Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 30.05.2017. 09:00

Bayer savjeti za vinogradare 29.05.-05.06.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 1.495
  • 69
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Idući tjedan većina vinograda kontinentalne Hrvatske biti će u cvatnji. Kada vinograd cvate tada je najosjetljiviji na napad bolesti. Rizling Rajnski, Manzoni, Zeleni silvanac, Kerner, Sauvignon bijeli, većina stolnih, muškatnih sorte i još neke vinske sorte osjetljive su na botritis peteljke koja se pojavljuje prije i tijekom cvatnje pa zbog toga preporučujemo zaštitu vinograda najkvalitetnijim preparatima Mikalom Premium 3 kg/ha koji odlično djeluje protiv plamenjače i Luna Experiance 0,375 l/ha koja sprječava napad pepelnice i štiti peteljku od botritisa. Ako se vinograd ne štiti s Lunom Experiance, tada preporučujemo dodati sljedeći preparat protiv plemenjače i pepelnice - Teldor 1-1,5 l/ha. Kasnije sorte grožđa koje još neće cvasti mogu se štititi s Mikalom Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha te prije cvatnje ili nakon 14 dana s gore navedenim preparatima. Kada vinograd cvate nije poželjno bilo što raditi u vinogradu no ako zaštita nije obavljena mogu se špricati vinogradi i u cvatnji.

Preporučujemo da se korovi između redova unište ako je moguće prije cvatnje zbog toga što nakon cvatnje kada se formira bobica prašina se diže na bobice pa je zaštita vinograda otežana.

26.05.2017. Vinograd pred cvatnjom

U vinogradima gdje ima moljaca, cikada ili američkih cvrčaka preporuka je špricanje prije cvatnje Decis 0,4 l/ha. U cvatnji se ne preporučuje špricanje insekticidima zbog pčela.

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikalom Premium 3kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana.

26.05.2017. Rak vinove loze (Agrobacterium tumefaciens)

Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

Korovi se mogu ošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do 3 godine) Basta se ne preporučuje.

26.05.2017. Loša aplikacija pesticida

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

_________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Sredinom prošlog tjedna je vladalo kišno vrijeme s nižim temperaturama od prosječnih za ovo doba godine uz tjednu visoku prosječnu dnevnu vlagu zraka od 89-94%, na svim lokacijama. Manje količine kiše je bilo u svim navedenim podregijama. Vinova loza je u fenofazi ispred cvatnje, za kasnije sorte. Kod ranijih sorata i toplijih položaja loza je u fenofazi cvatnje što predstavlja posebno otegotnu okolnost u smislu svih agrotehničkih zahvata. Najzastupljenije bijele sorte Istre i Primorja,(Malvazija, Žlahtina) su pred cvatnju i očekuje se otvaranje cvata i sama cvatnja krajem tekućeg tjedna.

Pravila struke nalažu da se u razdoblju cvatnje zahvati na lozi smanje na što manju moguću mjeru. Ukoliko je vinogradaru plan zaštite ovaj tjedan, preporučujemo tretman neovisno o fenofazi, kako bi se spriječili veći gubici prinosa već u ovoj fazi razvoja loze. Poučeni iskustvima iz proteklih godina moramo preventivno djelovati na sve bolesti koje napadaju cvat vinove loze. To su plamenjača na mladom cvatu, botritis u najranijoj fazi na cvatu (tzv. "zeleni botritis") te pojava pepelnice na cvatovima i formiranim oplođenim grozdićima kod ranijeg sortimenta. Kombinacija navedenih pripravaka u preporuci je odabir sredstava koji najefikasnije suzbijaju cijeli spektar navedenih bolesti.

26.05.2017. Plamenjača na cvatu (1)

Mikal Premium F sa svoje tri djelatne tvari suzbija plamenjaču u svim stadijima razvoja. Nativo WG svojim djelovanjem efikasno preventivno spriječava pojavu pepelnice, ali i suzbija gdje se eventualno pepelnica pojavila. Daljnim razvojem vegetacije, povećavanjem temperatura i višom relativnim vlagom zraka kao posljedica visokih temperatura, pepelnica će polako postati ozbiljniji problem u zaštiti vinogarda. Nativo je najkvalitetniji odgovor za te izazove. Luna Experiance je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Dvostruko djeluje na bolesti koje mogu nanijeti štetu na cvatu vinove loze: pepelnicu i sivu plijesan. Djelovanjem na sivu plijesan, Luna Experiance omogućuje vinogradaru da ne mora upotrijebiti neki specifični fungicid iz grupe botricida već u ovoj fazi, pa je samim tim ovaj tretman jeftiniji, a zaštita od botritisa osigurana. Vinogradar kvalitetnom aplikacijom i odabirom najboljih sredstava može svesti moguće gubitke prinosa u cvatnji na minimum.

Lijevo - 26.05.2017. Plamenjača na cvatu (2), desno - 26.05.2017. Zeleni botritis na cvatu

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan je obilježilo stabilno vrijeme no za predstojeći tjedan prognoze govore da nas čeka nestabilno i kišno vrijeme što će još više otežati područja pogođena nepogodama npr. okolica Vrgorca i Staševice. U ostalim vinogorjima je situacija pod kontrolom, ali zbog fenofaze početka cvatnje vinogradari moraju biti na posebnom oprezu. Za vinograde koji su bili poplavljeni ili su još pod vodom preporučujemo pripravke na bazi AL-fosetila (Mikal Premium, Verita - kurativni i preventivni pripravci, Mikal Flash i Profiler - preventivni pripravci) kao prvi izbor jer ova djelatna tvar se jedina kreće i prema dolje te jedina može zaštititi dijelove loze do kojih ostale djelatne tvari ne mogu doći

Praktično u svim vinogorjima vinova loza je u fenofazi pune cvatnje ili početka cvatnje. Iznimke su ekstremno dobri položaji i vinogradi sa ranim sortama (Čara i Smokvica na Korčuli), gdje je cvatnja završila ili je pri kraju. Isto tako, loza je u strahovito brzom prirastu u svim vinogorjima. Vinova loza je, što se tiče vegetacijske sezone, sada u najosjetljivijoj fazi. Sve greške oko zaštite u fazama cvatnje se skupo plaćaju. Zbog toga zaštita mora u ovima fazama biti beskompromisna. U nekim lošije štićenim vinogradima već su zabilježeni simptomi zaraze plamenjačom i ovdje se mora pristupiti kurativnim prskanjima i to što prije i bez obzira na cvatnju. Ovdje napominjemo da bi bilo dobro, ako je moguće tempirati aplikaciju prema početku cvatnje tako da imamo cvatnju bez prskanja, ali ako se mora ići prema programu onda je bolje prskati i u cvatnji nego preskakati jer ukoliko dođe do zaraze onda štete mogu biti ogromne i nepopravljive.

24.05.2017. Charddonay (štete od tuče), Imotski

Za zaštitu od plemenjače preporučamo Mikal Premium F u punoj dozi od 3 kg/ha, a za suzbijanje pepelnice Falcon EC 460 u dozi od 0,4 l/ha ili Lunu Experiance u dozi od 0,375 l/ha. Napominjemo da pripravak Luna Experiance ima izvrsno popratno djelovanje na sivu plijesan.

Ukoliko su vinogradari odradili već aplikacije Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo WG 75, naročito oni gdje cvatnja još nije počela.

25.05.2017. Maraština predcvatnju, Oklaj

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

________________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan Štetnici Cvatnja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]