Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Colić-Trade
  • 20.04.2020. 12:00

Stimulirajte cvatnju i oplodnju proizvodima za dodatnu energiju biljkama

Neuobičajeno velika stopa otpalog cvijeta značajno smanjuju prinose i uzrokuju ekonomski gubitak. Kako unaprijediti cvatnju, a samim time i osigurati veći urod, objašnjavaju stručnjaci iz tvrtke Colić-Trade.

Foto: Depositphotos/happyalex
  • 1.024
  • 51
  • 0

Početkom svake proizvodne godine većina proizvođača razmišlja o cvatnji svojeg nasada, bilo voćnjaka, povrtnjaka ili ratarskih kultura, te načinima kako unaprijediti istu, a samim time i osigurati veći urod. Sama fenofaza cvatnje i oplodnje ovisi o mnogo čimbenika, od kojih na neke možemo utjecati, a na neke ne možemo. Premalo sunčeve svjetlosti, temperatura, prekomjerne kiše i jaki vjetrovi čimbenici su na koje se ne može utjecati, no možemo nasadu pomoći da što lakše prođu ovu jako važnu fenofazu prema ostvarivanju maksimalnih prinosa, objašnjavaju stručnajci iz tvrtke Colić-Trade.

"Normalno je da do 50% cvijeta propadne čak i pod optimalnim uvjetima. Neuobičajeno velika stopa otpalog cvijeta značajno smanjuju prinose i uzrokuju ekonomski gubitak. Mnogo proizvođača poseže za dušičnim gnojivima jer vjeruju kako će upravo dušik potaknuti bujniji rast i stvaranje noviha, no umjesto toga kao rezultat dobiju biljku s puno vegetativnog rasta, ali bez cvjetova", ističu.

Važna uloga bora u cvatnji i oplodnji

Iako je biokemija cvatnje i oplodnje složen proces, stručnjaci su pronašli način kako unaprijediti cvatnju i oplodnju te doći do željenih prinosa.

vd
Neuobičajeno velika stopa otpalog cvijeta značajno smanjuju prinose i uzrokuju ekonomski gubitak (foto: JumpStory)

Iz Colić-Tradea upozoravaju da, kako bi kod biljke potaknuli što više pupova koji će rezultirati kvalitetnom cvatnjom te naknadno visokom oplodnjom i osigurati očekivane prinose, moramo ju opskrbiti za to potrebnim hranjivima i elementima.

Napominju da su cvatnja i oplodnja fenofaze u kojima bor ima vrlo važnu ulogu jer u slučaju njegovog nedostatka dolazi do slabe pokretljivosti polena i loše diferencijacije stanica. Nerijetko se u nasadima mogu uočiti sitni i rehuljavi plodovi koji su izobličeni. Ta pojava je vrlo česta u maslinicima i vinogradima. Maslinari s iskustvom prepoznaju tipičan simptom nedostataka bora tzv. "majmunovo lice" gdje dolazi do jačeg razvoja jedne strane ploda, dok se u vinogradima često uočava neravnomjeran rast bobica tzv. "koka i pilići".

Osigurajte biljkama veću kvalitetu peludi, a time i plodova

"Za postizanje dobre kvalitete cvatnje i oplodnje, koristite folijarna gnojiva s borom, Yara Vita Bortrac ili Kimitec Borko, te Kimitec ne-hormonalni prirodni proizvod Fruka

Primjenom Yara Vita Bortraca 15 % w/v na voću, povrću i ratarskim kulturama osiguravamo biljkama neophodnu količinu bora kako bi osigurali kvalitetnu cvatnju i oplodnju. Koristi se u dozi od 2-3 l/ha u početku vegetacije do cvjetanja. Yara Vita proizvodi s najvišim standardom i kvalitetom u proizvodnji sadrže i dodatne tvari za poboljšanje natopljenosti, prijemčivosti i usvajanja, čime se povećava djelovanje folijarnih gnojiva.

d
Cvatnja i oplodnja fenofaze u kojima bor ima vrlo važnu ulogu jer u slučaju njegovog nedostatka dolazi do slabe pokretljivosti polena

Želimo li na potpuno prirodan način osigurati našim biljkama razvoj cvjetova, kvalitetu peludi i kasnije plodova, preporučujemo nehormonalni pripravak baziran na novoj tehnologiji prirodne oplodnje Fruka. Sinergija između specifičnih aminokiselina, bio-aktivatora, molibdena, bora i betaina omogućuje da Fruka postigne svoj konačni učinak. S ovim prirodnim bio-aktivatorom povećavamo enzimsku i metaboličku sposobnost usjeva, favorizirajući razvoj prirodnih auksina u biljci, postižući u ovoj fazi: više održivih cvjetova, višu kvalitetu peludi i stoga, više plodova. Fruka se primjenjuje na svim kulturama u periodu prije i za vrijeme cvatnje u količinama od 100-150 g/100 l vode tj. 1 kg/ha", preporučuju iz Colić-Tradea.

Nova tehnologija prirodne oplodnje - veća kvaliteta peludi i više plodova!

Borko je, objašnjavaju, proizvod dobiven reakcijom borne kiseline s etanolaminom, potpuno topiv u vodi i potpuno dostupan biljci. Djeluje protiv nedostatka bora, elementa u tragovima koji djeluje u procesima zrenja i stvaranja peludi. Borko se primijenjuje u dozi od 1-2 ml/l folijarno ili 2-4 l/ha fertirigacijom.

"Korištenjem ovih gnojiva mirno prođite kroz najvažnije fenofaze znajući da cvatnja i oplodnja nije poremećena", savjetuju.

Za više informacija o proizvodima, obratite se tvrtki Colić-Trade na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Colić-Trade Borko Fruka Cvatnja Oplodnja Voćnjak Yara Vita Bortrac Plodovi Polen


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)