. Pod vodstvom hrvatskog predsjedništva te brzom i koordiniranom akcijom svih institucija potrebne mjere su u vrlo kratkom roku stupile na snagu.

Ministrice Vučkovć i Klöckner

Kako se čulo, prošli tjedan je u Službenom listu EU objavljena posljednja u nizu uredbi iz paketa COVID-19 mjera i to samo osam tjedana od početnog prijedloga Komisije. Radi se o posebnim mjerama za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), a kao odgovor na posljedice krize u poljoprivrednom sektoru uzrokovane COVID-19 pandemijom.

Vučković: Preraspodjelom sredstava 360 milijuna kuna za hrvatske poljoprivrednike

"Ovu Uredbu navodim kao primjer solidarnosti i razumijevanja među državama članicama, ali i svim institucijama jer je politički dogovor postignut u iznimno kratkom roku, a podršku kompromisnom prijedlogu teksta koji je predložilo Predsjedništvo dale su i one države članice čiji poljoprivrednici od ove mjere neće imati koristi jer su sredstva iz njihovih Programa ruralnog razvoja već iskorištena", naaglasila je ministrica.

Njemačka preuzima palicu o proračunu i budućnosti ZPP

U popodnevnom dijelu video sastanka povjerenik Europske komisije Virginijus Sinkevičius predstavio je posljednju komunikaciju Europske komisije koja svake godine u lipnju predstavlja podlogu za pregovore o ribolovnim mogućnostima za sljedeću godinu, a koji se odvijaju u okviru Vijeća. Povjerenik je ministre informirao i o problemu usputnog ulova zaštićenih vrsta. 

Ministrica Vučković izvijestila je kolege nadležne za ribarstvo o statusu interinstitucijskih pregovora za novi Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, reviziji Uredbe o kontrolama u ribarstvu, te svim ostalim zakonodavnim aktima.

"Kada sam kolegama ministrima predstavljala naša postignuća i kada sam čula njihovo objektivno mišljenje o našem radu, istinski sam ponosna na sve što smo uspjeli postići u ovim vremenima punim izazova. Bili smo primorani kreirati nove metode, pokretati nove kanale komuniciranja i nove načine donošenja odluka. Palicu preuzima Savezna Republika Njemačka, a formaciju Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva vodit će njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner koja je u Zagreb došla kako bismo osobnim susretom obilježile taj trenutak. 

Naši timovi posljednjih tjedana usko surađuju i s punim povjerenjem mogu reći da je ta suradnja bila vrlo uspješna te da će prijenos posla između timova glatko proći. Iako njemačke institucije imaju veliko iskustvo u poslovima predsjedanja koje su s nama u više navrata nesebično podijelile, znamo koliko je teško raditi i planirati u uvjetima velike neizvjesnosti i stoga im želimo puno sreće, strpljenja i fleksibilnosti u idućih šest mjeseci“, zaključila je ministrica.

Kloecher: Prehrambena industrija i poljoprivreda su sistemski važne

Kloeckner koja je svoju podršku hrvatskom predsjedanju izrazila dolaskom u Zagreb te sudjelovanjem na sastanku Agrifish je podsjetila kako Njemačka predsjeda vijećem EU 13. put, zadnji put je to bilo 2007. godina. Inače, kaže, da je u Hrvatskoj prvi put bila sa 16 godina.  

Zahvalila je hrvatskoj kolegici i njenom timu te kazala kako će se nadovezati na rad Hrvatske. "U šest mjeseci našeg predsjedanja moramo odlučiti o proračunu i budućnosti ZPP, to su teme kojim ćemo se intenzivno baviti", rekla je Kloeckner.

Dodala je kako ono što oni žele naglasiti i na što žele staviti fokus je to koliko su prehrambena industrija i poljoprivreda sistemski važne.

Moto njemačkog predsjedanja će biti "Zajedno ponovo ojačati Europu", kazala je Klöckner

"Vidjeli smo za vrijeme ove krize gdje još trebamo nešto popraviti, neki vijak bolje zategnuti kako bi osigurali proizvodnju hrane. Ono što želimo naglasiti je da je Europa jaka ako se držimo zajedno", kazala je napominjući da će moto njemačkog predsjedanja biti "Zajedno ponovo ojačati Europu".

Rekla je i kako se nalazimo na prijelomnoj točki poljoprivredne politike. Građani su navikli da dovoljno namirnica uvijek nađu u trgovinama, ali nije bitno samo osigurati proizvodnju već i način na koji se ona odvija i način na koji ona utječe na primjerice držanje životinja, okoliš, obradu zemlju... 

Danas, 30. lipnja, posljednjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU očekujemo postizanje političkog dogovora, odnosno sporazuma o zajedničkom razumijevanju našeg pregovaračkog tima i Europskog parlamenta oko prijelaznih odredbi ZPP koja će se primjenjivati do stupanja na snagu nove ZPP-e.

"Poljoprivrednici trebaju siguran i stabilan sustav, trebaju pravovremene informacije o mogućnostima koje će imati na raspolaganju i temeljem kojih će planirati svoju proizvodnju i svoj odnos sa tržištem. Nismo dopustili da nam nove okolnosti posluže kao izgovor za neodrađen posao.Koristim priliku zahvaliti svim jer naši poljoprivrednici nemaju vremena čekati", zaključila je ministrica Vučković.


Fotoprilog


Tagovi

Agrifish Hrvatsko predsjedanje Njemačka Julia Klöckner


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.