Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 19.07.2020. 12:00

Zaštita od mraza - ventilator koji štiti površinu od 7 hektara

Mraz predstavlja sve veći izazov u poljoprivrednoj proizvodnji, a jedan od načina kako proizvođači štite svoje usjeve i nasade je ventilator koji miješa topao i hladan zrak i tako sprječava smrzavanje. Osim toga, može se kombinirati i s mrežama za zaštitu od tuče.

Foto: Depositphotos/BkCory
  • 989
  • 82
  • 1

Još 1992. godine prvi ventilator postavljen je u nizozemskom gradu Krabbendijke kao zaštita od smrzavanja voćaka. U Europi danas postoji oko 1.800 takvih uređaja i oko 40.000 uređaja marke Orchard-Rite širom svijeta.

"Noćni mraz, dijelom zbog klimatskih promjena, predstavlja sve veći izazov u poljoprivrednoj proizvodnji. Prije više od 20 godina naši su se uređaji koristili jednom u 3 do 4 godine. U međuvremenu smo u Francuskoj stekli kupce koji ih koriste kako bi zaštitili svoj urod, budući da su noćna smrzavanja postala još gora" kaže za freshplazuJan Bosmans iz tvrtke Frost Protection te nadodaje kako je ventilator nalik vjetroelektrani ove godine uspješno zaštitio nasad trešanja u Mađarskoj na temperaturama od -6°C.

Na kojem principu radi uređaj?

Uređaje pokreće motor snage od 150 kW ili otprilike 200 KS. Miješa topli s hladnim zrakom pri tlu, a zbog optimiziranog oblika lopatice, ovo se miješanje odvija na visini od 150 m iznad samog stroja. Budući da se stroj okreće oko svoje osi, štiti kružno područje od oko 7 hektara na temperaturama od -3°C.

Zaštita voćaka od kasnih proljetnih mrazeva

"Naši se proizvodi koriste između ostalog za zaštitu krumpira, maslina, avokada, koštičavog voća, kivija, bobica i slično. I to tijekom tri godišnja doba, jeseni, zime i proljeća. Zapravo, kad god je to ekonomski isplativo. Dakle, gdje god noćni mrazevi uzrokuju probleme, instaliranje ovog sustava je isplativo", kaže Bosmans.

Nadodaje i to kako se većina takvih strojeva nalazi u Sjevernoj Americi, a u državama Washington, Floridi i Kaliforniji su tijekom posljednjih godina spriječili veliku štetu.

Kombiniranje s mrežama protiv tuče

"Jedno su od najjeftinijih rješenja protiv smrzavanja", ističe Bosmans te napominje kako se takvi uređaji lako mogu kombinirati s mrežama protiv tuče. "Iako se mreže koriste u sve većem broju, to ne utječe na rad ventilatora. Naime, u Francuskoj je ta kombinacija široko rasprostranjena kako bi se smanjili rizici", kaže on.

Za optimalan rad važno je da stroj radi paralelno s nagibom terena

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Njemačka studija Bundeswetterdienst pokazala je da će se, ako se globalno zagrijavanje nastavi, rizik od noćnih mrazeva značajno povećati tijekom sljedećih 20 godina. Zato je važno da poljoprivrednik bude spreman kako bi mogao jamčiti svoj urod. "U budućnosti se želimo usredotočiti na poboljšanje postojećih strojeva, ali i na razvoj zaštite od mraza za manje parcele", zaključuje Bosmans.


Tagovi

Mraz Zaštita od mraza Ventilator Jan Bosmans Frost Protection


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/