Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 28.04.2023. 13:20
  • Zadarska, Zadar

Evo tko su laureati jubilarnih, 25. Dana masline u Zadru

U Zadru i na Pašmanu održavaju se 25. Dani masline na kojima su tradicionalno dodijeljena priznanja. Ovo su ovogodišnji dobitnici i razlozi zašto baš oni.

Foto: Dani masline
  • 1.012
  • 155
  • 0

Dodjelom vrijednih priznanja laureatima i zaslužnima za pomoć organizaciji manifestacije, započelo je 25. jubilarno izdanje međunarodnih Dana Masline 2023., koje se održava danas i sutra u Zadru i na Pašmanu.

Priznanje "Stanko Ožanić" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, dobio prof.dr.sc. Ivo Miljković

Kako napominju organizatori, profesor Miljković, rođen u Trnovici kraj Dubrovnika 1932. godine, istaknuti je znanstvenik i stručnjak priznat doma i u svijetu. Doajen je hrvatskog voćarstva. Član je više znanstvenih društava doma i u svijetu. Aktivno je sudjelovao na međunarodnim znanstvenim skupovima i predsjedavao na tri međunarodna znanstvena kongresa iz voćarstva. Za svoj plodan znanstveni, nastavni i stručni rad primio je više priznanja doma i u svijetu, od kojih ističu Državnu nagradu za životno djelo u znanosti u području biotehničkih znanosti.

Proglašen je časnim članom Hrvatskog agronomskog društva gdje već 38 godina obnaša dužnost predsjednika Odbora za izdavačku djelatnost i urednika najstarijeg poljoprivrednog znanstvenog časopisa Agronomski glasnik. Voćari su ga izabrali za prvog predsjednika Hrvatskog voćarskog društva. Osnivač je prvog hrvatskog voćarskog znanstvenog časopisa Pomologia Croatica.

Objavio je velik broj znanstvenih i stručnih radova, studija i projekata za podizanje voćnjaka, maslinika i pratećih objekta i u vodećim znanstvenim časopisima u inozemstvu, pa je puno pridonio afirmaciji hrvatske voćarske znanosti u svijetu. Objavio je sam i u koautorstvu 23 knjige i obogatio domaću voćarsku literaturu. Prof. Miljković je od mladosti zaljubljenik u maslinu. Razvio je široku istraživačku aktivnost i objavio više znanstvenih radova iz maslinarstva doma i u inozemstvu. Bio je ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Primio je zahvalnicu FAO za razvoj ovog sektora na Sredozemlju i priznanje UNDP/FAO za dugogodišnju uspješnu suradnju na proučavanju ekofiziologije masline i uvođenje novih tehnologija u maslinarstvu. 

Šampioni Fortica Ivice Vlatkovića i Dalma Oleum Danijele i Vinka Lalina

Bogat je i velik njegov znanstveni i stručni opus pa ga je teško ukratko predstaviti, istaknuli su za priznanje izdano uz 90. godišnjicu rođenja i 65 godina kontinuiranog plodonosnog rada.

Premda nije mogao nazočiti dodjeli, prof. se pismeno zahvalio i čestitao na 25. Danima, a posebno dobitnicima priznanja za postignute uspjehe u razvoju maslinarstva i visoke kakvoće maslinova ulja. "Vjerujem da će svoje znanje i iskustvo prenositi na druge. Zahvaljujem se i radujem na priznanju koje je dodijeljeno i meni. Ono obavezuje na daljnji rad. Žao mi je što zbog nepredvidive posebne spriječenosti nisam mogao doći da zajedno dijelimo radost“, poručio je. 

Uzorni maslinari i maslinarsko srce

Priznanje uzorni maslinar dobili su Dario Discordia i Željko Dešpoja.

Dario Discordia, opisali su, kapetan duge plovidbe iz zadarskih Stanova nije se dokazao samo kao vrstan zapovjednik prekooceanskih brodova nego i kao maslinar. Još dok je upravljao tankerima ondašnjeg Jugotankera, poslije i jedne od najvećih brodarskih kompanija na svijetu CMA - CGM sa sjedištem u Marseilleu, dane kad nije "tukao more“ provodio je na obiteljskom imanju u Briševu. Najprije je obnovio stare, a potom, na djedovini podigao novi maslinik sa 350 stupi maslina domaćih i introduciranih sorti. Uzgaja ih po svim pravilima struke, provodi agrotehničke mjere počevši od rezidbe, gnojidbe i zaštite do pravodobne berbe i prerade plodova u vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Za svoja ulja višestruko je nagrađivan. Svoja znanja rado prenosi i ostalim maslinarima. Uz sve ostalo agilan je predsjednik Udruge maslinara i uljara Maslina općine Poličnik.

