Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuka
  • 19.10.2022. 09:00

Berba maslina je u tijeku, neke su i prerađene - što pokazuju analize?

Ako vam je sorta Oblica prerodila i sitnija po veličini, s berbom krenite sedam dana kasnije.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 1.046
  • 54
  • 0

Masline koje su do sada prerađene, pokazuju manje randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više, ali prvo i osnovno, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode s prvim rujanskim kišama, koju je maslina nakupila i to u prosjeku od 5 – 10 posto, kako za koju sortu.

Ti pokazatelji bit će najviše vidljivi na domaćoj sorti Oblica koja je sađena u dubljem tlu, koje ima mogućnost zadržavanja vode. Što je dobro u smislu navodnjavanja (kroz godinu nije potrebno često navodnjavanje).

Međutim, u smislu kada većina maslinika u Republici Hrvatskoj nije opremljena sustavom navodnjavanja, po prvim obilnim kišama krajem kolovoza i početkom rujna, navedene upijaju prevelike količine vode koju jako teško gube.

Skladište vode, a ne stvaraoca ulja

Učinak svega toga naglo je punjenje s dugo iščekivanom vodom. Njeno ponašanje je očekivano, jer je plod samoj biljci i pričuvni rezervoar. Ova pojava osobito je vidljiva na spomenutoj domaćoj sorti, čija je konstitucija ploda prilagođena učestalim pojavama bez vode.

Na njen izgled i genetski razvoj utjecala je okolina tisućljećima u nazad i svi abiotski faktori utkani su u njen sastav i ponašanje. Dugi nedostatak vode dovelo ju je u stanje ponašanja, prvenstveno kao skladište vode, a ne kao stvaraoca ulja. Te pojave postale su destabilizirajući faktor konačne kvalitete ulja i nedostatak u ozbiljnom ili ozbiljnijem razvoju maslinarstva u Hrvatskoj!

Dok se stvara ulje, maslina nije za brati - tehnološku zrelost pokazala jedna sorta

Problem suše i njen učinak (deficit vode u tlu) najviše se pokazuje na introduciranim sortama npr. Leccino. Bez obzira sadio se u dubljoj zemlji ili kršu, bez konstantne dostupne vode od lipnja do rujna – listopad, bez obzira na to što ploda ima (razlog je 90% plodnih cvjetova) ne daje kvalitetan plod tj. razvoj mu je usporen i zaostaje.

Ovaj zaključak je donesen prema višegodišnjem promatranju spomenute sorte u Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima.

Pratite parametre prinosa i kvalitete

U priloženoj Tablici ispod teksta maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja i trenutak optimalne berbe.

Optimalnu tehnološku zrelost unazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je jedna sorta u cijelom uzgojnom području Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom sorta Oblica spremna je za branje!

Akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

Napomena: svima onima kojima je ta sorta prerodila i sitnija po veličini, s berbom mogu krenuti sedam dana kasnije!

Preporuku pripremili:

dipl. ing. Tomislav Filipović, NIR analiza d.o.o. i dr.sc. Silvio Šimon, voditelj Odjela za savjetovanje u hortikulturi


Dokumenti


Tagovi

Preporuka Berba maslina Tehnološka zrelost Suša


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor