Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuka
  • 11.10.2022. 12:00

Dok se stvara ulje, maslina nije za brati - tehnološku zrelost pokazala jedna sorta 

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima).

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 982
  • 89
  • 0

Maslinarsku godinu 2022. u svim maslinarskim regijama Republike Hrvatske obilježila je suša. U početnom razvojnom ciklusu masline (fenofazama): razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova količina vode dostupna biljci bila je zadovoljavajuća.

Navedeno se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje sjemenih zametaka i prosječne do dobre količine ploda. U ljetnim mjesecima, uz vrlo visoke temperature zraka, dubinske evaporacije tla, a vrlo male količine oborina nastupili su sušni uvjeti, sveukupne suše došlo je do određenog opadanja plodova.

Budući da u većini maslinika nema sustava navodnjavanja (niti mogućnosti za postavljanje), maslina nije imala optimalne uvjete za rast i razvoj.

Očekuje se promjena pigmenta ploda

U narednom vremenu očekuje se nagla promjena pigmenta ploda koja može izazvati nedoumice kod maslinara uzrokovana promjenom temperature, s toplog na hladnije vrijeme s niskim noćnim temperaturama.  Uz padaline, dodatne poteškoće stvarat će i napad štetnika (muhe), ali se ne očekuju veće štete.

Maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Rezultate NIR analize plodova maslina 9 maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 06. rujna do 26. rujna 2022. pronađite u dokumentu ispod teksta.

Istarska bjelica spremna za branje?

Optimalnu tehnološku zrelost pokazala je jedna sorta u jednom uzgojnom području. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre-(Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta istarska bjelica spremna je za branje.

Za sjeverni dio taj se termin očekuje za 10-tak dana. Pa je također preporuka, a zbog vremenskih uvjeta (čestih kišnih razdoblja), za spomenutu sortu, krenuti u berbu kada vrijeme dopusti i iskoristiti svaki trenutak.

Ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje. Istarska bjelica na ovom uzgojnom području spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

Ukupni rezultati mjerenja sorte Istarska bjelica s područja Istre, dosadašnji rezultati iz 2022. godine u odnosu na prethodne godine projekta prikazani su u tablici koju možete pronaći ispod teksta.

Zaključno, prema mjerenjima izravnom metodom s obzirom na sadržaj ulja u suhoj tvari ploda, u nazad četiri godine Istarska bjelica je najranija sorta za berbu u Hrvatskoj.

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Dokumenti


Tagovi

NIR analiza Preporuka Berba maslina Uljnost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.