Željko Dešpoja rođen 1950. godine u Dobropoljani na otoku Pašmanu. završio je studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Radio u državnoj upravi u Biogradu 2000-2006 , a od 2007-kraja 1996 u tvrtki Nasadi Zadar. Sudionik Domovinskog rata od  16.09.1991 do 30.11.1995. Nakon rata odlazi u Dobropoljanu gdje osniva vlastitu tvrtku koja se bavi turizmom. Ljubav prema moru i školju pratila ga je cijeli život i svaki slobodan trenutak provodio je u svojem mistu obrađujući 200 obiteljskih maslina ili odlaskom na ribanje. Uvidjevši da turizmu treba dati dodanu vrijednost uzeo je u dugogodišnji zakup pet hektara pašnjačko - šumskog zemljišta na Pašmanu i posadio 2009. godine suvremeni maslinik koji upravo dolazi na punu rodnost. Krčenje makije i privođenje kulturi ljutog krša bila je novost za otočane u koju je malo tko vjerovao. Kada su nakon cjelogodišnjeg rada uređenja i pripreme terena posađene prve sadnice maslina i najveći nevjernici promijenili su mišljenje, a pogotovo danas kada su  stasale na rod.

Imati masline, znači i preraditi ih u vlastito ulje iznimne kakvoće deviza je kojom se vodio i krenuo u projekt izgradnje najsuvremenije uljare na Ugljanu i Pašmanu kapaciteta 1,5 tona/sat u Dobropoljani. U preradu vlastitih maslina uljara Dobropoljana u vlasništvu Ž.Dešpoje prerađuje masline od Mulina na Ugljanu do Tkona na Pašmanu. 

Priznanje "Maslinarsko srce“ za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu, dobio je Ante Lulić

Rođen 1951. godine u Suhovarama, kao šesnaestogodišnji mladić počeo je sezonski raditi u Poljoprivrednom Kombinatu Zadar na objektu Baštica na podizanju voćnjaka i vinograda. Tijekom rada upijao je znanje ondašnjih inžinjera učeći vještine voćarstva i vinogradarstva. Vrlo brzo je postao predradnik i nudilo mu se je stalno zaposlenje. Ipak odlučio se za odlazak u Austriju i Njemačku gdje je na radu proveo punih sedam godina. Po povratku se zaposlio u Vinilplastici. Uz taj rad. Ante se bavi uzgojem voća i povrća koje je punih 30 godina prodavala njegova supruga Marija na zadarskoj tržnici. Sudionik je Domovinskog rata od prvih početaka.

Nakon rata odlučio se za podizanje maslinika. Prvo je posadio 200 sadnica maslina da bi za nekoliko godina posadio još toliko. Znanje i iskustvo rada na Baštici kao i druženje s brojnim poljoprivrednim stručnjacima pomogli su mu da postane vrstan maslinar, ne samo u svojim maslinicima, već i brojnih maslinara Ravnih kotara, priobalja i otoka. Njegovo znanje u rezidbi na rod kao i formiranje uzgojnih oblika je traženo. Antina sigurna ruka traži se od onih koji se odluče za precijepljivanje maslina. 

Maslinarska nada 

Priznanje "Maslinarska nada Zadarske županije“ za postignute uspjehe u  praktičnom maslinarstvu, uručena je 16-godišnjem Marinu Paiću iz Zadra. 

Marin je učenik drugog razreda Poljoprivredno-prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić, smjer agroturistički tehničar. Iako s roditeljima, majkom Martinom, ocem Nikolom te dvije mlađe sestre Manuelom i Marijanom živi u gradu, svaki slobodni trenutak koristi za odlazak u Briševo gdje njegov djed Nado Butić posjeduje dva maslinika u kojima uzgaja 160 stabala. Marin ne krije da mu je djed uzor. Ide njegovim stopama, voli masline i pomaže u svim poslovima u masliniku. Od rezidbe do berbe, a već zna i kako proizvesti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Djed Nado je poznati maslinar, jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruge maslinara i uljara Maslina općine Poličnik. Član je i Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar.

"Marin ima od koga učiti, a djed Nado može biti ponosan što ima unuka koji će nastaviti razvijati maslinarstvo, povezivati struku i praksu na vlastito zadovoljstvo i dobrobit društvene zajednice", istaknuto je na dodjeli. 

