Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC 2023
  • 28.04.2023. 10:45

Maslinari, čestitamo! U sudačkoj nadoknadi ostali bez srebra, ali svjetska bronca obranjena

S ukupno prijavljenih 128 ulja i osvojenih 105 nagrada, Hrvatska ima najveći postotak uspješnosti (82 posto) od svih zemalja koje su sudjelovale na ovogodišnjem natjecanju NYIOOC.

Foto: Depositphotos/UTBP, M.C. Celić
  • 1.551
  • 349
  • 1

Hrvatski maslinari mogu početi slaviti uspjeh postignut na upravo završenom najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2023. World Olive Oil Competition u New Yorku.

"Treći smo, a za dlaku nam je izmaklo drugo mjesto", prokomentirao je Tomislav Duvnjak upravo objavljene rezultate. Duvnjak je, podsjetimo, voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u Vodicama. On je i ove godine koordinirao slanje maslinovih ulja iz Dalmacije na natjecanje u New York. 

U konkurenciji 1.100 uzorka iz 28 zemalja sjeverne hemisfere hrvatski maslinari, mahom iz Dalmacije i Istre, opet su briljirali i sa 105 odličja (94  zlata i 11 srebra) obranili 3. mjesto. Ili, kako bi rekli sportaši, brončanu medalju. Kao naši vatreni na Svjetskom prvenstvu u Qatru.

Osvojeno 105 medalja, tek jedna manje od Španjolske 

Podsjetimo, lani su maslinari iz Hrvatske također osvojili treće mjesto. Preklani četvrto iza Italije, Španjolske i Grčke s ukupno 87 medalja (67 zlatnih i 20 srebrnih). Ove godine do pred sam kraj ispred je bila samo Italija s neusporedivo većim brojem uzoraka koje su poslali na ovo natjecanje. 

"Španjolska nas je pretekla za samo jednu medalju više. Oni su osvojili 106, a mi 105 medalja", kaže Duvnjak. Španjolci su se natjecali sa 135 uzoraka, a mi sa 128. Naš postotak uspješnosti je bolji. Španjolska 79, a Hrvatska 82 posto uspješnosti. Po tome smo nadmašili čak i Italiju koja je sa 224 uzorka osvojila 174 medalje ili 75 posto. U konačnom plasmanu iza nas su ostale Grčka s 90 medalja, SAD (80), Turska 74, Portugal 35, Tunis 27, Francuska 11 i druge maslinarske zemlje s neusporedivo većom proizvodnjom maslinovih ulja od nas.

Sva nagrađena hrvatska ulja na NYIOOC-u 2023. pogledajte ovdje

Ohrabrujuće je što naši maslinari iz godine u godinu bilježe rast u kvaliteti, ali i po broju vrhunskih ulja koja šalju na najpoznatija svjetska natjecanja. Od 2015. godine kad je u New Yorku bilo samo 9 prijava naših, Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najjačih po broju prijavljenih robnih marki i stopi uspješnosti. Pogotovo otkad su se istarskim maslinarima prije tri godine u većem broju nego inače pridružili i maslinari iz Dalmacije. 

Maslinarstvo je naša velika šansa 

"Po uspješnosti i kvaliteti hrvatska maslinova ulja su najbolja na svijetu. Bolja i od dvije maslinarske velesile Italije i Španjolske", ističe i dr. Ivica Vlatković. Nagrade su priznanje za veliki trud i rad. Ali, neka budu i obveza da se nastavi još bolje. Jer, ipak je teško ostati na vrhu, mišljenje je Domagoja Živkovića, također jednog od nagrađenih hrvatskih maslinara na ovogodišnjem natjecanju. Treba nastaviti proizvoditi još kvalitetnija ulja i na natjecanjima sudjelovati s više uzoraka i eto nas na vrhu svijeta. 

A i s obranjenim trećim mjestom, kaže dr. Ivica Vlatković, Hrvatska može biti ponosna na svoje maslinare jer su je još jednom vinuli u svjetski vrh. Upravo tamo gdje i pripada jer se veliki uspjesi ostvaruju gdje ljudi žive svoj san, entuzijasti koje vodi strat i ljubav prema svojoj zemlji i svetoj biljci maslini, poručuje. Samo vrijeme je da i naši dužnosnici, posebno Ministarstvo poljoprivrede shvate da je maslinarstvo naša velika šansa, a ne "ostalo" kako ga vode prema postojećoj tipologiji područja u našoj poljoprivredi. 

Rezultati, statistika i tablica NYIOOC dostupni su ovdje


Tagovi

Maslinova ulja NYIOOC Treće mjesto Natjecanje Tomislav Duvnjak Ivica Vlatković Domagoj Živković


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?