Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 13.11.2018. 07:30

Kad je najbolji trenutak za sadnju maline?

Sadnja se po pravilu obavlja od listopada do travnja, po oblačnom vremenu, dok tehnika sadnje ovisi od razine pripreme zemljišta. Ako je zemljište dobro pripremljeno, sadnja se može obavljati u brazde. Ipak, ako je parcela lošije pripremljena, kopaju se pojedinačne rupe i u njih se polažu sadnice maline.

Foto: Flickr / Marco Verch
  • 2.424
  • 70
  • 0

Malinu je najbolje saditi od listopada do travnja, pod uvjetom da je zemljište pogodno za rad i da temperature nisu niske. Kako objašnjava inženjerka poljoprivrede Svetlana Šućević, to se radi zato što se izdanci do proljeća prime i počnu normalno razvijati i rasti. Sadnja maline može se obavljati zrelim izdancima (jesenska i proljetna sadnja), ali je važno da se žile prije sadnje skrate za četvrtinu njihove ukupne dužine i zatim potope u razrijeđenu kašastu smjesu vode i jednakih dijelova goveđe balege i ilovače uz dodavanje nekog dezinfekcijskog sredstva npr. Previcur (0,25%) ili Benomil (0,1%). Izdanci maline se po pravilu sade na istu dubinu na kojoj su bili prije vađenja u matičnjaku, ali se u praksi zbog izvjesnog slijeganja zemlje, isti sade za 4-5 centimetara dublje.

Malinu saditi po oblačnom vremenu

Sadnja se po pravilu obavlja po oblačnom vremenu, dok tehnika sadnje ovisi od razine pripreme zemljišta. Ako je zemljište dobro pripremljeno sadnja se može obavljati u brazde (što je u praksi najčešći slučaj). Ipak, ako je parcela lošije pripremljena kopaju se pojedinačne rupe za malinu dimenzija 20x20 centimetara, koje će omogućiti neophodnu dubinu i pravilan raspored žila sadnicama maline. Oblačno vrijeme je najpovoljnije za izvođenje sadnje, čija se tehnika izvođenja bitnije ne razlikuje od tehnike sadnje ostalih vrsta voćaka. Naime, poslije sloja plodne zemlje, kojima se prekrivaju žile sadnice, nanosi se sloj zrelog goveđeg stajnjaka u količini 1-2 kilograma po sadnom mjestu i 0,1 kg NPK formulacije 8 : 16 : 22, a zatim se sadno mjesto, uz lagano gaženje, potpuno prekriva zemljom.

Nakon sadnje treba skratiti sadnice

Nakon sadnje, posebice ako neposredno po sadnji postoji vjerojatnost izostanka kišnih dana, svaka sadnica se zalijeva s 3-4 litre vode. Skraćivanje posađenih sadnica predstavlja posljednju radnju koju podrazumijeva tehnika sadnje. Ona se obavlja na 3-4 pupoljka, odnosno na dužinu oko 20 centimetara, a to se čini zbog boljeg prijema i stimuliranja veće vegetativne snage rasta budućih prirasta. Ako se sadnice jače skrate, lako se može dogoditi da ostavljeni pupoljci ne krenu, pa dolazi do sušenja, a ako se ostavi duže s više pupoljaka, onda se opterećuju urodom, što također može dovesti do njegovog sušenja.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Sadnja Vremenske prilike Klimatski uslovi Sadnice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)