Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavost
  • 22.04.2020. 18:00

Travanj i svibanj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Poslije padalina i uz optimalne temperature od 20 do 25°C nastaju povoljni uvjeti za krastavost jabuke i kruške.

Foto: Depositphotos/_Vilor
  • 1.101
  • 72
  • 0

Krastavost jabuke i kruške je jedna od važnijih i najštetnijih bolesti koja smanjuje kvalitetu i količinu uroda. Kod jabuke uzrokuje ju gljiva Venturia inaequalis, a kruške Venturia pyrina.

Gotovo je cijeli program zaštite jabuke kod nas prilagođen suzbijanju ove bolesti što dovoljno govori i o troškovima koji odlaze na tretiranje, kojih bude od 15 do 20 puta.

Infekcije pri 20°C uz vlagu lista u trajanju od 9 sati

Poslije padalina nastaju povoljni uvjeti za razvoj ove bolesti uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan 9 sati kako bi došlo do infekcije. Kasnije se patogen širi sa zaraženih na zdrave organe biljke tijekom vegetacije putem konidija.

Vremenski uvjeti u travnju i svibnju su najpogodniji za razvoj i širenje bolesti, čemu doprinosi i gusti sklop sadnje jer se tada zaraza lakše širi. 

Krastavost se javlja na lišću, cvjetnoj loži i peteljci cvijeta u obliku točkica, ali ovi početni simptomi često prođu nezapaženo. Kasnije točkice postaju hrđavocrne okruglaste pjege s nejasnim rubovima koje podsjećaju na krastu po čemu je bolest i dobila naziv.

Pjege se ponekad spajaju u veće te prekrivaju lišće, ono postaje kržljavo i na kraju opada. Dok su listovi još mladi tada su najosjetljiviji. Na plodovima se također očituje u obliku pjega, koje oplutave i raspucaju se, a oni kako stare, tako postaju sve više otporni.

Zaraza lista kod kruške javlja se vrlo rano dok je još uvijen zbog čega se pjege nalaze uz glavnu žilu. Ranu i jaku zarazu plodova prate deformacije i raspucavanje tkiva koje je izraženije nego kod jabuke.

Prezimljavanje gljivice – kod kruške bitna razlika u odnosu na jabuku

Gljiva prezimljuje u otpalom lišću i plodovima pa je važna higijena voćnjaka i sakupljanje otpalog lišća kao i njegovo iznošenje iz nasada. Ukoliko se bolest pokaže na jednom stablu, potrebno je tretirati cijeli voćnjak jer se bolest širi s jednog na drugo. Važno je osigurati i prozračnost krošnje kako bi se smanjila vlaga, a to se postiže orezivanjem.  

Osim kemijskih preparata odnosno fungicida postoje i prirodni, poput pripravka od gorušice u prahu i preslice.

Kako prirodno suzbiti krastavost jabuke?

Kod kruške postoji jedna razlika u odnosu na jabuku koja je vrlo važna u zaštiti. Micelij krastavosti kod kruške prezimljuje u kori mladih grančica iz kojih se odmah u rano proljeće razvijaju konidije pa se događa da plodovi budu zaraženi već pri samom zametanju. Stoga se preporučuje mlade plodove zaštititi tijekom najranijeg razvoja.

Zaštita od krastavosti primjenom fungicida

Prema FIS bazi Ministarstva poljoprivrede dozvoljeni preventivni fungicidi su: Dithane M – 45, Mankozeb, Pennozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil, Delan 700 WDG, Delan pro, Pyrus 400 SC, Scala, Chorus 50 WG.

Ako se zaštita obavlja nakon kiše i ostvarene infekcije s krastavosšću jabuke i kruške, preventivnom fungicidu je potrebno dodati sistemični kao što su – Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Indar 5 EW, Pyrus 400 SC. Navedeni propravci osim Pyrus 400 SC daju zaštitu i od pepelnice.


Tagovi

Krastavost jabuke Kratavost kruške Venturia inaequalis Venturia pyrina Zaštita jabuke Zaštita kruške Gljivične bolesti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.