Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 01.09.2018. 13:30

Kako pravilno uzeti uzorak zemljišta za agrokemijsku analizu?

Da bi rezultati analize zemljišta bili što točniji i precizniji, potrebno je osigurati reprezentativan uzorak. Evo što kažu stručnjaci, od čega se on sastoji i kako ga pravilno uzeti na terenu.

Foto: Foto: Pixabay/walkersalmanac
  • 789
  • 57
  • 0

Da bi rezultat analize zemljišta bio što precizniji i točniji, uzorak mora biti reprezentativan. Da bi bio što točniji, mora ga prikupiti stručna osoba. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Suzana Nešković prosječan uzorak se formira od više pojedinačnih uzoraka, uzetih na terenu. Ona napominje da je broj pojedinačnih uzoraka različit i ovisi o homogenosti terena, to jest zemljišta. U prosjeku, uzorak predstavlja površinu od oko 2 hektara.

Dva rasporeda uzimanja pojedinačnih uzoraka

Nešković naglašava da što je veći broj pojedinačnih uzoraka, utoliko je i bolja kvaliteta odnosno reprezentativnost uzorka. Mjesta s kojih se uzimaju pojedinačni uzorci trebaju biti ravnomjerno raspoređena po čitavoj parceli. Obično se koriste dva rasporeda mjesta na parceli za uzimanje pojedinačnih uzoraka:

  1. šahovski (bolji - mjesta su ravnomjernije raspoređena)
  2. dijagonalni

Dubina uzimanja uzorka ovisi o kulturi koja se uzgaja

Kada je riječ o dubini uzimanja uzoraka, ona se razlikuje ovisno o uzgajanoj kulturi, a ona iznosi:

  • za oranice (ratarske i povrćarske kulture): 0-30 centimetara
  • za livade i pašnjake: 0-10 centimetara
  • za voćnjake i vinograde: 0-30 cm i 30-60 cm

Postupak uzimanja uzorka za analizu zemljišta

Kad smo rupu iskopali štijačom, onda se vertikalno odvaja dio zemlje debljine oko tri centimetra, izvadimo štijaču sa zemljom, položimo ju na zemlju, a potom nožem odvajamo lijevu i desnu stranu uzorka. Ostavljamo središnji dio širine oko pet centimetara. Taj dio predstavlja jedan pojedinačni uzorak. Više prosječnih uzoraka se stavlja u posudu, miješa se i od cjelokupne količine odvaja se od 0,5 do jednog kilograma zemljišta koje čini prosječan uzorak.


Tagovi

Zemljište Analiza Uzorkovanje Postupak Dubina Suzana Nešković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]