Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Perspektivna malina
  • 03.05.2019. 13:30

Kako uzgajati malinu Enrosadiru

Ova malina ima vrlo krupne plodove, prosječne težine oko sedam grama, odličnih je skladišnih osobina. Okus ploda izuzetno je sladak pa je pogodna za konzumiranje i prodaju u svježem stanju. Plodovi pristižu za branje oko 15. srpnja.

Foto: Pixabay/Vasilisa-Malinina
  • 2.623
  • 88
  • 0

Desertna sorta maline, Enrosadira, vrlo je prinosna, krupnih svjetlocrvenih plodova, odličnog okusa i vrlo dugog vijeka trajanja u svježem stanju.

Ova malina ima krupne plodove, prosječne težine oko sedam grama, kompaktnog oblika i odličnih je skladišnih osobina u svježem stanju, ali isto tako i pri zamrzavanju. Okus ploda izuzetno je sladak pa je pogodna za konzumiranje i prodaju u svježem stanju. Plodovi pristižu za branje oko 15. srpnja i to u nizinskim krajevima dok u višim predjelima pristižu desetak dana kasnije, odnosno, oko 25. srpnja. Berba traje duže u odnosu na druge sorte i to obično do kasne jeseni, odnosno, do pojave prvih mrazeva.

Preporuke za podizanje nasada maline

Ova sorta maline prilično je bujna, ima uspravne izdanke kojima se lako manipulira. Sadnja je u jesen ili proljeće, na dobro pripremljenom zemljištu, na dubinu od 10 do 15cm u razmacima od 0,3 x 2 metra, odnosno, 15.000 komada po jednom hektaru, navodi savjetnik Milan Tošković.

Sadnice bi trebalo zatrpati sitnom zemljom, dobro pritisnuti rukama da se izbaci sav zrak oko žila. Kontejnerske sadnice zasaditi u rupu na dubinu od oko dva do tri centimetra dublje od postojećeg supstrata, kako bi se ostvario bolji kontakt sa zemljištem. Ako se sadi kasno u proljeće ili parcela nije dobro isfrezana, u otopinu ubaciti i 500 gr sredstava hidrogel koji će upiti otopinu i biljci osigurati više vlage za ukorjenjivanje i izbijanje novih izdanaka, ali i tijekom čitave godine radi većih prinosa.

Hidrogel: Sredstvo kojim rješavamo nedostatak vlage u zemljištu

Nakon izbora parcele gdje će se Enrosadira saditi, prvo se obavi pravilno uzorkovanje zemljišta na više mjesta na dubini od 0 do 30cm i analiza, na osnovu koje se daju detaljne preporuke za pripremu zemljišta. Najbolje je blago kiselo (pH 5,5-6,5), rastresito, humusno zemljište, bogato hranjivim tvarima. Nakon oranja parcele, po čitavoj površini razbacati vapno, a ako je potrebno i neki od insekticida.

Enrosadiru je preporučljivo vezati u špalir, s dvije do tri žice i sa tri do pet bočnih konopaca koji služe za naslon bočnih mladica. Malina daje veliku količinu plodova, koje je potrebno održati lako dostupnim kada dođe vrijeme berbe pa je iz tog razloga ova mjera vezivanja značajna.

Nakon završenog branja, u jesenskom periodu, izdanci se skrate do zemlje i iznose s parcele ili postoji mogućnost da se ostave za proljeće i vežu u špalir, šest do osam komada po jednom dužnom metru i pristižu za berbu u svibnju.

Po završetku berbe, skrate se stari izdanci dok su u međuvremenu izbili i novi koji daju plodove od kraja srpnja pa sve do kasne jeseni.

Preporučuje se i pokrivanje najlonom, u vidu poluplastenika ili kao pojedinačna natkrivanja jer se na taj način produžava period ubiranja plodova sve do kasne jeseni.

Navodnjavanje kao obavezna mjera

Kao obaveznu agrotehničku mjeru treba primjenjivati navodnjavanje sustavom "kap po kap" koji se koristi i za prihranu vodotopivim gnojivima, a u slučaju velikih suša preporuka je i orošavanje, isključivo preko noći kada se biljke ohlade. Raspršivačima će se osigurati ravnomjerno navodnjavanje čitave površine zemljišta jer ova sorta maline ima vrlo jak i moćan korijenov sustav.

Kad je najbolji trenutak za sadnju maline?

Primjena sustava za navodnjavanje neophodna je jer se radi o sorti koja obilno daje plodove. Od početka zrenja do kraja ubiranja plodova, redovno prihranjivati s povećanim sadržajem kalija i kalcija, a umjereno prihranjivati dušikom i fosforom. U listopadu, u nekoliko navrata koristiti kalij sulfatna gnojiva radi postizanja višeg postotka suhe tvari, kako u plodu tako i u korijenu. Na taj način biljke će obilnije plodonositi, imati krupnije plodove, bolje obojenosti i biti pripremljene bolje za narednu godinu.

Sorta koja daje visoke prinose

Sadnja sortno čistog, odnosno, certificiranog i zdravstveno ispravnog sadnog materijala, kao i primjena svih agrotehničkih mjera u prosječnoj godini, u punom rodu, može osigurati prinos od 25 do 30t/ha. U intenzivnoj proizvodnji na jesen i na proljeće postižu se prinosi i preko 40t/ha.


Tagovi

Uzgoj maline Sorta Enrosadira Vezanje na špalir Kontejnerske sadnice Orošavanje maline


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]