Zlatno maslinarsko pero 

Priznanje "Zlatno maslinarsko pero“ za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva, dobio je Martin Vuković, diplomirani novinar, urednik Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija 

Kako opisuju, rođen je u obitelji poljoprivrednika te je kao dijete ljetne praznike umjesto odlaska na more zamjenjivao čuvanjem svinja i krava, kopanjem kukuruza i skupljanjem sijena na roditeljskom imanju. Kako je stan (salaš) bio uz njive tadašnjeg Agrokombinata Jasinje već u mladosti uvidio je razliku između proizvodnje na OPG-u i velikom sustavu i zaključio da će o poljoprivredi biti lakše pisati nego musti, orati i žeti. 

Prva prilika za to ukazala mu se u gimnazijskim danima na Radio Županji te pisanjem za Večernji list. Dolaskom na studij te honorarnim radom na Televiziji Zagreb ubrzo je postao suradnik Ružice Trauber u emisiji Plodovi zemlje, a o poljoprivrednim temama je pisao za Arenu i druga Vjesnikova izdanja. Na Hrvatskoj televiziji je pokrenuo i dvije godine uređivao emisiju Poljoprivredni savjetnik. Nakon višegodišnjeg rada na uređivanju informativnih emisija Hrvatskog radija od 2012. godine vratio se prvoj ljubavi, radiju, te temama iz poljoprivrede. Osnivač je i predsjednik Društva agrarih novinara Hrvatske te član izvršnog odbora IFAJ-a, Svjetskog udruženja poljoprivrednih novinara.

Emisija za selo i poljoprivredu, koja ove godine obilježava 75 godina emitiranja, trenutno je najslušanija emisija svih programa Hrvatskog radija. Uz aktualne teme iz svih područja domaće poljoprivrede u emisiji se vrlo često govori i o problematici naših maslinara a posebice se naglašavaju njihovi uspjesi na međunarodnim ocjenjivanjima maslinovih ulja. 

Posebna priznanja za pomoć u organizaciji 

Uručena su i posebna priznanja za pomoć pri organizaciji Dana masline Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Flipu Ercegu

Istaknuto je da je doprinos Nedjeljka Jusupa nemjerljiv. Inicijator je pokretanja humanitarnog maslinarskog marendina te međunarodnog natjecanja u pripremi jela žgvacet. Pokretanjem tih događanja manifestacija je dobila dodatne sadržaje kako humanitarne tako i ugostiteljske u promoviranju tradicionalnih dalmatinskih jela. Osim toga kao profesionalni novinar je svih ovih godina medijski promicao manifestaciju.

Mr. sc. Marijan Tomac proteklih je godina bio u organizaciji okruglih stolova na kojima su bile predstavljene teme o maslinarstvu i uljarstvu. Teme su pomno birane, a za koje su maslinari u razgovorima s organizacijskim odborom iskazivali interes te one za koje je u svakodnevnom radu agronom Tomac davao upite. 

Humanitarni maslinarski marendin ne bi bio moguć bez Renata Kraljeva i njegovih učenika iz Hoteljersko-turističko ugostiteljske škole Zadar. Osim pomoći u skupljanju donacija za razne uređaje potrebne Općoj bolnici Zadar, tijekom održavanja marendina promovirana su tradicionalna dalmatinska jela koje su spremali učenici škole pod nadzorom svog učitelja R. Kraljeva. Na taj način su mogli svoje teorijsko znanje pretočiti u praktično.

Priznanje je uručeno i Aniti Peraić te Filipu Ercegu voditeljima profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Njihov zadatak s članovima panela je ocijeniti i odlučiti koje će maslinovo ulje biti najbolje. Taj izuzetno odgovoran zadatak oni godinama odrađuju bez ikakve zamjerke i primjedbe, U svom radu su se suočavali s raznim izazovima, na primjer na ocjenjivanje su dobivali po dva ista maslinova ulja pod različitim brojevima. Sve te provjere i sumnje su uspješno odradili i zato priznanje ide u prave ruke, stoji u opisima nagrađenih. 

Čestitamo!


Fotoprilog


Tagovi

Dani masline Laureati Priznanja Ivo Miljković Dario Discordia Željko Dešpoja Ante Lulić Marin Paić Martin Vuković Nedjeljko Jusup Marijan Tomac Anita Peraić Filip Erceg Renato Kraljev


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na #FAZOS otvorena 1. međunarodna konferencija #A3C posvećena klimatskim promjenama u poljoprivredi ⚡

Tu će od 19. do 22.9. znanstvena zajednica progovarati o ulozi i statusu agrara tražeći inovativne i održive pristupe