Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proslava bronce
  • 10.05.2023. 12:00
  • Zadarska, Pakoštane

Pakoštanski zlatni trio: Maslinari Vulin, Lalin i Čudina častili za uspjeh u New Yorku

Vrijeme je da turisti koji nas posjećuju napokon saznaju da je naše maslinovo ulje najbolji proizvod koji sa sobom mogu odnijeti svojim kućama, čulo se na proslavi novog velikog uspjeha naših maslinara.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.867
  • 186
  • 0

Kad bi svako naše misto kao Pakoštane, hrvatski maslinari bili bi prvaci svijeta. Njihova tri, Ante Vulin, Vinko Lalin i Tomislav Čudina za svoja su ulja na najvećem svjetskom natjecanju u kvaliteti u New Yorku, NYIOOC 2023, osvojili zlatna odličja.

"Drago nam je što smo doprinijeli timskom uspjehu maslinara naše države", kaže Ante Vulin kojemu je ovo druga za redom osvojena medalja na tom natjecanju. Isti rezultat postigao je i Vinko Lalin. Sa svojim uljem Oleum Premium on je zaslužio odličje lani i ove godine. S istom brendom njegova kćerka Danijela ove godine ponijela je i dvije šampionske titule na domaćim smotrama maslinara i uljara – u Maškovića hanu gdje je održana 6. smotra mladih maslinovih ulja s područja općine Pakoštane i grada Biograda na moru te na nedavno završenoj 25. međunarodnoj manifestaciji Dani masline u Zadru.

"Ovo je uspjeh cijele naše obitelji“, ističe Danijela.

Iz turizma u maslinarstvo

Zanimljivo je da su Vulin i Lalin svoje poslovne uspjehe započeli potkraj 80-tih godina prošlog stoljeća, osnovali i do 2000. godine bili suvlasnici tvrtke Exclusive Tours. Potom su jednako uspješno krenuli svatko svojim putem osnovali nove tvrtke i počeli se ozbiljno baviti maslinarstvom. Danas Vulin ima 980 stupi maslina od kojih su njih 500 na punom rodu, a ostale pristižu. U iznimno zahtjevnoj sezoni 2022./2023. on je tradicionalnim metodama proizveo 500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja .

“Najveći izazovi bili su prebroditi sušu, sačuvati zdrave plodove i pravodobno ih preraditi“, kaže Vulin. U tome je uspio i Lalin. Unatoč ekstremnoj suši sa 300 stabala proizveo je 2.500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Maslinari, čestitamo! U sudačkoj nadoknadi ostali bez srebra, ali svjetska bronca obranjena

Treći i najmlađi član pakoštanski laureat Tomislav Čudina natjecao se po prvi put u New Yorku i osvojio zlatnu medalju.

"Prvi se pamte. Ovo mi je vjetar u Leđa“, rekao je Čudina. Maslinarstvom se bavi od 2002. godine. Od djeda je naslijedio zemlju i posadio 61 stablo masline. Ubrzo je kupio još zemlje i posadio 240 stabala među kojima su Oblica, Levantinka, Plavica, Pendolino, Leccino i Frantoio.

Vrhunska i zlatom ovjenčana ekstra djevičanska maslinova ulja 

"U budućnosti planiram posaditi još 500“, kaže i ne krije da je veliki zaljubljenih u masline. Njegov OPG Celini proizveo je nagrađeni blend Olea Viola kojega su svjetski senzoričari ocijenili kao intenzivno, ali i harmonično ekstra djevičansko maslinovo ulje, naglašene voćnosti, srednje pikantnosti i blage gorčine.

