Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kloroza lišća
  • 28.07.2019. 15:00

Kloroza lišća: Kako pomoći biljkama?

Uzrok žućenja mogu biti bolesti, ali uglavnom je riječ o osiromašenoj ishrani, odnosno, o nedostatku pojedinih hranjivih elemenata u zemljištu.

Foto: Bigstockphoto/spectator
  • 5.060
  • 121
  • 0

Često se događa da listovi jednogodišnjih i višegodišnjih uzgajanih biljaka tijekom vegetacije žute, iako nije period suše. Ta neželjena promjena boje na lišću naziva se kloroza. Žutilo lišća može biti izazvano bolestima, ali najčešći je uzrok nedostatak neophodnih elemenata u ishrani biljaka i njihova nemogućnost da iz zemljišta crpe i usvajaju pojedine mikro i makro elemente.

Ako biljkama nedostaje makroelement dušik, donje lišće počinje žutjeti, ali se širenje žućenja zaustavlja dodavanjem dušičnog gnojiva u granulama, u zemljištu ili folijarno, preko lista. Pri nedostatku magnezija, također žuti donje lišće i uvrće se ka zemljištu.

Nedostatak humusa reducira sadržaj mangana

Ako je poljoprivredno zemljište zbijeno i s nedovoljno humusa, na ratarskim usjevima lišće žuti. To uzrokuje i redukciju mangana i on postaje nepristupačan za biljke. Ovaj nedostatak otklanja se tekućim gnojivima na bazi mangana folijarnom primjenom - preko lista.

Kako obnoviti humus?

Ipak, sadržaj mangana u dovoljnim količinama najbolje je održavati gnojidbom zemljišta stajnjakom. Na taj način bi prirodna dinamika razlaganja mangana bila harmonična i osiguravala bi biljkama dovoljno elemenata u pristupačnom obliku za usvajanje.

Zakržljale voćke sa sitnim lišćem - znak su nedostatka cinka

Karbonatnim zemljištima intenzivno gnojenim fosforom nedostaje cink. Na voćarskim plantažama mogu se uočiti oaze od desetak kvadratnih metara na kojima su biljke zaostale u porastu. Uslijed nedostatka ovog elementa, na biljkama se razvijaju rozete, odnosno manji broj sitnijih i svijetlih listova. Za zaustavljanje ovog procesa neophodna je primjena tekućih gnojiva na bazi cinka.

Žuti usjevi ozimog ječma, zašto dolazi do kloroze?

Žutilo lišća, odnosno klorozu, u našim voćnjacima najčešće uzrokuje nedostatak željeza u biljkama. Znaci manjka željeza prvo se javljaju na najmlađim listovima. "Samo oko nervature lista zapažaju se tada zelena polja dok ostali dijelovi lista postaju svijetlozeleni ili žuti. Za željezo je inače karakteristično da nije mobilno i transportira se iz starijih u mlađe listove. Zbog toga su znaci kloroze izraženiji na mlađim listovima", objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić.

Za točnu dijagnozu kloroze, neophodna stručna analiza lišća

Međutim, treba znati da žutilo lišća najčešće nije izazvano samo nedostatkom jednog nego je posljedica manjka više elemenata. Zbog toga se dobri rezultati u sprječavanju kloroze postižu folijarnom primjenom tekućih gnojiva koja sadrže ukupan kompleks mikroelemenata.

Kako pravilno uzeti uzorak zemljišta za agrokemijsku analizu?

Za utvrđivanje točnog uzroka kloroze najsigurnije je obaviti analizu lišća i biljaka i na osnovi preporuke stručnjaka primijeniti odgovarajući tretman s pojedinim mikroelementima.


Tagovi

Žućenje lišća Folijarna prihrana Aleksandar Antić Kloroza lista


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]