Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Štampar
  • 26.10.2022. 09:00
  • Međimurska, Sveti Urban

Budućnost vinogradarstva je u eko proizvodnji, a promidžba je ključna

Nije presudno što smo mali, već je važno da zajednički radimo vina vrhunske kvalitete, kazao je David Štampar, mladi međimurski vinar.

Foto: Denis Perčić
  • 2.630
  • 146
  • 0

Već više od stotinu godina obitelj Štampar iz Svetog Urbana posvećena je proizvodnji vrhunskih vina. Počeli su sa svega tri tisuće trsova jedne sorte i nekoliko bačvi u starom podrumu.

Danas obrađuju 14 hektara vlastitih vinograda, u kojima primarno uzgajaju pušipel i sauvignon, ali i pinot sivi, chardonay, zeleni silvanac i žuti muškat, te crvene sorte - cabernet sauvignon i gamay.

Obiteljsku viziju ovih poznatih međimurskih vinara nastavlja mladi inženjer agronomije David Štampar, koji je uspješno spojio dugu i bogatu vinarsku tradiciju, iznimnu kvalitetu vina i inovativnost u njegovoj proizvodnji.

Vrhunsko vino je baza, ali za uspjeh je važan dizajn i marketing

Međimursko vinogorje ima odličan terroir, izvrstan spoj tla i klime, te najviše preporučenih sorti za sadnju od svih vinskih regija u Hrvatskoj.

To je sigurno veliko prirodno bogatstvo, koje tamošnjim vinogradarima omogućuje proizvodnju raznih sorti, iako su svima na Svetom Urbanu baza pušipel i sauvignon. Sorte su to s kojima postižu najveći uspjeh.

Pušipel, koji je u drugim dijelovima Hrvatske poznat kao moslavac, ili kao šipon u Sloveniji odnosno furmint u Mađarskoj, izvrsna je alternativa rajnskom rizlingu, s kojim ima niz sličnosti, a po nekim je karakteristikama i bolji od rizlinga, priča nam David.

Pušipel i sauvignon najpoznatije su sorte međimurskih vinograda

"Pušipel je definitivno sorta koja mora biti u fokusu vinogradara u Međimurju, kako po kvaliteti, tako i po gospodarskom značaju. To je sorta od koje se mogu raditi i vrhunski pjenušci i predikati"  kazao nam je ovaj vlasnik poznate vinarije u Svetom Urbanu.

Vina obitelji Štampar su lagana i živahna, a odlikuju se jedinstvenom svježinom, izuzetnom aromom i sortnom čistoćom.

"U ovom kraju tradicionalno se pije gemišt, pa se je i prodaja dugo temeljila upravo na rinfuzi. No, još početkom devedesetih godina prošloga stoljeća moj je otac Bojan na tržište izašao s prvim buteljama, a danas našu ukupnu proizvodnju na tržište plasiramo u buteljama", istaknuo je mladi stručnjak.

Njihovi su kupci uglavnom vodeći nacionalni restorani, wine barovi i hoteli. Gotovo svo vino prodaju u Hrvatskoj, najviše u Zagrebu i u Dalmaciji, a tek manji dio u inozemstvu. Planove vezane uz izvoz poremetila im je epidemija korona virusa i tek sada ponovo otvaraju i inozemna tržišta.

U proizvodnji obitelj Štampar uspješno spaja znanje i iskustvo tri naraštaja s novim, modernim tehnologijama i vinskim trendovima. Ističu da je za prodaju važna prvenstveno visoka kvaliteta.

Vrhunsko vino je svakako baza, no, za njegov uspjeh na tržištu jako je važan i dizajn boce, ali primjerice, i kanali za distribuciju. Važan je i marketing, koji uključuje i nastup na svjetski relevantnim izložbama, priča nam David.

"Kada primjerice, na Decanteru u Londonu dobijete medalju, onda je to sigurno izvrstan marketing i značajna referenca kvalitete. Uspijete li objediniti kvalitetu, dizajn, dobru distribuciju i uspjeh na međunarodnim ocjenjivanjima, tek onda imate kvalitetan proizvod s kojim možete biti konkurentni na svjetskom vinskom tržištu", naglašava Štampar.

Za svoja vina njegova je vinarija dobila je niz domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, među kojima su i navedete na Decanteru, najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju vina na svijetu. Na to natjecanje zajednički se prijavljuju s drugim vinarima.

Posebna boca za sve lokalne vinare koji rade pušipel

Vinarija ove obitelji godinama surađuje s ostalim vinarima iz Međimurja, kao članica udruge Hortus Croatiae, a David je njen predsjednik već osam godina.

Udruga je ove godine obilježila 30 godina rada, kao prva vinarska udruga osnovana u RH. Osnovali su je vinari starije generacije na čelu s prof. dr. sc. Franjom Lovrecom, a i danas odlično funkcionira.

Uspjeli su 2007. godine zaštititi pušipel, zajednički su dizajnirali i posebnu bocu za ovu sortu koju nastojimo što bolje brendirati. Nakon tog marketinškog poteza svima je već sljedeće godine prodaja dvostruko porasla.

Nekada se prodaja temeljila na rinfuzi, a danas svo vino plasiraju u buteljama.

Cijelo to vrijeme su nastojali posebno raditi na kvaliteti te organizirati različite atraktivne manifestacije na kojima smo promovirali ovu sortu. Udruga već godinama organizira Urbanovo - festival pušipela, a osmislili su i projekt - GO! V gorice, kako bi turistima u vinskim podrumima ponudili domaću, lokalnu hranu i vrhunska vina.

Organizirali su i festival - Jazz u vinogradu, jedinstveni u Hrvatskoj, na kojem nastupaju vrhunski jazz glazbenici iz Hrvatske i inozemstva.

Radi promidžbe mladih vina Međimurja pokrenuli su i projekt - Mlado Međimurje.

"Kao što Francuzi nude beaujolais, a austrijski vinogradari junker, već prvog tjedna u studenome mi nudimo svoja mlada vina, koja se fantastično sljubljuju s buncekima, pečenicama, krvavicama, čvarcima i drugim domaćim specijalitetima koji su tradicionalno u ponudi u to doba godine", ponosno ističe naš sugovornik.

Taj je projekt aktivan već pet godina, a u budućnosti će sigurno doživjeti još veći zamah. David smatra da su međimurski vinari danas rame uz rame s vinarima iz susjednog Jeruzalema u Sloveniji ili iz austrijskog dijela Štajerske, u čemu su im jako pomogla i sredstva koja su dobili iz fondova Europske unije.

"Naša vinarija je svih ovih godina imala i veliku podršku Zagrebačke banke, koja nas je podržala u svim projektima koje smo realizirali. Kada smo primjerice, aplicirali za sredstva iz EU fondova, a radilo se o nešto većim iznosima, ZABA nas je vrlo korektno pratila pa smo mogli zatvoriti financijsku konstrukciju, investirati i refundirati iz EU. Jako sam zadovoljan sa suradnjom koju imamo s tom bankom", naglasio je Štampar.

Smatra da je suradnja vinara nužna, jer tek jedan dobar u nekoj vinskoj regiji nije dovoljan. Da bi se promovirala neka vinska regija treba ih barem deset ili dvadeset.

Proozvođači okupljeni u udrugu Hortus Croatiae dobro surađuju kako bi ju zajedničkim nastojanjima učinili globalno prepoznatljivom.

David ističe da nije presudno to što su mali i što ne proizvode velike količine, već je važno da vina vrhunske kvalitete koja proizvedemo uspješno plasiramo na svjetsko tržište.

Iskorak u ugostiteljsko-turistički sadržaj

Vino je već godinama vezano uz stil života, pa je naravno, podložno modi i tržišnim trendovima. Danas se traže laganija, a upravo takva, lagana, svježa i aromatična su odlika ovoga vinogorja. To je svjetski trend koji će se vjerojatno održati još godinama.

Kako je pušipel izvrsna baza za proizvodnju vrhunskih pjenušaca, među prvima su na Svetom Urbanu, još 2013. godine, započeli i tu proizvodnju, s kojom su postigli vrhunske rezultate. Za pjenušac su dobili zlato na Decanteru, što nije uspjelo ni jednom drugom hrvatskom vinaru.

"Dobiti zlatnu medalju u Londonu, u konkurenciji 18 tisuća uzoraka iz cijeloga svijeta, je sigurno veliki uspjeh i potvrda visoke kvalitete ovoga pjenušca. Uspjesi koje smo ostvarili na Decanteru pomogli su nam da se potvrdimo na hrvatskoj, ali i na međunarodnoj vinskoj sceni", kaže.

Posljednjih godina Vinarija Štampar napravila je i novi iskorak ulaganjem u ugostiteljsko - turistički sadržaj na obližnjem Mađerkinom bregu, jednoj od najatraktivnijih turističkih lokacija u Međimurju. 

Atraktivne međimurske lokacije dovode brojne turiste u ovaj kraj. 

S obitelji Cmrečnjak 2014. godine kupili su ondje 27 hektara vinograda. Svaka je obitelj na svom dijelu zasadila nove nasade, a kako su bili svjesni i izuzetnog turističkog potencijala te lokacije, koja je prirodni vidikovac s kojeg se pruža nezaboravni pogled na četiri zemlje - Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju, prošle su godine tu otvorili i ugostiteljski objekt.

Ekološka vina su budućnost

Na Mađerkinom bregu je Općina Štrigova sagradila i impozantni vidikovac, koji je već postao nova turistička atrakcija na vinskoj cesti.

Pred vinarijom Štampar su novi planovi i ulaganja. Planiraju do kraja dovršiti nove podrume, nastaviti ulagati u tehnologiju proizvodnje, a možda i proširiti nasade.

"Sada nam je glavni izazov daljnje poboljšanje naše ekološke proizvodnje. To je cilj kojem stremimo. Vinograde za potpuno ekološku proizvodnju pripremamo već pet godina, primjenjujemo organsku gnojidbu, ne koristimo herbicide, tako da ćemo proizvodnju naših vina razvijati u tom smjeru, jer je to sigurno budućnost vinogradarstva u cijelom svijetu", zaključio je David Štampar.


Fotoprilog


Tagovi

David Štampar Vinarija Štampar Zagrebačka banka Jazz u vinogradu Mlado Međimurje Udruga Hortus Croatiae Pušipel


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]