Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 27.04.2015. 13:40

Bayer savjeti za vinogradare 27.04.-03.05.

Pratite li situaciju u svojem vinogradu? Bayer vam donosti savjete za ovaj tjedan!

  • 1.130
  • 53
  • 0

S novim tjednom dolaze i nove vremenske prilike pa time i moguće neprilike (bolesti i štetnike) za vaše vinograde. No za strah mjesta nema jer Bayerovi stručnjaci su za vikend pregledali stanje u vinogradima i na temelju zabilježenog donose nove savjete!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Strizibuba na vinovoj lozi

Vinogradi su u kontinentalnoj Hrvatskoj pretrpjeli prvu veću štetu ove godine. U jutarnjim satima 19. travnja, temperature su se spustile ispod 2⁰C pa je došlo do uništenja pupova koji su bili u vunastoj fazi. Najviše su stradale sorte druge epohe (frankovka, zweigelt, chardonnay, pinot bijeli). Smrzavanja je bilo i na ostalim vinogradima koji su posađeni na lošijim vinogradarskim položajima. Idući tjedan mladice će biti u fazi oko 5 cm duljine te ih treba zaštititi protiv bolesti pripravkom Antracol WG 70 (2 kg/ha) i močivim sumporom ili nekim drugim kontaktnim preparatom protiv pepelnice. U vinogradima gdje su pupovi uništeni treba pričekati sa zaštitom dok se ne razvije suočica.

Također, u nekim se vinogradima pojavljuju grinje pa se preporučuje prskanje pripravkom Envidor (0,4 l/ha) koji je iznimno učinkovit na grinje šiškarice. Vinogradari, dobro pregledajte vinograde i pripazite na štetnike vinove loze koji grizu pupove kada je loza u fazi vunastog pupa. Tada se preporučuje prskanje pripravkom Decis (0,4 l/ha). Za vinogradare koji planiraju saditi novi vinograd, optimalno vrijeme za sadnju je do polovice svibnja. Porastom temperature pojavljuju se i korovi u vinogradima. Korovi se prskaju u trake pripravkom Basta 15 (2 l/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli je tjedan, kao i cijeli početak vegetacijske sezone, obilježen hladnijim vremenom uz male količine padalina. Prosječno niže temperature zraka i duža sušnija razdoblja u svim navedenim vinogradarskim područjima rezultiraju "kašnjenjem" razvoja vinove loze, naročito u usporedbi s prošlom godinom. Ovisno o sorti, kao i mikropoložaju unutar vinogorja, loza je u različitim razvojnim fazama. Unutar jednog vinograda, kod iste sorte i ovisno o mikrolokaciji, primjećene su značajne razlike u veličini loze. Razvoj loze varira od bubrenja pupova i kretanja mladica pa sve do faze 3-5 cm visine.

Mraz na frankovki

Kratkoročna tjedna vremenska prognoza pokazuje da su u očekivanju izraženije oborine, naročito početkom tjedna. U Poreču 26 mm, Pazinu 30 mm, Puli 25 mm, Rijeci 50 mm te Zadru 20mm, uz prosječne dnevne temperature od 12-16°C. Vremenski uvjeti, vlaga te razvojni stadij vinove loze uvjetuju proizvođačima da tijekom ili krajem ovog tjedna obavezno planiraju zaštitu vinograda od bolesti. Ranije sorte i topliji položaji bi do kraja tjedna trebali biti u približnoj fazi zadovoljavanja kriterija za infekciju plamenjačom vinove loze. Kasnije sorte i hladnije lokacije uzgoja loze su u fazi razvoja 1,5-3 cm u kojima uslijed nadolazećih kiša i crna pjegavost ima idealne uvjete za infekciju.

Za početak redovite zaštite vinograda preporučuje se kombinaciju fungicida Antracol WG 70 (2 kg/ha) i sumpornih pripravaka kako bi se pravovremeno reagiralo na sprječavanje napada crne pjegavosti, plamenjače, grinja te pepelnice koja je prezimjela u pupu. Antracol WG 70 je dokazani visoko-učinkoviti i cjenovno prihvatljiv kontaktni fungicid za suzbijanje crne pjegavosti i plamenjače. S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova, preporučuje se pripravak Basta 15. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Ovisno o klimi, položaju i sorti, zanimljiva je prisutnost izrazito heterogene populacije vinove loze što se tiče fenofaza u ovim podregijama. Međutim, dolaskom zatopljenja možemo očekivati brz prirast loze pa treba biti na oprezu. U imotskom je vinogorju većina vinove loze u fazi kretanja vegetacije pa do prvih listića. Stoga Bayerovi stručnjaci s velikom sigurnošću preporučuju korištenje pripravka Antracol WG 70 (2 kg/ha) u kombinaciji sa sumpornim pripravkom. Važno je napomenuti da je u svim podregijama i vinogorjima potrebna intenzivna pažnja i zaštita od crne pjegavosti.

Konavle - merlot

Za suzbijanje grinja od kojih se zbog tople zime očekuju znatne štete, preporučuje se upotrebu pripravka Envidor (0,4 l/ha). U vrgoračkom kraju je populacija znatno heterogenija u pogledu fenofaze te se preporučuje zaštita prema stanju porasta vinove loze kako je navedeno u tablici koju ćete pronaći ispod teksta. Ipak, najveća razlika u fenofazi vinove loze ovisno o položaju je u vinogradima gdje prevladava populacija plavca malog. Tako imamo fenofaze koje idu od otvorenih pupova (Ponikve, Putniković, Kuna i ostala vinogorja na Pelješcu), 2-3 prava listića u Blatu na Korčuli te mladice duge 10-15 cm na položajima Dingač, Postup i Mili pa su i preporuke različite. Najveći prirast vinove loze je prisutan kod sorte pošip na područjima Čare i Smokvice. Za područja s manjim prirastom preporučuje se upotreba kontaktnih pripravaka Antracol WG 70 i sumpornih pripravaka. Na položajima i područjima gdje je porast veći od 10 - 15 cm preporučuje se prijelaz na sistemične pripravke Antracol Combi (2,5 kg/ha) ili Mikal Flash (3 kg/ha) u kombinaciji s pripravkom Nativo (0,16-0,2 kg/ha).

Zbog obilja vlage u tlu i toplih dana, korovi imaju jak prirast te se preporučuje njihovo suzbijanje pripravkom Basta 15.

Jeste li znali?

Vino dingač je s istoimenog položaja, a proizvedeno od sorte plavac mali, prvo hrvatsko crno vino sa zaštičenim geografskim podrijetlom od godine 1961., a vino pošip od istoimene sorte, prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštitom geografskog podrijetla od 1967. godine.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Mraz u vinogradu Zaštita vinograda Strizibuba na vinovoj lozi Antracol WG 70 Envidor Grinja šiškarica Razvoj vinove loze Crna pjegavost Pepelnica vinove loze Mikal Flash Nativo


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto#životinje Prijatelja dva...🤗