Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Byctisus betulae
  • 04.05.2020. 07:30

Vrijeme idealno za napad cigaraša: Vinogradari i voćari, jeste li ih već uočili?

Velik problem s cigarašem je što tijekom dana bude skriven ispod trsa, iza grude zemlje, a noću se penje na njega i oštećuje pupove. Pravi veće štete kada pupovi počinju bubriti te ih tada ispija svojim rilom. 

Foto: Flickr/el.gritche
  • 751
  • 49
  • 0

Cigaraš (Byctiscus betulae) je štetnik koji spada u skupinu kornjaša (pipa) s dugim rilom, a nanosi štetu na vinovoj lozi i voćkama, ponajviše kruškama. 

Tijelo ove pipe je vrlo živih boja, zelene, plave ili bakrenocrvene s metalnim sjajem. Duljina odraslog kukca je 6-9 mm, ličinka je bijela i bez nogu, a naraste do 6 mm. Mužjaci imaju na prednjem dijelu prsišta sa svake strane po jedan šiljak.

Listove pretvara u oblik cigare

Cigaraš se pojavljuje u travnju i svibnju, a veliki problem kod njega je što tijekom dana bude skriven ispod trsa, iza grude zemlje, a noću se penje na njega i oštećuje pupove. Pravi veće štete kada pupovi počinju bubriti te ih tada ispija svojim rilom. 

Travanj i svibanj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Kada se pupovi otvore i loza prolista, nagriza peteljku lista, zbog čega on vene, tako da ga ženka može nogama smotati u tuljac (cigaru) po čemu se njegova prisutnost najbolje prepoznaje. Unutar te cigare odlaže dva do tri jaja, a jedna ženka može smotati 20-30 listova. Ličinke žive unutar tuljka gdje se i hrane, a na završetku razvoja odlaze u tlo gdje se kukulje. 

Suzbijanje obavezno prije nego što se pupovi otvore

Suzbijanje ovog štetnika potrebno je vršiti i prije nego se pupovi otvore, a budući da je sitan i prilagodljiv bojom svoga tijela na mladom izboju na čokotu, teško ga je uočiti te se najčešće primijeti kada je već napravio štetu.

Podizanje novog vinograda: Dobro pripremite tlo i lozne cijepove

Što se tiče tretiranja, danas se sve više koriste insekticidi i to oni u granulama, koji se pospu oko trsa, ali efikasnost ovog načina zaštite je upitna. Najsigurniji način je redovito obilaženje vinograda i skupljanje lišća koje je zaraženo. To lišće je najbolje spaliti ili iz njega uništiti sve ličinke kako bi najezda iduće godine bila puno manja. Neki agronomi preporučuju obilazak vinograda noću, s baterijama, ali naravno, to se odnosi samo na manje nasade. 

Foto: Flickr licenca CC


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Cigaraš Byctisus betulae Vinova loza Pipa Pupovi Listovi Travanj Svibanj Insekticidi Štetnik


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.