Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 13.06.2016. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 13.06.-19.06.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 1.704
  • 83
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Fenofaza cvatnje kod većine sorata je pri kraju, kasne sorte još cvatu, no taj će proces kroz nekoliko dana također završiti. Nakon cvatnje vinogradi se štite protiv plamenjače, pepelnice i sive plijesni. Kod pripreme i primjene tank mixa s nekoliko fungicida (Teldor/Luna Experience/Mikal Premium) naglašavamo poštivanje redoslijeda miješanja.

Prvi pripravak koji sudjeluje u tank mixu je Teldor 1,5 l/ha, nakon njega Luna Experience 0,375 l/ha i na kraju Mikal Premium 3 kg/ha. Ova kombinacija pruža odličnu zaštitu vinograda idućih 12 do 14 dana. Ukoliko vinograd još nije ocvao, a došlo je vrijeme za zaštitu nasada, vinograd se prska i u cvatnji jer je šteta manja u usporedbi s mogućom pojavom bolesti. Druga polovica lipnja i prva polovica srpnja je pokazatelj zdravstvenog stanja vinograda, ukoliko nema bolesti u tom periodu, vinogradar može biti zadovoljan s obavljenom zaštitom.

Upozorenje! Za pojavu pepelnice nije potrebna kiša, stoga se treba pridržavati rokova prskanja, a ne čekati kišu.

U vinogorjima gdje pratimo pojavu moljaca ili cvrčaka (vektor fitoplazme) primjenjuju se insekticidi. Preporuka je Decis 0,4 l/ha. Nakon cvatnje vinogradi se mogu rezati "u zeleno" (vršikati i odstraniti zaperke) i tako smanijti lisnu masu, čime se vinogradu omogućava bolja prozračnost i smanjuje pojava bolesti.

Erozija u mladom vinogradu

Korovi se i dalje prskaju herbicidom Basta 1,5 -2 l/ha u trake ispod trsova. Ako ima manje korova u nasadu, bolja je prozračnost vinograda, a i smanjuje se napad cvrčka, prijenosnika fitoplazmoza.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Iza nas je još jedan tjedan nestabilnih vremenskih prilika s velikim količinama oborina, naročito na području Pazina u Istri gdje je ponegdje palo preko 130 l kiše/m². Na području Pule palo je preko 30 l, a na riječkom području i preko 50 l/m².

I ovaj tjedan prognozirano je nestabilno vrijeme s nastavkom oborina, što će i dalje predstavljati dodatne tegobe u smislu održavanja vinograda i njegovog zdravstvenog stanja.

Dosadašnje kišno vrijeme kroz cijelu vegetaciju, nemogućnosti primjene pripravaka na vrijeme, lošije agrotehnike i odabir sredstava za zaštitu je rezultirao pojavom plamenjače na listu i cvatu vinove loze u svim navedenim podregijama. Stoga ovu sezonu definitivno možemo okarakterizirati "peronospornom".

Nespecifična šteta na cvatu loze

Na području Primorsko-goranske županije došlo je do pojave nespecifičnih oštećenja cvata vinove loze. Jesu li razlog abiotski čimbenici - temperatura ili vlaga - agrotehnički zahvati (prihrana vinove loze) ili eventualni napad bolesti, tek treba utvrditi.

Krajem tekućeg tjedna doći će do porasta srednjih dnevnih temperatura, a relativna vlažnost zraka će se kretati od 89% do 93%.

Navedeni vremenski periodi upozoravaju proizvođače da, uz probleme plamenjače (kondenzacija vlage na listu te razlike temperatura noću i danju), u ovom stadiju razvoja vinove loze obrate pažnju i na moguću pojavu pepelnice koja polako prelazi u fokus programa prskanja. Opasnost od pojave pepelnice će u ovim vinogradarskim podregijama dominirati idućih dvadesetak dana.

Kraj cvatnje je također trenutak kada u plan zaštite obavezno uvrštavamo i jedan proizvod iz grupe botricida, odnosno sredstva koja djeluju na sivu plijesan. Sada je pravi trenutak za prvi od tri obvezna tretmana botriticidima. Botritis je u tzv "spavajućoj" fazi, hrani se mrtvom organskom tvari (ostacima cvata) i ukoliko ne reagiramo na vrijeme, gljiva botritisa ostaje u formiranom grozdiću i čeka povoljni trenutak za stvaranje štete u kasnijoj fazi razvoja grožđa.

Plamenjača na naličju lista

Ovaj tjedan preporučujemo kombinaciju tri visoko učinkovita pripravka iz Bayerovog programa zaštite. Mikal Premium F s tri djelatne tvari koje osiguravaju sigurnu zaštitu od plamenjače.

Teldor kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni i Luna Experience koja s dvije djelatne tvari omogućuje sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koje u ovim agroekološkim uvjetima sigurno možemo očekivati. Ujedno posjeduje sekundarno djelovanje na sivu plijesan.

Radovi u vinogradima koji su izvršeni prošli tjedan su uvlačenje mladica u armaturnu žicu (radovi bi trebali biti privedeni kraju), plijevljenje zaperaka i vršikanje mladica.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

U većini vinogorja situacija je dosta složena. Smatramo da je najveći problem nepoznavanje pojmova "doza" i "koncentracija"!

S terena dolazi dosta dojava o pojavi plamenjače u vinogradima, no iako je bilo natprosječno više kišnih dana, temperature su noću bile relativno niske što nije pogodovalo eksploziji plamenjače te su vinogradari koji su pratili naše savjete do sada uspjeli sačuvati svoje vinograde.

U sezonama s ovom količinom kiše iskusni vinogradar bi morao znati da samo primjena najboljih fungicida koje tržište nudi može osigurati najvišu razinu zaštite njegova vinograda. Također primjena fungicida u punim dozama po hektaru, a ne po količini vode utrošene tijekom aplikacije, jedini su ispravni način primjene, ali i jedini jamac učinkovitosti.

Općenito gledajući, u svim vinogorjima situacija je zadovoljavajuća i vinogradi su u dobrom stanju. Iz nekih vinogorja dolaze poruke o slaboj oplodnji, što naravno nema apsolutno nikakve veze s obavljenom zaštitom.

Pošip Smokvica

Preporuke za zaštitu vinograda u sljedećih tjedan dana: u vinogorjima gdje je cvatnja završila preporučujemo Mikal Premium F zajedno s pripravkom Luna Experience ili Falcon EC 460. Ukoliko Mikal Premium F ne možete nabaviti u poljoapoteci, preporučujemo primijeniti pripravak Verita WG.

U vinogradima gdje je cvatnja završila pravo je vrijeme za prvo i najvažnije prskanje protiv sive plijesni. Prema biologiji, uzročnik sive plijesni se naseljava upravo u vrijeme precvjetavanja i čišćenja grozdića te je ovo idealno vrijeme za prvo prskanje protiv navedene bolesti.

Ne ustručavajte se nazvati za dobar savjet jer, dobar savjet u pravo vrijeme, čudo znači.

Kako servirati koje vino?

Najbolji je odabir za tamna vina trbušasta burgundska čaša u kojoj se arome crvenih vina postepeno otpuštaju.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner