Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 25.10.2022. 09:00

Masline još nisu tehnološki zrele? Optimalno vrijeme za berbu do polovice studenog

Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre, sorta buža muška spremna je za branje.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 8.348
  • 434
  • 0

Berba u većini Hrvatskih maslinarskih područja je započela iako još nije trenutak za tehnološku zrelost i optimalnu berbu za većinu sorata. No, ona je krenula zbog nekih i negdje objektivnih razloga, a to je mogući napad štetnika tj. muhe te kalkulacije prema vremenskim prilikama.

Kako je u ovom trenutku još puna vode, pogotovo one koje su sađene u dubljoj zemlji, preporučuje se da se s berbom pričeka još koji dan i maslinama da nešto vremena da isuše vodu tj. iskoriste je za dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.

Povoljno za berbu do sredine studenog

Kako su dugoročne vremenske prognoza u povoljnom trendu do polovice studenog, bit će vremena za obrati sve masline.

Kiše koje bi eventualno u međuvremenu i padale neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plodu. Pogotovo u tehnološki zrelim maslinama za preradu u ulje.

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitetekojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

Buža muška

Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta buža muška spremna je za branje. Naime, akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

Berba maslina je u tijeku, neke su i prerađene - što pokazuju analize?

Za sjeverni dio Istre taj se termin očekuje za sedam dana. Ostale promatrane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Tagovi

Masline Berba maslina Tehnološka zrelost Uljnost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.