Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna medicina
  • 31.12.2022. 07:30

Povrćem protiv kašlja i bronhitisa - kako ga koristiti?

Rotkva i crveni luk razgrađuju sluz, pomažu kod iskašljavanja, uklanjaju nadražujući kašalj.

Foto: Depositphotos/inxti74
  • 3.272
  • 204
  • 0

Povrće nije samo hrana, ono je i lijek. Najbolje je koristiti uzgojeno na ekološki način. Osim obilja minerala i vitamina, sadrži i mnogobrojne korisne tvari koje oporavljaju i jačaju naš organizam. Od davnina su u narodnoj medicini cijenjeni plodovi vrta.

Crna rotkva protiv kašlja

Ovu povrtnicu nazivaju čistačem organizma. Odlikuje se malim sadržajem kalorija, u 100 g ima 16 kcal, ali sadrži puno vitamina, minerala, biljnih vlakana, antioksidanse koji smanjuju rizik od pojave raka prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika. U narodnoj medicini je cijenjen lijek protiv bolesti disšnih puteva, pomaže kod kašlja i bronhitisa.

Najefikasnija je kada se koristi s medom. Sok koji se dobije razmekšava sluz i olakšava iskašljavanje. Uzme se jedna rotkva i oštrim nožem odrežite vrh koji će biti poklopac. Unutrašnjost izdubite, ali ostavite deblji sloj kao zid. Dno zarežite i napravite malu rupicu veličine 2 do 3 mm.

Ne pretjerujte s konzumacijom ovog povrća (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Rotkvu stavite na čašu. U udubljenje uspite med, ali ne do vrha. Ostavite prostor za sok koji će nastati. Poklopite s odrezanim dijelom. Ostavi se dva dana ili kada vidimo da je sav med izašao kroz dno u čašu. Konzumira se svaki dan. Ujutro natašte, u podne i navečer po jednu malu žlicu. 

Korisnije je napraviti sok pomoću sokovnika u koji dodajemo med u odnosu 1:1. Dobro promiješamo i već poslije 3 h se može koristiti.

Pravi se sirup protiv kašlja. Kada vodi u kojoj smo kuhali rotkvu dodamo med u količini 1:0,5 i ponovo prokuhamo dobivamo odličan sirup koji pomaže kod astme i odstranjuje sluz iz grla, dušika i pluća. Uzima se po jedna jušna žlica na svakih sat vremena. Ne treba pretjerivati s konzumacijom ovog povrća, jer djeluje nadražujuće na bubrege. Za djecu se na isti način može koristiti repa, jer je blaža.

Crveni luk - spas kod jakog kašlja

O crvenom luku i njegovoj ljekovitosti izlišno je govoriti. Ova povrtnica je spas za suhi i mokri dugotrajni, jaki kašalj. Već poslije prvih gutljaja čaja bolesnik osjeća olakšanje.

U posudu se stave dvije do tri male glavice ili jedna veća. Luk se može oguliti, ali ima i recepata koji ne preporučuju uklanjanje crvenih listova omotača.

Luk se može oguliti, ali ima i recepata koji to ne preporučuju (Depositphotos/kovbasniuk)

Glavica se nareže na četvrtine i prelije vodom da bude potpuno potopljena. Kuha se dok ne proključa, a zatim isključite električni štednjak. Posudu s lukom ostaviti na ploči dok se ne prohladi. Pije se mlak čaj.

Zbog svog neugodnog mirisa i okusa nije popularan, ali je izuzetno efikasan. Neugodan miris se može ublažiti dodavanjem malo soka od limuna.


Tagovi

Crveni luk Crna rotkva Kašalj Bronhitis Med


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P