Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 18.05.2023. 11:30

Obilna kiša uz jagode ugrozila i lubenice, Stipo Gabrić Jambo: Klasa sam optimist. Bit će dobro!

U Vrgorskom polju i dolini Neretve krenulo se s uklanjanjem trulih plodova jagode kako bi se zaštitili nasadi i idućih dana bila omogućena normalna berba. Što je tu je, borimo se, kažu nam proizvođači.

Foto: Ivo Čagalj, Matko Begovic/PIXSELL
  • 2.328
  • 116
  • 0

Sunce se jutros napokon ukazalo nad poplavljenim Vrgorskim poljem te dolinom Neretve čije je plodne površine natopila obilna kiša.

U oba područja, u punom je jeku pred prirodnu katastrofu bila berba jagoda, a proizvođačima sada slijedi veliki otpis, isto tako ogromni gubici te puno rada kako bi se spasilo ono što se spasiti da. 

"Kiša je stala, situacija je katastrofa, ali što je tu je. Borimo se", kaže nam Mate Erceg iz Vrgorca otkrivajući da je berbe bile i posljednjih najtežih dana, ali deset puta manje nego što bi trebalo biti. Naime, ondje su dva polja Jezero i Rastok, a većina jagode zasađena je u Rastoku koje je, u odnosu na Jezero (koje je u doslovnom smislu sada jezero), ipak bolje prošlo. Premda i to bolje ne znači dobro jer je itekako pogođeno ovo voće posađeno na otvorenom. Voda je prodrla i u plastenike, a svima slijedi - probiranje. 

Moraju se što hitnije ukloniti istrunuli plodovi kako bi se nasadi dalje zaštitili i u narednim danima nešto moglo ubrati. Natopljena jagoda sada je takva da, ako se i ubere danas - već sutra je upitno kakva će biti. Nadaju se stoga stabilizaciji vremena, suncu pa i vjetru da se zemlja prosuši. 

Odvodni tunel bit će izgrađen do 2027. godine?

"Prvi dan valja riješiti problem s trulima, a nakon toga bi trebali doći na svoje. Što je tu je, idemo dalje", kaže Mate navodeći da poplava je katastrofalna, zatekla je i one koji su spremni na prirodne nepogode, ali nisu šokirani jer problem postoji niz godina. Trebalo bi prokopati odvodne kanale prema moru kako bi voda brže otjecala, no to je ono o čemu se priča 50 godina, ali ne realizira. 

Poplavljeno područje u polju Jezero jučer je posjetio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak te rekao da se radi na izradi projektne dokumentacije i studija okoliša za izgradnju odvodnog tunela koji se planira za programsko razdoblje do 2027. godine.

"Realizator projekta će biti Hrvatske vode koje će u tom razdoblju riješiti problem odvodnje viška vode, nakon čega neće biti opasnosti za poljoprivrednike, a time će se i povećati poljoprivredne površine na ovom području", obećao je. 

Tuga na poljima, u vinogradima, voćnjacima diljem zemlje, vrgorsko polje postalo je jezero

Nešto bolja situacija je u dolini Neretve, točnije u Metkoviću, gdje je odvodnja riješena aglomeracijom još 50-ih godina prošlog stoljeća pa, kako nam kaže Stipo Gabrić Jambo, sve što padne ide u kanale i dalje se ispumpava. 

Međutim, zbog obilne količine na gospodarstvu ovog magistra poljoprivrednih znanosti te poznatog bivšeg političara i gradonačelnika ovoga grada, izgubljene su dvije, tri berbe. "Toliko se nadojila vodom da ako se i ubere, nakon 24 sata je gotova", opisuje dodajući također da slijedi uklanjanje trulih kako se trulež ne bi dalje proširila po nasadu. 

"Lipo je vrime i bit će dobro. Izreka kaže poslije kiše dolazi sunce. Ja sam klasa optimist! Kad je čovjek zdrav, bit će dobro!", naglašava Jambo na čijem je gospodarstvu 100.000 sadnica jagode. 

Štete ublažili sustavi riješeni u prošlom stoljeću 

Sigurno je da šteta ima i da će ih biti, ne samo na jagodama već su ugrožene i lubenice, krumpir i mladi luk, ali dodaje - vidjet ćemo kako će biti. 

Slično je i u Opuzenu gdje berba nije stajala već se bralo u čizmama. Jako jugo i visoko more, dovelo je do toga da Neretva nije mogla otjecati pa su problemi veći na području koje nije pod branjenim sustavom koji datira još od nekadašnjeg PIK-a Neretva. 

"Sve što je van tog sustava je bilo u problemu", kaže nam Željko Bjeliš, agronom i prvi čovjek Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež". 

Voda na polju: Presijavati, razbijati pokoricu, koristiti biostimulatore?

Vlaga iz tla i natopljenih grmova koja sada isparava sigurno je da ne odgovara inače osjetljivoj voćki.

Nažalost, pitanje je i što će biti s lubenicom te drugim povrćem dok šteta na mandarinama ne bi trebalo biti. Štoviše, toliko dobro cvjeta da se napokon očekuje rekordan urod te se nadaju da ih neće ugroziti sredozemna voćna muha, o čemu uskoro više.  


Tagovi

Berba jagoda Poplava Štete Vrgorsko polje Dolina Neretve Mate Erceg Željko Bjeliš Stipo Gabrić Jambo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U miholjačkom ataru