Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 23.05.2017. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 22.-29.05.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 1.525
  • 73
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Toplije vrijeme pogoduje rastu mladica vinove loze. Nakon mraza krenule su suočice koje su oko jednog cm. Većina mladica u vinogradima je između 30 i 50 cm. U pojedinim vinogradima je manji i veći porast. Preporučuje se zaštita vinove loze s Mikalom Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha. Do cvatnje očekuje se još jedna zaštita krajem svibnja ili početkom lipnja. U vinogradima gdje su mladice smrznule zaštitu preporučujemo Antracol WG 70 i močivi sumpor prema preporuci proizvođača. Kod naglog porasta mladica (dnevno može narasti oko 50 cm) vinogradi su najosjetljiviji na bolesti jer su tada najranjiviji. Vinograde treba oplijeviti kako bi smanjili nepotrebnu lisnu masu koja nema uroda te uništiti korove u vinogradu i smanjiti napade cikada i cvrčaka.

12.05.2017. Mladice oko 50 cm

Mladi vinogradi koji su lani posađeni štite se protiv pepelnice, plamenjače i grinja, a preporuka je Antracol WG 70 2 kg/ha, močivi sumpor prema preporuci proizvođača i Envidor 0,4 l/ha.

Korovi se mogu pošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do 3 godine) Basta se ne preporučuje.

12.05.2017. Minimalni rez u vinogradu

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Početkom prošlog tjedna mjestimično su u svim navedenim vinogradarskim podregijama pale manje količine oborina. Opet je kraj tjedna 21.05. obilježen oborinama sa značajnijim padom dnevne temperature. Poreč, Pazin, Pula su zabilježili 15-25 mm, a na otoku Krku je palo i 30-tak mm kiše. U Zadru i okolici je palo vrlo malo kiše.

Nakon početnih padalina zabilježen je rast noćnih i srednjih dnevnih temperatura što je rezultiralo oporavkom loze praćeno značajnim porastom razvoja mladica. Možemo zaključiti da je loza konačno u fenofazi intenzivnog porasta mladica, a na pojedinim lokalitetima i ranijim sortama pred cvatnju. Kasnije sorte na hladnijim položajima još uvijek su u fazi porasta do 30 cm. (Žlahtina-Vrbničko polje,malvazija - hladniji položaji - Istra).

Vinogradari koji nisu reagirali sa zaštitom iz razloga vlastitog programa zaštite ili drugih okolnosti, svakako trebaju krenuti u zaštitu što prije, jer se manje oborine očekuju i sredinom ovog tjedna. Vremenska prognoza ukazuje na više temperature, što uz navedene oborine i fenofazu vinove loze koja je većinom u intenzivnom porastu znači i veliku opasnost od infekcije vinove loze, primarno plamenjačom. Vinogradari koji su zaštitili lozu proteklog tjedna mogu razmišljati o sljedećoj zaštiti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna, nakon prognoziranih oborina.

Odabir fungicida za zaštitu u ovim vremenskim uvjetima i mogućoj zarazi ,mora biti na sredstvima koje imaju sposobnost kurativnog djelovanja odnosno "vraćanja" bolesti "unazad" i spriječavanja daljnih zaraza. Pripravak Mikal Premium ima upravo takvu sposobnost i u dozi od 3 kg/ha daje sigurnost liječenja i zaustavljanja širenja bolesti plamenjače. Kao partner u zaštiti od pepelnice preporučujemo pripravak Nativo WG, koji u sebi sadrži dvije djelatne tvari koje djeluju kontaktno preventivno (trifloksistrobilurin) i sistemično (tebukonazol). Za ranije sorte u kojima pretpostavljamo da će uskoro doći do "otvaranja" cvata preporučujemo proizvod Luna Experience. Da bi spriječili eventualne štete u cvatu vinove loze od tzv. "zelenog botritisa" koji u vrlo ranoj fazi razvoja vinove loze može izazvati velike gubitke, Luna Experiance je upravo proizvod koji to omogućuje.

19.05.2017. Malvazija Stancija Fava, Novigrad

Luna Experience je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Fluopiram je nova djelatna tvar i odlikuje jedinstvenim načinom djelovanja, širokim spektrom djelovanja i primjenom u velikom broju kultura:

  • nova kemijska skupina i novi način djelovanja
  • sistemično i translaminarno djelovanje
  • dvostruko djelovanje na bolesti koje imaju utjecaj na kvalitetu mošta: pepelnica i siva plijesan
  • djeluje na sve razvojne faze pepelnice od klijanja do sporulacije
  • dugotrajno djelovanje

Ukoliko se vinogradar odluči na tretma s Lunom Experiance, mora voditi računa o preporuci da u miješanju odabranih sredstava za zaštitu loze Luna uvijek mora ići prva u tank mix.

Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge kao i ukoliko pogrešno aplicirano sredstvo u manjoj mjeri zahvati i donje listove "pitome" loze.

Lijevo - 19.05.2017. Pošip pred cvatnju, desno - 19.05.2017. Teran pred cvatnju

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Ciklona koja je prohujala prošli tjedan preko Dalmacije donijela je velike količine oborina u svim vinogorjima, nerijetko više od 100 litara po četvornom metru. Zbog stalnih padalina mnogi vinogradari jednostavno nisu bili u stanju ući u vinograd i napraviti kvalitetnu i redovnu aplikaciju. Zbog kiše i temperatura između 17 i 25 stupnjeva bili su iznimno povoljni uvjeti za primarne zaraze plamenjačom i na nekim lokalitetima vrgoračkog vinogorja u slabije štićenim vinogradima su primjećene uljne mrlje što je, naravno dokaz da je već ostvarena zaraza i da je inkubacija prošla. Osim toga, na nekim položajima vinova loza dolazi u osjetljivu fazu pred cvatnju kada se zbog loše zaštite mogu desiti ogromne štete. Zbog svega gore navedenog bilo kakve kalkulacije više ne dolaze u obzir već je vrijeme za najkvaliteniju zaštitu od plamenjače koja postoji na tržištu, a to je naravno upotreba pripravka Mikal Premium F u dozi od 3 kg/ha.

16.05.2017. Maraština, Šibensko polje

Kao partnera u ovoj fazi preporučujemo novi pripravak Luna Experience. Napominjemo da je za potpunu efikasnost ovih pripravaka dovoljno razdoblje od 1:30-2:00 sata između aplikacije i eventualne kiše da bi ista bila potpuno efikasna. Poslije pravilno izvedene i uspješne aplikacije vinogradari se ne trebaju bojati količine oborina jer je njihova loza potpuno zaštićena odgovarajući period od 10-14 dana.

17.05.2017. Malvazija dubrovačka bijela (štete od mraza), Konavle

Pojedini dijelovi pelješkog vinogorja, kao i prominskog još se oporavljaju od katastrofalnog mraza te je porast manji od uobičajenog za ovo doba godine pa na ovim položajima, a i drugima u sličnim situacijama preporučujemo upotrebu Antracola WG 70 za manji porast do 10 cm ili Antracol Combi za malo veći porast. Također preporučujemo uz daljnju zaštitu koristiti aminokiselinske pripravke za prihranu.

Grinje i dalje predstavljaju problem u nekim vinogradima stoga preporučujemo upotrebu Envidora za napadnute vinograde.

Korovi zbog kiše i dalje bujaju pa preporučujemo upotrebu Baste u preporučenim količinama, naročito u mladim vinogradima.

22.05.2017. Chardonnay (djelovanje Envidora na erinozu, nakon aplikacije zdrav prisrast bez simptoma), Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan Mladice


Partner