Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 24.05.2016. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 24.05.-29.05.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 1.720
  • 81
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

U vinogradima gdje nije bilo šteta od mraza porast loze je oko 50 cm. Kišovito vrijeme zadnjih nekoliko dana povećava opasnost od dvije najčešće bolesti vinove loze, plamenjače i pepelnice. Preporuka je obavezno zaštititi vinograd proizvodom Mikal Premium F, 3 kg/ ha i Falcon 0,4 l/ha. Vinograde treba tretirati prije kiše, a ne poslije jer listovi, mladice i mladi grozdovi moraju biti zaštićeni kada pada kiša. Ukoliko vinogradi nisu zaštićeni prije kiše, tada što prije obaviti prskanje.

Kretanje pupova nakon izmrzavanja

Vinogradi koje je mraz uništio ne prskaju se dok se ne pojave novi listići. Takva zaštita preporučuje se pripravkom Antracol 2 kg/ha i močivim sumporom. Ako vinograd nije potpuno uništen, nego je šteta npr. 50%, tada se prskanja obavljaju kao i u vinogradu u kojem nema šteta.

Grinje akarinoze (šiškarice) sve su prisutnije u vinogradima i prave štete na listovima, a kasnije mogu prijeći i na grožđe. U vinogradima gdje ima grinja, preporuka je obaviti prskanje pripravkom Envidor u dozi 0,4 l/ha.

Uzgojni oblik zavjesa, porast 50 cm

Korove u vinogradima uspješno rješava Basta s 1,5 l po hektaru u trake ispod trsova. Česta upotreba glifosata na kiselim tlima pogoduje širenju preslice. Glifosat ne može uništiti preslicu, dok je Basta uspješno zaustavlja.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Krajem tjedna je u svim navedenim vinogradarskim podregijama palo između 25-35 mm kiše po četvornom metru čime je nastavljen trend nestabilnog i vlažnog vremena koje u smislu zaštite vinove loze zahtijeva posebnu pozornost. Vinogradari koji iz različitih razloga nisu reagirali nakon oborina, svakako trebaju krenuti u zaštitu već od utorka tekućeg tjedna, jer se manje oborine očekuju od ponedjeljka.

Vremenska prognoza u tekućem tjednu ukazuje na nešto više temperature, što uz navedene oborine i fenofazu vinove loze koja je u intenzivnom porastu, znači i veliku opasnost od infekcije vinove loze plamenjačom. Vinogradari koji su zaštitili lozu prije padalina mogu razmišljati o sljedećoj zaštiti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Posljedice šteta od mraza u starim vinogradima zadarskih otoka

Pri odabiru fungicida za zaštitu u ovakvim uvjetima i u ovoj razvojnoj fazi, prednost treba dati pripravcima koji imaju sposobnost kurativnog djelovanja, odnosno "vraćanja unazad" i sprječavanja daljnjih zaraza. Pripravak Mikal Premium ima upravo takvu sposobnost i u dozi od 3 kg na ha sigurno zaustavlja širenje plamenjače.

Kao partner u zaštiti od pepelnice preporučujemo pripravak Nativo, koji u sebi sadrži dvije djelatne tvari koje djeluju kontaktno preventivno (trifloksistrobin) i sistemično (tebukonazol). Za ranije sorte u kojima pretpostavljamo da će uskoro doći do "otvaranja" cvata preporučujemo proizvod Luna Experience. Kako bi spriječili eventualne štete u cvatu vinove loze od tzv. "zelenog botritisa", koji u vrlo ranoj fazi razvoja vinove loze može izazvati velike gubitke, Luna Experience je upravo proizvod koji to omogućuje.

Luna experience je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja,s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Fluopiram je nova djelatna tvar i odlikuje jedinstvenim načinom djelovanja, širokim spektrom djelovanja i primjenom u velikom broju kultura:

  • nova kemijska skupina i novi način djelovanja
  • sistemično i translaminarno djelovanje
  • dvostruko djelovanje na bolesti koje imaju utjecaj na kvalitetu mošta: pepelnica i siva plijesan
  • djeluje na sve razvojne faze pepelnice od klijanja do sporulacije
  • dugotrajno djelovanje

Ukoliko se vinogradar odluči na tretman s pripravkom Luna Experience, mora voditi računa o redoslijedu miješanja odabranih sredstava za zaštitu vinove loze. Luna experience uvijek mora ići prva u tank mix!

Nadinsko polje 25 dana nakon mraza

Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 bez posljedica na razvoj loze, ukoliko je sredstvo primijenjeno na tzv. "divlju" lozu iz podloge, kao i ukoliko pogrešno primijenjeno sredstvo u manjoj mjeri zahvati i donje listove "pitome" loze.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan je donio u većini vinogorja ogromne količine kiše te je, zavisno od lokaliteta, palo od 100, pa sve do 140 litara kiše u okolici Vrgorca. Ovolike količine kiše su potakle podzemna vrela, što nije uobičajeno za ovo doba godine te su pojedini riječni tokovi izišli iz korita, kao što je slučaj s maticom u vrgoračkom Pojezerju.

Naravno da će ovo dodatno otežati zaštitu vinogradarima i nanijeti štete jer su tisuće trsova doslovno pod vodom i u puno vinograda se jednostavno aplikacija ne može izvršiti. Kako je vinova loza vrlo blizu cvatnje, a neke sorte su i počele cvatnju, vinogradari moraju zaštititi vinograd prema programu kako znaju i umiju. Čekanje je vrlo povuče biti vani.

Potopljeni vinogradi, Umčani

U ostalim vinogorjima je situacija manje-više normalna, osim u onim vinogradima koji su stradali od mrazeva. Za ovakve slučajeve preporučujemo Mikal premium F ili Veritu jer osim izvrsne preventivne, ovi pripravci imaju i kurativno djelovanje. Osim toga, djelatna tvar Al-fosetil se premiješta u biljci i prema dolje pa štiti i dijelove loze koji su trenutno pod vodom, ali će za dan-dva plavac tek početi obnavljati svoju lisnu masu. Na ostalim sličnim lokacijama vinova loza se oporavlja i posao vinogradara je zaštiti novonaraslu zelenu masu.

Napominjemo da kod korištenja pripravaka Mikal premium, Mikal Flash, Verita ili Profiler nije važna količina kiše koja padne nakon uspješne aplikacije.

Bilo je puno upita tipa: "Prskao sam prije tri dana Mikal premiumom, ali palo je 100 litara kiše danas, moram li sutra ponavljati prskanje?" Odgovor je jednostavan: Ne treba, samo pratite program!

Plavac mali, Putniković

Cvatnja se u većini vinogorja očekuje za otprilike 5-10 dana. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo Lunu experience ili Falcon EC 460. Uz prolazno kišno vrijeme u utorak za veći dio tjedna prognoza je veoma vruće i sunčano vrijeme te možemo očekivati još veće ubrzanje prirasta vinove loze, ali i korova.

Jeste li znali...

Da je DNK metodom dokazano da najvažnija američka sorta zinfandel potječe iz Hrvatske koju su u 15. stoljeću poznavali kao sortu tribidrag.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaraza Mraz Zaštita


Partner