Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 28.04.2023. 20:40
  • Zadarska, Zadar

Šampioni Dana maslina Fortica Ivice Vlatkovića i Dalma Oleum Danijele i Vinka Lalina

Natjecala su se 243 ulja od kojih su njih čak 174 ili 94 posto ocijenjena kao ekstra djevičanska, 15 ih je djevičanskih, a niti jedno ulje nije u kategoriji lampante. Pogledajte sve rezultate u kategorijama otvorenih ulja i pakovina

Foto: Dani masline
  • 1.023
  • 62
  • 0

Većina maslinara koji su sudjelovali u natjecateljskom djelu programa 25. Međunarodne manifestacije Dani masline 2023 u Zadru i na otoku Pašmanu, može biti zadovoljna rezultatima koje su postigla njihova ulja. Od 243 pristigla iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore te po prvi put iz Španjolske, njih čak 174 ili 94 posto ocijenjena su kao ekstra djevičanska, 15 je djevičanskih (6 posto), a niti jedno ulje nije u kategoriji ulja lampante koja nisu za ljudsku upotrebu.

Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije – otvorena ulja i pakovine, a dodjeljene su i nagrade uljarama koje su proizvele šampionska ulja, otkriva Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.

Top 10 u kategoriji otvorenih ulja 

U kategoriji otvorenih ulja čak 150 osvojila su medalje i to njih 116 zlata, 28 srebra i šest bronca. Šampionsko ulje u ovoj kategoriji je Fortica Coratina poznatog zadarsko-novigradskog maslinara dr. Ivice Vlatkovića. Njegovo šampionsko ulje ocijenjeno je sa 99,85 od mogućih 100 bodova.

Dobitnici nagrada za otvorena ulja 

“Za isto ulje dobio sam jednu od dvije zlatne medalje na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku”, rekao je dr. Vlatković. Njegovo drugo ulje od sorti Chemlal-Coratina, koje je također nagrađeno zlatom na NYIOOC na Danima masline među najboljih 10 ulja osvojilo je drugo mjesto sa 99,75 bodova.

Prvo u Top 10 je ulje Vojka Škopića iz Ugljana sa 99,80  bodova, treće mjesto pripalo je Tomislavu Čudini iz Pakoštana (99,60), četvrto O.P.G. Josip Kulaš, Biograd n/m (99,55), peto Poljoprivredni Obrt O.P.G. Plastić, vlasnika Denisa Plastića iz Škabrnje (99,40), šesto Fabio Puissa iz Grožnjana (99,35), sedmo Borislav Pedić, Zadar (99,35) osmo Josip Pavlica, Zadar (99,30), deveto Alen Civitan iz Buja (99,25) i deseto Uljara Predovan, Vrsi (99,25).

Nagrađena uljara koja je preradila Vlatkovićevo šampionsko ulje je Uljara Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka.

Top 10 u kategoriji pakovina

U kategoriji pakovina za najbolja ulja konkurirala su 74 uzorka. Šampion je ”Dalma Oleum” iz Pakoštana kćerke Danijele i Vinka Lalina. Za svoje ulje dobiveno od sorti oblica, levantinka i leccino, ascolana tenera oni su  od 100 mogućih osvojili 99,90 bodova. 

"Osvojili smo zlato i na svjetskom natjecanju u New Yorku“, kaže Danijela.

Evo tko su laureati jubilarnih, 25. Dana masline u Zadru

Među 10 najboljih su ulja OPG Lupić, Bale sa 99,80 bodova na prvom mjestu. Drugi je OPG Josip Kulaš, Biograd na moru (99,75), treća Alela Markočić/Vesel iz Izole (99,70). Četvrto mjesto pripalo je OPG-u Mate Dušević, Ljubač, (99,65), peti je OPG Koruna – Božo Surać, Zadar (99,65), a šesto mjesto zauzela je Stancija St. Antonio d.o.o Vodnjan (99,60), sedmi je OPG Jerko Žaja, Poreč (99,55).

Osmo mjesto osvojilo je ulje PZ Maslina i vino, Polača (99, 55), deveti je Centar maslinovog ulja Sv. Ivan Vodice-Mix (99,55) i deseti OPG Majić Jadranka, Supetar na Braču (99,50).

Dobitnici u kategoriji pakovina

"Veseli što iz godine u godinu raste broj pakovina odnosno ulja na tržištu“, istaknuo je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline. Od 74 ocijenjena ulja, 59 je zlatnih, 8 srebrnih i 4 brončane, a samo tri ulja su u kategoriji djevičanska.

Šampionsko ulje Dalma Oleum prerađeno je također u Uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka. 

dokumentu ispod teksta pogledajte rezultate ocjenjivanja. 


Dokumenti


Tagovi

Dani masline Ocjenjivanje ulja Šampioni Ivica Vlatković Danijela Lalin Vinko Lalin


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]