Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hortus Croatiae
  • 22.03.2023. 12:00
  • Međimurska, Sveti Urban

Robert Horvat na čelu Hortus Croatiae, društva koje je pušipel dovelo u vrh naše vinske scene

Društvo vinogradara i vinara ima novog predsjednika koji za sebe zna reći da je najstariji najmlađi član, odnosno najdugovječniji član među mladim članovima. Objasnio nam je i zašto.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.746
  • 92
  • 0

Poznati međimurski vinar Robert Horvat iz Svetog Urbana nedavno je na održanoj skupštini izabran za novog predsjednika Društva vinogradara i vinara "Hortus Croatiae", naše najstarije udruge takve vrste, koja danas okuplja 32 vinara s područja Općine Štrigova te susjednih Sveti Juraj na Bregu i Sveti Martin na Muri.

"Biti predsjednik ovoga društva je sigurno velika čast, ali i dužnost koja zahtijeva veliko odricanje. Nadam se da ću četverogodišnji predsjednički mandat odraditi barem približno dobro kao moj prethodnik David Štampar", istaknuo je ovaj mladi međimurski vinogradar koji nastavlja obiteljsku tradiciju, kao već treća generacija vinara.

Vinogradarstvom se bavio, kaže, njegov djed, koji je bio i jedan od osnivača Društva Hortus Croatiae pred 31 godinu. Kada bi odlazio na sastanke uvijek bi ga poveo sa sobom, pa ga je čak, kao trianestogodišnjaka, i učlanio u udrugu.

"Zato znam reći da sam najstariji najmlađi član, odnosno, najdugovječniji član među mladim članovima Društva vinogradara i vinara", otkriva Horvat koji je obiteljski posao naslijedio od oca, nakon što je otišao u mirovinu i od tada vodi vinariju na Svetom Urbanu.

"Zahvalan sam svojim roditeljima što su me još od djetinjstva uvodili u ovaj posao, a ja sada znanje koje sam dobio nastojim prenijeti na svog sedmogodišnjeg sina Martina", ponosan je.

Pokusna klonska selekcija pušipela

Na 6,5 hektara vinograda na Svetom Urbanu Horvatovi najviše uzgajaju autohtonu sortu - pušipel, ali i muškat žuti, bijeli pinot, rajnski rizling i crni pinot.

Uz tih 6,5 hektara vinograda imaju i parcele koje su pripremljene za sađenje. Plan je da godišnje posade dvije do tri tisuće sadnica. "U suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom i Međimurskom županijom zasadili smo 32 klona pušipela, autohtone sorte s kojom se posebno dičimo, a tijekom te pokusne klonske selekcije, nakon osam godina usavršavanja, izdvojili smo pet za razmnožavanje", otkriva dalje navodeći da su te sadnice posađene na terasama preko puta njihove vinarije.

Ljubav prema vinogradu Robert Horvat prenosi na sina

Osim po pušipelu, vinarija je poznata i po bijelom pinotu, a uzgajaju i rajnski rizling, jer je to sorta koja ima veliki potencijal, naglasio je ovaj vinogradar koji je za svoj pušipel na prestižnom Decanteru u posljednje tri godine osvojio tri srebrne medalje, a prošle ga je godine od zlatne dijelio tek jedan bod.

Udruga je raspisala natječaj za direktora

Robert Horvat istaknuo je kako pred udrugom kojoj je na čelu stoje ambiciozni planovi, posebice u daljnjem brendiranju i promociji pušipela.

Tijekom ovih trideset godina kroz Društvo vinogradara i vinara "Hortus Croatiae“, čiju aktivnost danas nastavlja nova generacija vinara, napravljeno je jako puno. Zasađena je primjerice, klonska selekcija pušipela, članovi nastupaju na tržištu pod istom etiketom, dizajnirana je posebna boca za pušipel, a lani su dizajnirali i posebnu čašu za ovu sortu. U planu im je i autohtoni kvasac za pušipel.

Točka na "i" uživanja u autohtonoj sorti - pušipel dobio posebno dizajniranu čašu

"Još ćemo više nastojati brendirati ovu sortu, a upravo smo pred realizacijom operativnog plana vinske ceste, koji ćemo provoditi do 2027. godine", ističe navodeći da mu je prvi zadatak na ovoj dužnosti i profesionalizacija Udruge, pa su nedavno raspisali natječaj za direktora, čiji bi zadatak bio da se bavi s administracijom, ali i da aktivno prati natječaje i njihove projekte prijavljuje na fondove Europske unije.

Naime, kaže, da bi nastavili uspješnu priču s pušipelom trebat će im u budućnosti više sredstava, posebice za promociju vina. Upravo ovih dana započeli su i intenzivne pripreme za Urbanovo. "Na kojem ćemo u svibnju organizirati i jednu, za naše vinare vrlo zanimljivu radionicu", najavio je novi predsjednik Društva vinogradara i vinara "Hortus Croatiae“.    


Fotoprilog


Tagovi

Hortus Croatiae Robert Horvat Novi predsjednik Društvo vinogradara i vinara Urbanovo Pušipel


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.