Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće i povrće
  • 02.01.2023. 15:00

Narodna medicina: 10 savjeta kako sniziti tjelesnu temperaturu

Kupus, cikla, agrumi, češnjak i druge vrste nam mogu pomoći u reguliranju temperature.

Foto: Depositphotos/chirapbogdan
  • 2.618
  • 150
  • 0

Zima je vrijeme kada haraju virusi i bakterije koji izazivaju različite bolesti čiji je pratitelj povišena tjelesna temperatura. To je normalna zaštitna rekcija koja se javlja kao dogovor organizma na djelovanje patogenih uzročnika. Podizanjem tjelesne temperature smanjuje se brzina njihovog razmnožavanja, kao i otpornost na lijekove. Povećava se cirkulacija krvi i tako se eliminiraju toksini i patogeni.

Međutim, ako je povećanje temperature naglo iznad 2 do 3 stupnja od normalne vrijednosti i kada je dugotrajno mogu nastati oštećenja organa i cijelog našeg organizma.

Povrćem protiv kašlja i bronhitisa - kako ga koristiti?

Kako bi olakšali djelovanje lijekova i snizili temperaturu možemo konzumirati voće i povrće koje će pomoći u borbi s infekcijom. Uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom. Što je temperatura veća tijelo se više znoji i raste potreba za tekućinom, vitaminima, mineralima i energijom.

Zeleni čaj s narančom jača imunitet (Foto: Depositphotos/r Syda_Productions)

Razne vrste voća i povrća sadrže veliku količinu vitamina i minerala koji su neophodni za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava.

1. Okrjepljujuća pileća juha napravljena od piletine iz ekološkog uzgoja s puno povrća, poput crvenog luka i češnjaka, mrkve, celera, đumbira i začinskog bilja (lovorovog lista, peršina, bosiljka, timijana). Ovakve juhe nisu teške za organizam, ne troše energiju na probavu, a daju vitamine, elektrolite, minerale, proteine i druge tvari koje jačaju naš imunitet i pomažu u izbacivanju otrova.

2. Kiseli kupus je kralj fermentirane hrane koji hladi i unosi vitamin C. Sličnu ulogu ima i fermentirana mrkva.

3. Agrumi su nezaobilazni kod zimskih infekcija. Jedan limun ili jedna naranča sadrže polovinu potrebne dnevne količine vitamina C, zatim vitamine iz B grupe i brojne minerale. Sok od naranče rastvara sluz.

4. Đumbir sadrži tvar koja djeluje na upale uzrokovane infektivnim patogenima i smanjuje tjelesnu temperaturu i pomaže kod groznice. Najbolje će djelovati kada se konzumira kao čaj za čiju pripremu će vam trebati komad đumbira dug 2,5 cm i 200 do 250 ml vode. Đumbir se opere ili oguli i nareže na kriškice, prelije vrelom vodom i ostavi poklopljen 5 do 10 minuta. U procijeđen i topao čaj po ukusu možemo dodati med ili sok od limuna.

5. Cikla je vrlo cijenjena u narodnoj medicini kao povrće koje je broj jedan u slučaju da želimo smanjiti tjelesnu temperaturu. Korijen se opere, oguli i sitno nariba. Prelije se vodom da prekrije usitnjenu ciklu. Možemo dodati med, cimet i sve se dobro promiješa.

6. Šipak je bogat vitaminom C, ali i vitamina A, B kompleksa, minerala cinka i bakra. Najbolje ga je konzumirati u obliku čaja.

7. Zeleni čaj s narančom obnavlja ravnotežu tekućina u organizmu i jača imunitet. Čaj se skuha na klasičan način, možemo dodati đumbir, i u njega dodajemo sok od naranče, med, cimet.

8. Banane su posebno dobre kod upale grla s groznicom. Bogate su kalijem, manganom, magnezijem, vitaminima B kompleksa i C. Lako se gutaju, jačaju imunitet i ubrzavaju oporavak.

9. Češnjak sadrži alicin koji ima antimikrobno, antifungalno i protuupalno djelovanje. Najbolje ga je žvakati ili jesti sirovog.

10. Kurkuma ima izraženo antiinflamatorno djelovanje, prirodni je antibiotik i antioksidans. Od nje se priprema Zlatno mlijeko koje pomaže kod viroza i prehlada, ali i kod drugih bolesti.

Potrebno je 250 kravljeg ili biljnog mlijeka, jedna do dvije žličice kurkume u prahu, po želji dvije žličice gheej-ja, cimet ili papar, a možemo dodati po ukusu malo soli, karanfilić, zvjezdasti anis, kardamom po jedan komad. Prije nego mlijeko prokuha dodaju se kurkuma, ghee i začini, a kada prokuha sklonimo sa štednjaka i dodajemo med.


Tagovi

Temperatura Snižava temperaturu Narodna medicina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]