Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 11.10.2022. 07:30

Kako napraviti pekmez od šipka?

Od zrelih plodova šipka priprema se ljekoviti i ukusan pekmez. Nakon što uberete, plodove ostavite da dozriju u papirnatoj vrećici ili kutiji

Foto: Depositphotos/dadalia
  • 4.967
  • 285
  • 0

Plodovi šipka su od davnina poznati kao izuzetno ljekoviti. Cijenjeni su zbog sadržaja vitamina C i A, minerala i drugih tvari. Mogu se koristiti za pripremu pekmeza, džemova, marmelada, želea, sirupa, likera, čajeva, ulja.

Kako bi zaštitili organizam od nepovoljnih vanjskih utjecaja, bit će potrebna konzumacija samo nekoliko žlica pekmeza tijekom dana.

Ljekovitost pekmeza

Pekmez je odličan kod sprečavanja dječjih dijareja. Upotrebljava se za poboljšanje imuniteta, kardiovaskularnog i provanog sustava, jača krvne žile, snižava loš kolesterol, poboljšava cirkulaciju krvi. Pored toga obnavlja aktivnosti žučne vrećice i uklanja zrna pijeska, pomaže kod hipovitaminoze, omogućava bolju resorpciju kalcija, koji pomaže bržem oporavku kod prijeloma kostiju. Osim samo od šipka možemo ga pripremati s raznim dodacima kao što su med, orasi, bademi.

Berba i priprema

Plodove treba brati kada su potpuno zreli s biljaka koje rastu daleko od prometnica, na čistim lokacijama. Najbolje ih je ostaviti u papirnatoj vrećici ili kartonskoj kutiji sljedećih osam do deset dana. Za to vrijeme će dodatno dozrijeti i omekšati. Isti ulogu ima i berba poslije prvog mraza. Ovakav dobro zreo šipak će se kuhati kraći vremenski period.

Operemo ih i očistimo od peteljki i čašičnih listića. Jedan dio domaćica će ubrani šipak odmah očistiti, oprati i prosušiti i tek onda ostaviti u papirne vrećice da omekšaju. To rade zato što je na čvrstim plodovima lakše odstraniti peteljke i čašične listiće.

Za 6 kg šipka bit će nam potrebno 4 kg šećera.

Berite zrele plodove, daleko od prometnica (Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2)

Proces kuhanja

Stavi se u posudu i prelije vodom da prekrije sav šipak. Zatim se kuha sljedećih 30 do 40 minuta dok ne omekša. Nakon toga ga sameljemo na stroju za mljevenje mesa. Manje količine se mogu izgnječiti rukama i kuhati 10 do 15 minuta nakon što sadržaj posude proključa.

Mljevenu masu protisnemo kroz cjedilo s većim otvorima, a zatim se procijedi dva puta kroz sitno cjedilo da se dobije gust, tekući sirup. Kako bi bile sigurne da u tom sirupu nema sitnih dlačica iz plodova, mnoge domaćice za završno cijeđene upotrebljavaju guste zavjese, gazu, pamučnu krpu ili ženske najlon dokoljenke.

Tijekom kuhanja potrebno ga je stalno miješati, jer bi zagorio. Kada se količina tekućine smanji za 1/3 ili na pola, dodaje se šećer. Nastavlja se kuhanje i miješanje. Skuhan je kada se na površini pojave bijeli mjehurići. Što se duže kuha, bit će gušći. Kada smo dobili željenu gustoću s površine uklanjamo svijetlu pjenu.

Sipa se u staklene tegle koje se zatvore metalnim poklopcima i okrenu naopačke. Ostavimo ih do sutra, a zatim ih smjestimo na police u ostavi okrenute s poklopcem na gornjoj strani.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: Mogranj, Nar | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Zimnica Šipak Pekmez od šipka Recept Ljekovitost šipka Tradicijski recpet


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.