Maslinarstvo se i dalje vodi po "ostalo"

Uspjeh pakoštanski "maslinarski vitezovi“ nisu proslavili samo u krugu svojih obitelji. Jučer u popodnevnim satima organizirali su u Vinariji Karaba domjenak sa zakuskom za prijatelje i maslinare. Uz Milivoja Kurtova, načelnika općine Pakoštane i generala Antu Gotovinu, koji su i sami uspješni maslinari, u ugodnom ambijentu, uz domaću spizu, klapsku pismu, pakoštanska vina i nagrađena lja družili su se i dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Masline, Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane i još 30-ak viđenijih maslinara iz Pakoštana i zadarskog kraja.

U New Yorku su hrvatski maslinari osvojili treće mjesto, ponovili prošlogodišnji uspjeh s time da nam je ove godine u samom finišu natjecanja "za dlaku“ izmakla titula vice šampiona, rekao je u pozdravnom govoru Ante Vulin. U konkurenciji 1.100 ekstra djevičanskih ulja iz 23 zemlje sjeverne hemisfere Hrvatska je treća. Odmah do maslinarskih velesila Italije na prvom i Španjolske na drugom mjestu koje su na ovo natjecanje poslale znatno veći broj uzoraka od Hrvatske. Službeno smo sa osvojenih 105 nagrada treći na svijetu, a po postotku uspješnosti s obzirom na broj uzoraka prvi, rekao je dr. Ivica Vlatković.

Na žalost, uspjehe hrvatskih maslinara, osim u Istri ne prepoznaju turističke zajednice, županije, ali ni resorno ministarstvo poljoprivrede gdje maslinarstvo nema svoju upravu poput vinogradarstva, voćarstva, povrćarstva i drugih djelatnosti nego se vodi pod "ostalo“ .

Kako prodati 9.000 hektolitara ulja?

"Vrijeme je da turisti koji nas posjećuju napokon saznaju da je naše maslinovo ulje najbolji proizvod koji sa sobom mogu odnijeti svojim kućama", dodao je Vulin. 

Na pakoštanskom području, primjerice, ostvaruju se oko milijun noćenja. Na zadarskom oko 12 milijuna noćenja. Kad bi svatko uzeo po litru prodalo bi 9.000 hektolitara maslinovog ulja koliko ga proizvedu obiteljska gospodarstva na području Zadarske županije. Potpora maslinarima izostaje i od lokalne samouprave, a ako bi se tražio izuzetak bila bi to općina Pakoštane. Vulin je i ovom prigodom podsjetio da je prije šest godina, na inicijativu načelnika Kurtova pokrenuta manifestacija ocjenjivanja ulja i, kroz vođene dugustacije, edukacija maslinara kako proizvesti kvalitetna akstra djevičanska maslinova ulja. 

"Uvažavajući tradiciju potičemo nova saznanja. Cilj je edukacija maslinara kako bi obnavljali stare i nastavili podizati nove maslinike te iz godine u godinu poboljšavati kvalitetu maslinovih ulja", rekao je na početku općinski načelnik Milivoj Kurtov. Nakon šest godina pokazuju se rezultati.

Lauerati i uzvanici ispred pakoštanske Vinarije Karaba

Na području Općine Pakoštane (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 150 tisuća stabala maslina. Rijetko koja od ukupno tisuću i sedamsto obitelji nema masline. "Posebno veseli što se za uzgoj odlučuje sve više mladih“, kaže Kurtov. Neki od njih će se dogodine priključiti Vulinu, Lalinu i Čudini tako da će se u maslinarskoj reprezentaciji Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu sa svojim uljem natjecati pet, a možda i više maslinara iz Pakoštana. Najviše iz nekog hrvatskog mjesta s obzirom na  veličinu i broj stanovnika.

Pakoštanci su takvi: vridni, poduzetni i vole se dokazivati, Pobjeđivati i u maslinovom ulju. Jer, kako netko reče, maslinovo ulje nije sve, ali bez maslinovog ulja, sve je – ništa!


Fotoprilog


Tagovi

Pakostane Ante Vulin Danijela Lalin Tomislav Čudina New York Genral Ante Gotovina Milivoj Kurtov Nagrađena ulja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."